Autor Wątek: Naprawa blacharska + malowanie  (Przeczytany 16264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TRD

• Gość
Naprawa blacharska + malowanie
« dnia: 11 Kwietnia 2005, 22:09:24 »
Może ktoś z was już to przechodził i może powiedzieć ile kosztuje naprawa blacharska (ogólna tzn. łatanie nadkoli, rdza na spodzie drzwi itp.) oraz całkowite malowanie auta.

I jeszcze jedno czy malowanie auta na ten sam kolor kosztuje tyle samo co malowanie na inny?

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2005, 22:58:46 »
Generalnie zależy gdzie i zależy jak. Ale jak chcesz mieć dobrze zrobione to wydaje mi się, że musisz liczyć co najmniej 2000-3000 zł.
Najwiekszy koszt to bedzie malowanie, chyba, że masz mocno pognite wszystko to wtedy kupno nowych/używanych elementów może niestety też Cięszarpnąć. Półtora roku temu objechałem kilku lakierników i malowanie całego auta z zewnątrz wychodziło przeciętnie 2500 zł. Skrajne wartości to było 1000 zł (ale gościu to był totalny partacz) i 6000 zł (ASO Nissana z nowoczesną lakiernią). Co do zmiany koloru to też zależy jak chcesz mieć zrobione... Jak ma być fajnie to trzeba też malować w środku a więc zdemontować tapicerkęitd. itp. więc IMO będzie nieco drożej - ja bym sie w to nie bawił... Blacharka może sięzamknie w 500-1000zł. Generalnie nie mam pojęcia co musisz zrobić, więc te ceny są bardzo orientacyjne...

Ostatnio robiłem usunięcie pojedynczych bąbelków z tylnych błotników, z dachu nad przednią szybą (malutki bąbelek), przelakierowanie odprysku na przednim blotniku, listwy nad szybą - bo lakier schodził oraz malowanie tylnego zderzaka i za to wszystko zapłaciłem 350 zł - ale nie było nic mocno pognite no i malowanie też nie było całych elementów. Rezultat nie jest super rewelacyjny ale jak za te cenęto jestem zadowolony :)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2005, 20:55:38 »
Panowie za zrobienie jednego nadkola, czyli tak zwanej REPERATURKI to jest koszt 400 złoty proponuje to pomnożyć przez 4 i będzie 1600 złoty !! same nadkola !! A gdzie reszta ?
I to mi powiedział zwykły blacharz-lakiernik, wole nie myśleć ile by chciała firma FACHOWA !!??
I tu sie temat zamyka robić swoje autko czy kupić drugie, oczywiście TOYOTE !! !! !!
       HEJ :aslyer
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2005, 21:09:54 »
Jest niestety tak jak pisze Pigletto - licz za błotnik 200-250 zł, drzwi  do 500 zł, maska z 600 zł itd... Ja chciałam zrobić całkowitą blacharkęw poprzednim aucie i wiem, ze koszt wyniusłby  dobre 4000 zł z nadzieją, ze "po drodze" nic jeszcze nie wyskoczy.

OGLALA

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2005, 12:10:46 »
Ja byłem ostatnio u jednego mecheza,za tylnie nadkola prawy,lewy z malowaniem i reperaturkami krzyknął 400pln.Pytanie czy mam nad nim stać i patrzeć na ręce czy szukać dalej

kuba-g

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2005, 12:29:11 »
Ja bym stał nad nimi nawet w ASO  :wink:  Jak miałem Poldolota to sam takie rzeczy robiłem (no może jeden kumpel mi pomagał  :cfiufiu ) ale jak będęmiał Rolkęto sobie wiatrówkękupięi tym razem to ptaki będą miały "przesrane"  :adiabelek

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2005, 17:49:13 »
za taką kase lepiej stuj i patrz mu na ręce
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

ADAMOS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwietnia 2005, 00:22:49 »
Ja kupilem na tylne nadkola cale reperaturki, nie bede sie bawic w latanie, kiepsko tez wygladaja przednie drzwi na dole oraz bable na tylnej klapie. Po cenach u blacharzy stwierdzilem, ze zrobie to ze znajomym. Pozniej tylko lakiernik tez caly nowy lakier, jednak dwa kolory gora czerwony dol grafit. Troche pracy czeka ale napewno zaoszczedze duuuuuzoooooo kasy.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2005, 12:23:24 »
>>TU<<  przykładowe ceny części do wszystkich modeli Toyoty.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwietnia 2005, 13:24:11 »
W krakowie sa 2 zaklady swiadczace swoje uslugi dla SOWIERA dla ciekawych zapraszam na prv.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2005, 01:18:37 »
Cytat: TRD
I jeszcze jedno czy malowanie auta na ten sam kolor kosztuje tyle samo co malowanie na inny?

Jeżeli decydujesz sięmalować całościowo - to różnica jest tylko w koszcie lakieru i ilości warstw bezbarwnego.

U mnie wyglądało to w 2 ratach tak :
1.Tył  reparaturki (nadkola) + naprawa dolnych krawędzi drzwi przednich + lakiery itp + baranek zabezpieczający tu i tam + robocizna = całość ok.1100 (blacharz)
2.Przód błotniki (z demontażu IMEI-a) + maska (z demontażu Maćkaxxxx) + lakiery itp = całość ok. 900 (robocizna własna przy głównych udziale nie zrzeszonego kolegi)
Mam ziel-metalik a częśći i robotędługo wydreptywałem i ustawiałem żeby taniej .

Odkurzyłem posta bo nie miałem gdzie (nietypowo) podziękówkęstrzelić Piglettowi.
Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpnia 2005, 13:35:27 »
Ja Blachy mam teraz czekam na wjazd do warsztatu około 9 września.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl