Autor Wątek: dziwny stukot z tyłu!! lecz to nie bebny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 3764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

urssik15_85

• Gość
dziwny stukot z tyłu!! lecz to nie bebny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:07:48 »
Witam ,posiadam starlete z 97 roku !!!! od pewnego czasu przy hamowaniu słysze z TYŁU jakis dziwny dzwiek jakby cos mi sie przyczepiło do koła!!!! bebny sa sprawdzone-stan rewelka!!!! ale stukot dalej jest!!! i cholera bierze człowieka...i to przede wszystkim słychac po prawej stronie (pasazera)
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:46:26 wysłana przez Janmor »

CarinaGTI

• Gość
dziwny stukot z ty³u!! lecz to nie bebny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:10:06 »
hmmm a sprobuj ręcznym przyhamować i czy nadal wystepuje,
co to za dźwięk?? psizczy?? metakl o metal?? głuchy dźwięk , stuk, pukniecie, stałe pojedyncze, przerywane?

urssik15_85

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:13:19 »
na recznym nie probowałem !!! To jest taki dzwiek jakby cos mi obicierało przy chamowaniu....jakby ale co tam moze obcierac??? a i dzisiaj zauwazylem ,ze jak skrecam w prawo to tez mi sie ten dzwiek pojawia.......moze prawy amorek???

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:16:06 »
hmmm a może, ejsli wymieniałeś niedawno elemenciki w bebnie, mechanik ci cosik źle poskładał :/ jeśli to wystepuje tylko i wyłącznie przy hamowaniu i słychać to tylko z tyłu hmm ... bo z zawieszenia to odpada prakltycznie wszystko, bo by ci stukłao itp.

urssik15_85

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:20:23 »
tzn...nic jeszcze z bebnami nie robiłem.....kiedy zaczoł pojawiac mi sie ten dzwiek i pojechalem do mechanika!!!!! on rozkrecil obydwa bebny i powiedzial ,ze wygladaja jak nowki sztuki ,przeczyscil je i tyle...ale dzwiek nadal jest ...no i teraz przy skrecie sie tez zaczoł pojawiac.....

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:25:36 »
hmmm moge jedynie zgadywać gdyż tego nie słyszę, a kamyczki w oponach lub ciała obce?? może spróbuj koła wyważyć lub wrzucić tylne koła na przód, lub wpierw wrzucić koło na lewarek i puścić je i sprawdzić czy coś piszczy nadal

urssik15_85

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:28:05 »
wiesz co?? ja jeszcze mysle nad taka sprawa jak...z tylnich amorkow wycieka mi płyn i sa juz do wymiany....moze podczas chamowania i skretu (ale to tylko przy prawej stronie -tył) cos obciera???ale to juz taka moja naciagana teoria

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2005, 01:32:06 »
hmm jesli z amrtoków wyciekał by olej to byś zauważył bo cały amorek byłby w mazi
spróbuj z lewarkiem i puszczeniem kółka oraz z zamianą kół przód na tył, jedynie metoda prób i błędów :/

rados

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2005, 07:13:49 »
podobnie mam u mnie /ale bardziej slyszalne obcieranie niz stukot/. dopatrzylem sie ze linka od recznego sie troche przycina i nie odbija do konca. moze sprawdz u siebie jak to wyglada? ja mam na pewno linke do wymiany a potem zobacze czy pomoglo...

urssik15_85

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2005, 08:17:52 »
Cytat: Roadrunner
hmm jesli z amrtoków wyciekał by olej to byś zauważył bo cały amorek byłby w mazi
spróbuj z lewarkiem i puszczeniem kółka oraz z zamianą kół przód na tył, jedynie metoda prób i błędów :/

cały amorek jest w mazi ;)

Ero

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2005, 23:09:27 »
Ja mam takie 2 sugestie:
1) z bebnem wszystko ok, ale moze masz luz na lozysku co sugerowalby halas (obcieranie) przy skrecaniu, ale jesli mechanik to rozkrecal i sprawdzal to raczej odpada, ale latwo sprawdzic, podlewaruj i poruszaj kolem w kilku osiach i wyczujesz czy jest luz czy nie
2) amorki to prawdobne, ale nie tyle dlatego ze nie tlumia, ale jesli sa juz w takim stanie ze tyle z nich wycieklo to pewnie maja ogromne luzy co moze powodowac stykanie. W autach takich jak starlet (tylna belka) to ma to duze znaczenie bo luzy w osi amortyzatora powoduje luz w calym zawieszeniu tylnym i malo przyjemne stukanie - tez to kiedys mialem

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2005, 00:46:16 »
sprawdź po dłuższej jeździe czy któreś z kół nie jest bardziej gorące od innych - jeśli tak - albo obciera okładzina hamulcowa, albo zatarte łożysko. Inne chrobotania pochodzą najpewniej z zawiasu. Istnieje możliwość, że coś doatało sięmiędzy okładzinęhamulcową (opiłek metalu itp) - warto to rozebrać jeszcze raz i przeczyścić

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2005, 11:26:46 »
miałem cos podobnego.. tzn przy cjhamowaniu szum i  czasmi stukot , mysłałem ze też moze amorki ( bo sie jeden rozpłakał juz ) albo cos z bębnami... okazłao sięze w lewym kole stoi ręczny.. linka wymieniona i juz jest OK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl