Autor Wątek: Jak jeździć aby dobrze dotrzeć silnik ??  (Przeczytany 22005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Jak je¼dziæ aby dobrze dotrzeæ silnik ??
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2005, 15:38:40 »
Cytat: Red_Point
pierwsze slysze zeby tak szybko wymieniac olej..............
gdzie wyczytales o tym zeby wyminic olej??

Nie chodzi o to, żeby to "gdzieś" wyczytać, ale o to, że praw mechaniki i fizyki sięnie zmieni. Zawsze to pozwoli na usunięcie z układu wszelkich zanieczyszczeń m.in. powstałych na skutek dopasowywania sięelementów (tarcie). Poza tym warto zmienić to "coś, nie wiadomo co" które zalało ASO na sensowny i dobry olej. Jaką masz gwarancję, że to zółte w silniku to olej toyoty (castrola) a nie jakieś poślednie g... bo oryginał "wyparował" i sprzedawany jest na lewo (znam takie przypadki).

Mnie tam nie szkoda te sto kilka złotych na dobry olej  8)
"I love the smell of flames early in the morning..."

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2005, 15:44:40 »
Cytat: arkady6
Rzeczywiście w instrukcji nie ma o tym słowa, w serwisie (o dziwo) tez mi mówiono, że to zbedny wydatek. A wyczytałem to na tutaj na forum, choćby w tym wątku. Ale ciekawi mnie jak u innych Yarkowiczów, którzy nie wymieniali sprawuja sięone? Dzięki za info Red.

sa rozne szkoly, ja specjalnie wlasnie nie pytalem o to w ASO, czekajac az sami zaproponuja wczesniejsza wymiane, ale skoro mi tego nie proponowali to nie mam zamiaru wczesniej wymieniac oleju.
pzdr
!

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwietnia 2005, 15:51:29 »
Cytat: Rafels
pierwsze slysze zeby tak szybko wymieniac olej..............
gdzie wyczytales o tym zeby wyminic olej??

Nie chodzi o to, żeby to "gdzieś" wyczytać, ale o to, że praw mechaniki i fizyki sięnie zmieni. Zawsze to pozwoli na usunięcie z układu wszelkich zanieczyszczeń m.in. powstałych na skutek dopasowywania sięelementów (tarcie). Poza tym warto zmienić to "coś, nie wiadomo co" które zalało ASO na sensowny i dobry olej. Jaką masz gwarancję, że to zółte w silniku to olej toyoty (castrola) a nie jakieś poślednie g... bo oryginał "wyparował" i sprzedawany jest na lewo (znam takie przypadki).

Mnie tam nie szkoda te sto kilka złotych na dobry olej  8)

mi tez nie szkoda wlasciwie zadnej kasy na samochody :), ale wydaje mi sie ze zeby miec 100% pewnosci, ze wlali ci olej ktory przywiozles, idac takim tokiem myslenia (byc moze slusznego) to musisz stac przy nich i patrzec na lapy - mi sie tak nie chce.
po to kupilem nowy samochod, zeby sie certolic z jezdzeniem i kupowaniem czesci, olejow itd.
mimo wszystko myslalem o wczesniejszej wymianie, ale po prawie 3000 km olej w moim jest dosc czysty, tak, ze to bedzie dla mnie argument przeciw.
pzdr!

poza tym byl juz taki, lub podobny temat "jaki olej leja do yarisow" czy cos w tym stylu.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwietnia 2005, 15:54:41 »
Poza tym warto zmienić to "coś, nie wiadomo co" które zalało ASO

mowa chyba, a nawet napewno jest o nowym aucie, to co ma ASO do oleju?? przeciez auto sklada i 'zalewa' fabryka a nie ASO.........
je nie neguje wymiany oleju po 15 tys czy cos, tylko nie widze potrzeby wymiany go po 2 ty!! - po za tym nie sadze aby w nowym silniku bylo wiecej zanieczyszczen niz po 100 tys...
oczywiscie jak ktos chce i ma ochote to moze sobie wymieniac nawet co 500 km........

i nie chodzi o pieniadze.........., po za tym nie sadze aby w aso lali jakis badziew - juz bez przesady........... - potem ida na rynek i sprzedaja w butelkach....... - nie popadajmy w paranoje.......
juz bardziej bym sie martwel o to co sie leje na stacjach beznzynowych.......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Kwietnia 2005, 16:06:54 »
mowa chyba, a nawet napewno jest o nowym aucie, to co ma ASO do oleju?? przeciez auto sklada i 'zalewa' fabryka a nie ASO.........

A to ciekawe: 3 samochody kupione w rodzinie i 3x pytano czy zalać olej "fabryczny" czy inny na życzenie :)

Niektóre polskie 'aso' a ASO to dwie różne sprawy. Gdyby to była wyselekcjonowana ekipa - OK. Często gęsto to potomkowie dawnych Polmozbytów i ten sam sposób myślenia.
Gdyby tak nie było to dlaczego tyle postów na pl.misc.samochody o usterkach nieusunietych lub (o zgrozo!) powstałych po pobycie w aso?
Ludzie są tylko ludźmi a nasze aso to tylko maszynka do robienia pieniędzy jak najmniejszym kosztem. Najlepiej dla nich jak gość przyjeżdża tylko na obowiązkowe przeglądy bo sięnie muszą napracować (a koszt ogromny). W innych przypadkach (reklamacje, problemy itp...) potrafią tylko "ten typ tak ma". Pełno takich spraw u rzecznika praw obywatelskich.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Kwietnia 2005, 16:20:53 »
pl.misc.samochody

nie czytam- nie wiem
jelsi chodzi o mnie to juz jakasz.....6 toyota w domu i przy zadnej nie bylo takich pytan.......
proponuje zmienic aso bo widze ze naprawde Masz nie ciekawie!!
jeszcze sie nei spotkalem ze splawianiem mnie, bardzo czesto bywalem w aso na poczatku, nawet jak stukaly mi jakies plastiki w srodku, zawsze wszystko bylo usowane, nigdy nie slyszalem txt: ten typ tak ma itd.......
fakt, ekipa sie zmienila i odrazu byl zgrzyt jesli chodzi o hamulce, ale teraz juz panowie zostali 'wyprostowani' i nie obawiam sie aby coskolwiek zlego moglo sie stac z moim autkiem w aso.....

A to ciekawe: 3 samochody kupione w rodzinie i 3x pytano czy zalać olej "fabryczny" czy inny na życzenie Smile

a to przepraszam, ale jka auto bylo do odbioru to siei Ciebie pytali czy zmienic olej?? to faktycznie dziwne - moze chceili pozadny olej sciagnac dla siebie z Twojego autak...:P;)

zreszta o aso juz bylo gdzi eindziej!;)
mechanicy w moim ASO wedlug mnie to naprawde fachowcy..........., natomiast obsluga serwisu - panowie ktorzy przyjmuja autak itd to banada debili, wyludzaczy itd.....

sorrki za OT
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl