Autor Wątek: Do tych co maja Camry z 80-lat  (Przeczytany 37369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Km1

• Gość
Do tych co maja Camry z 80-lat
« dnia: 07 Lipca 2004, 22:12:36 »
Podajcie rocznik, silnik i ile pali i inne uwagi jakie macie z eksploatacji. Moja to rocznik 84 2.0 benzyna na gazie  pali koło 12 litrów. :)

McDoune

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2004, 00:00:36 »
89, silnik  2.0 benzynka :twisted:
i pali ok 11 litrów przywłączonym napędzie tylko na przednią oś.
Aż strach pomyśleć ile wypije jak włączę4WD  :?

camry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2004, 08:38:13 »
Camry Kombi 2.0 16V silni 3SFE rok 91.
Gazu pali od 10 do 11  cykl mieszany 60 km trasa 40 km miasto
Zima w miescie wziela ok 13 literkow.

qbaa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipca 2004, 06:08:39 »
zima w miescie 8, w lecie na trasie zaladowany 6 l:)

mrfrance

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2004, 13:19:12 »
Camry sedan 87 rok 2.0 16v silnik 3s-fe. w mieście z klimą do 13l w trasie 8l (na gazie)

pomocny

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2005, 23:59:28 »
2.0 GLI 16V - 3S-FE (EFI) - prawie full opcja, oprócz szyberdachu i skóry.
Zazwyczaj lejęV-Power95, czasem Ultima na BP. Trasa 7.5l (zapakowana na maxa+klima), miasto 8.5-9.0(jezeli za ostro). Kupilem trzy lata temu. Wymiana tarcz hamulcowych, przewodów wys. nap. i wydechu (od kolektora do końca), ostatnio z nudów czyściłem przepustnicę. Gdyby tylko nie ta blacha.. Jakiś czas temu na myjni odpadl mi chlapacz :cwhatsup. Obecnie stoi w warsztacie w celu uzyskania lepszej okrywy wierzchniej.  :aclap

No i ma już nową okrywę :aslyer

McDoune

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2005, 12:46:20 »
Cytat: pomocny
2.0 GLI 16V - 3S-FE (EFI) - prawie full opcja, oprócz szyberdachu i skóry.
Zazwyczaj lejęV-Power95, czasem Ultima na BP. Trasa 7.5l (zapakowana na maxa+klima), miasto 8.5-9.0(jezeli za ostro). Kupilem trzy lata temu. Wymiana tarcz hamulcowych, przewodów wys. nap. i wydechu (od kolektora do końca), ostatnio z nudów czyściłem przepustnicę. Gdyby tylko nie ta blacha.. Jakiś czas temu na myjni odpadl mi chlapacz :cwhatsup. Obecnie stoi w warsztacie w celu uzyskania lepszej okrywy wierzchniej.  :aclap

3S-FE pali Ci w miescie 9 litrow :roll: , chyba przyjde do Ciebie na nauke jazda bo moj ponizej 11 nie schodzi  :chmmm

pomocny

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2005, 20:42:18 »
Cytat: McDoune

3S-FE pali Ci w miescie 9 litrow :roll: , chyba przyjde do Ciebie na nauke jazda bo moj ponizej 11 nie schodzi  :chmmm

Hmm. A elektroniczny wielopunktowy wtrysk, dwoma zaworkami na cylinder Twój silnik posiada? Bo jeżeli tak, to pozostaje tylko kwestia przełożeń skrzyni biegów (4WD mają całkowicie inną skrzynię) oraz masy - Twoja jest cięższa bo ma dwa dyferencjały i dwa krzyżaki, a to niestety waży co nieco.  :chmmm.

PBQ

• Gość
Re: Do tych co maja Camry z 80-lat
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2005, 11:05:06 »
1984 1.8 gaz - 10-11L

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2005, 12:21:20 »
A moja - mniej więcej jak u Qby: 6-8 l :-DD z tym, że u niej spalanie zależy jeszcze od tego, czy jedzie z panią, czy z panem :abadgrin
Jeżeli powozi pan - zużycie paliwa wyraźnie wzrasta (Kazek ma strasznie ciężką nogę). :aangry
Od kiedy ją mamy robiliśmy:
1. rozrząd (zaraz po zakupie)
2. sprzęgło - jw
3. uszczelkępo głowicą - po ok. roku jeżdżenia
4. wydech - jw
potem ze dwa lata przerwy i :
5. hamulce (tarcze, klocki, szczęki)
6. zawieszenie
7. wrtyski (chyba od urodzenia miala te same)
8. rozrząd
potem dwa lata przerwy
9. lifting (drzwi, przednie błotniki, tylkna klapa)
rok przerwy
10. pompa paliwa (uszczelka)
11.zawieszenie
12.alternator
13. konserwacja nadwozia
Na razie tyle. Wymian oleju i innych płynów ustrojowych nie liczę, bo to normalna eksploatacja. Czeka nas jeszcze wymiana tych nieszczęsnych synchronizatorów. :chmmm
Chyba nie jest źle, jak na 15 lat i praktycznie nieznany przebieg !
Pozdrawiam

McDoune

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2005, 23:10:10 »
Cytat: pomocny

Hmm. A elektroniczny wielopunktowy wtrysk, dwoma zaworkami na cylinder Twój silnik posiada? Bo jeżeli tak, to pozostaje tylko kwestia przełożeń skrzyni biegów (4WD mają całkowicie inną skrzynię) oraz masy - Twoja jest cięższa bo ma dwa dyferencjały i dwa krzyżaki, a to niestety waży co nieco.  :chmmm.

o ile sięnie myle to 3S-FE ma po 4 zawory na cylinder. Na pewno masa ma wpływ na spalanie ale czy aż taki  :chmmm

Ja w swojej do tej pory wymieniałem tylko chłodnicęi stabilizatory w dwóch kołach, oraz powoli zastępuje fragmenty wydechu, został do wspawania jeszcze fragment przy kolektorze. Teraz muszępowalczyć jeszcze z elektryką o której już kiedyś wspominałem, a na którą niestety chwilowo zupełnie nie ma czasu i latem przymierzam siędo konserwacji nadwozia (  :cidea może jaki tuning pod tytułme odstające progi cy cuś :wink: ).
Pozdrawiam

paluch

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2005, 23:02:26 »
89r  2.0 TD pali koło 7l. przy mieszanej jeżdzie mam ją od lutego i autko jest OK.
mysle nad wstawieniem intercolera!

McDoune

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2005, 19:51:03 »
Jak wracałem rozbitą w trasie cały czas z prędkością 100 km/h to wyszło mi 8 literków na 100  :bdance  ,
wcześniej nie zszedłem poniżej dychy

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpnia 2005, 10:34:54 »

o ile sięnie myle to 3S-FE ma po 4 zawory na cylinder. Na pewno masa ma wpływ na spalanie ale czy aż taki  :chmmm

nie tylko masa. auto z klimą pali do litra więcej niż bez klimy - opór stawiany przez kompresor od klimy. wyobraź sobie jaki opór stawia wał razem z drugim dyfrem i większą skrzynią ( 4WD ) i będzie już jasne czemu 4WD łyka swoje:)

a swoją drogą szkoda że nowszych nie robili 4WD - to byłoby marzenie... :)
3VZ.pl

McDoune

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpnia 2005, 22:12:20 »
Cytat: marcinm

nie tylko masa. auto z klimą pali do litra więcej niż bez klimy - opór stawiany przez kompresor od klimy. wyobraź sobie jaki opór stawia wał razem z drugim dyfrem i większą skrzynią ( 4WD ) i będzie już jasne czemu 4WD łyka swoje:)

a swoją drogą szkoda że nowszych nie robili 4WD - to byłoby marzenie... :)

a do tego w dieslu z mocą minimum 250 PS i paląca 7 litrów na 100 :bangel   to byłoby autko  :athunbsup  

U mnie klima nie działa  :?  obydwoje z żoną żle znosimy klimęwięc nawet nie próbujęjej urucomić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl