Autor Wątek: Problemy z moim TS  (Przeczytany 1972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xaryon

• Toyot Leżący
  • *
Problemy z moim TS
« dnia: 18 Kwietnia 2016, 08:30:30 »
Witam,

zakupiłem kilka miesięcy temu Yarisa TS z 2001 roku. W samochodzie wymieniłem hamulce na nowe, pompę od chłodnicy, filtry powietrza, olej i zresetowałem alarm silnika - mechanik poinformował mnie, że alarm wywoływany jest przez złą synchronizację tłoków i niewydajny kolektor i póki co nie będzie nic z tym robił, jeśli błąd się znowu nie pojawi. Jedyne, co zrobił w tej kwestii tak naprawdę, to obejście kolektora.

Problem pojawił się ponownie. Ponadto, silnik jakby stracił kopa, szczególnie na 3 biegu: wcześniej silnik będąc na 3 biegu pracował na ok. 2,5 tys obrotów przy prędkości 50 km/h. Teraz, przy tej samej prędkości silnik kręci się do 3 tys.

Mało tego, prawie na każdym biegu nie ma takiego zrywu jak wcześniej, rozpędza się powoli względem jego wcześniejszych możliwości. Jadąc na 2 lub 3 biegu i mając silnik na ok 2 tys obrotów, czuć delikatne szarpnięcia. Nie zawsze, ale wystarczająco często, aby zwrócić na to uwagę.

"Wisienką na torcie" jest fakt, że jest to silnik benzynowy a zaczął brzmieć jak diesel.

Co może być przyczyną

Offline xaryon

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problemy z moim TS
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2016, 09:42:53 »
Poprawka - nie robił obejścia kolektora, tylko katalizatora :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2016, 09:48:51 »
wcześniej silnik będąc na 3 biegu pracował na ok. 2,5 tys obrotów przy prędkości 50 km/h. Teraz, przy tej samej prędkości silnik kręci się do 3 tys.

Albo skrzynia sobie sama pozmieniała zębatki lub sprzeglo sie slizga.

ps. jaki olej wlany ?

Offline xaryon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2016, 10:19:47 »
Z tego co widzę na kartce przy silniku (bo inaczej się nie orientuję niestety) to widzę oznaczenia:

Mobil Super 3000 XE 5W-30.

Offline Damian0101

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2016, 10:35:29 »
Najpierw sprawdz świece, wtryski, jak coś demontowałeś sprawdz czy nigdzie nie ucieka powietrze np z pokrywy zaworów, kolektora olej mało ma do mocy, ja leje jaki poleci bo i tak pali od cholery, a powiem Ci że im mniej oleju mam tym jest szybszy, co do kata, to także go nie ma a nic mi nie świeci, wyje ; D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl