Autor Wątek: LAMPKA CISNIENIA POWIETRZA CAMRY 2007 2,4  (Przeczytany 6404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vancouwer

• Toyot Leżący
  • *
LAMPKA CISNIENIA POWIETRZA CAMRY 2007 2,4
« dnia: 04 Kwietnia 2016, 14:40:10 »
no i ..lipa, lampka sie zapaliła, powietrze dodmuchane...i nic. A moze opony trzeba zmienic bo zimowe miałem troszku mniejsze..i były małe przebiegi, a jak sie wypusciłem daleko...no to swieci..tzn miga. Jakies pomysły?...Jezdzić?..Ale z lampką migającą?

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: LAMPKA CISNIENIA POWIETRZA CAMRY 2007 2,4
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2016, 18:37:46 »
W schowku masz taki guzik do resetowania, ale nie pamiętam jak dokładnie to się robi. Chyba trzeba przytrzymać aż zacznie szybciej mrugać, lecz nie jestem pewien.
A jak nie zadziała to jeździć. Nie wybuchnie :)

Offline vancouwer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2016, 19:10:27 »
dzieki za info...ale wiesz jak jest......jakaś lampeczka ci mruga....Lato, trzeba opony wymienic,.jeszcze raz dzieki..

Offline vancouwer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2016, 20:50:08 »
Loglądnąłem dokładnie-w schowku ni ma nijakiego guzika...lamka swieci :-(.. ktoś ma moze jakieś pomysły....nie lubie tej lampki...

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2016, 07:45:27 »
Koło zapasowe sprawdzone? Tam też może być czujnik.
Koła mogą być pozamieniane miejscami też błąd będzie wyrzucać.
Jeżeli zmieniałeś ogumienie fachmeny mogli uszkodzić czujnik na którejś z felg.
Idzie się do kontrolki przyzwyczaić. Mam 2 komplety kół i w zimie świeci.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline tomek9134

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2016, 10:42:44 »
u mnie ta lampka czasem się zapala po najechaniu na poprzeczną nierównośc taki minimalny garbik na drodze, cisnienie w kołach w normie, ale pojeździ sie troszkę i ta lampka  gasnie sama.Pzdr.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2016, 12:29:11 »
Mam pomysła!!!

W tych czujnikach podobno są baterie. Może po prostu jest już słaba i dlatego zaczyna świecić lampka?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2016, 13:24:35 »
baterie są, ale niewymienne (zintegrowane z czujnikiem). Jak sie wyczerpie , to cały czujnik do wymiany.

Znajdz kogos kto ma kompa do zczytania błędów , albo warsztat albo jakis ogarniety oponiarz z odpowiednim sprzetem

Offline Marek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2016, 22:57:37 »
W mojej camry też się zapala ale po jakimś czasie gaśnie i znowu się zapala .Zauwaźyłem że po długich trasach zapala siē częściej

Offline Simpson

• Początkujący
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2017, 11:38:06 »
Sorry za odkop, ale dopiero zgłębiam Forum.

Vancouver spróbuj pojechać na napompowanie opony azotem, podobno pomaga na czujniki tego rodzaju, przynajmniej w Jeepie sprawdzone.

W mojej camry też się zapala ale po jakimś czasie gaśnie i znowu się zapala .Zauwaźyłem że po długich trasach zapala siē częściej

Dlatego, że zwykłe powietrze zmienia ciśnienie pod wpływem temperatury. Azot jest pod tym względem bardziej stabilny.

Pozdrawiam
Simpson

Offline Bugatti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2017, 13:46:38 »
no i ..lipa, lampka sie zapaliła, powietrze dodmuchane...i nic. A moze opony trzeba zmienic bo zimowe miałem troszku mniejsze..i były małe przebiegi, a jak sie wypusciłem daleko...no to swieci..tzn miga. Jakies pomysły?...Jezdzić?..Ale z lampką migającą?

Również przepraszam że odpowiadanie na stary wątek (nierozwiązany problem ?) ale te czujniki to częsty problem w autach więc może komus się przyda:

W samochodach montuje się różne typy czujników ciśnienia więc poniżej podaję listę "wskazówek" za pomocą pytań:
W Camry montuje się 1 typ czujników ale zakładając że nie jest się właścicielem auta od nowości więc "po drodze" ktoś mógł wmontować zamienniki, zatem poniższe pytania nabierają sensu:

1. Wyważenie statyczne i dynamiczne opon prawidłowe ?
2. Czy zauważyłeś że tarcza hamulcowa się mocno nagrzewa (tłoczki, zaciski, cylinderki zapieczone) ?
   Koledze w samochodzie (VAG) podczas jazdy zaświecił się czujnik ciśnienia. Opona ok., powietrzne jest, opony nowe kupione 1 mies. temu wyważone - jest ok.
Koło gorące, gorącza tarcza lekko "pachnie" - uszczelka w cylinderku zablokowała skorodowany tłoczek (lub można rzecz: na odwrót) spowodowała wzrost ciśnienia powietrza do tego stopnia że wychwycił to czujnik ciśnienia.

3. Czy wcześniej podczas montażu kół mechanik coś nie sknocił ?

Pozdr.
Bugatti
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2017, 13:57:20 wysłana przez Bugatti »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl