Autor Wątek: Owady na lakierze, jak usunąć?  (Przeczytany 2722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
Owady na lakierze, jak usunąć?
« dnia: 08 Czerwca 2016, 10:17:08 »
Witam,
Prosba o infomacje jak moge usunac resztki owadow z lakieru zeby go nie zniszczyc  :grin:
Ponad tydzien temu pokonalem dluzsza trase samochodem nad morze (okolo 700KM) podczas ktorej nawinelo sie pelno owadow.
Pare dni temu oddalem auto do myjni recznej i niestety ale Pan z myjni nie byl w stanie usunac zabrudzen z owadow (na ponizszym zdjeciu jest efekt co pozostalo) i jak powiedzial, cytuje (balem sie ze uszkodze lakier wiec nie docieralem/doczyszczalem bardziej. Prosze sobie oddac samochod do jakiegos zakladu ktory usunie to polerka czy czyms takim !!).
Efekt jest taki ze samochod ma 3 tygodnie, a lakier na przedniej masce wyglada jak wyglada  :-P

Da sie cos z tym zrobic, jakis specjalny srodek? metoda mycia?

Z gory dzieki za info.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Owady na lakierze, jak usunąć?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwca 2016, 11:05:26 »
Ja tam psikam przylepione owady wodą z opryskiwacza  recznego. Solidnie namoczyc, poprawic za chwile jeszcze raz,   odczekac kilka minut az odmokną i albo wystarczy przetrzec ręką i odłażą, albo  namoczoną szmatką delikatnie przetrzeć.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwca 2016, 11:13:23 »
Ja przed każdą dalszą podróżą porządnie woskuję auto - potem nie ma problemu z usunięciem owadów (i nie tylko).

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwca 2016, 11:23:56 »

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwca 2016, 15:04:45 »
Pan z myjni jest słabym fachowcem. Polecam przed myciem lekko spryskać zapaćkane miejsca tym specyfikiem np. z K2 (http://allegro.pl/k2-nuta-anti-insect-do-usuwania-owadow-polecam-i5604379178.html) i póżniej spłukać - w każdej myjni której mają trochę pojęcia o detalingu mają środki na owady, na kupy ptasie itd. Osobiście polecam specyfiki firmy PoorBoys.

PS Mi ptak "nasrał" ostnio w samo południe w słońcu (blacha gorąca że nie szło jej dotknąć) po 17 zmyłem dopiero jego kupkę i był ślad po dwóch myciach zniknęło- niestety te nowe lakiery są jakieś miękkie i mega wrażliwe moje autko ma 5 tygodni. :) nie stresuj się zejdzie na 100%. Tylko nic nie szoruj nie używaj past ściernych i nie na rozgrzanym słońcu.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2016, 15:08:37 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwca 2016, 13:08:15 »
Tez mi sie tak wydaje ze ten koles to cos slaby :P

Powalcze jutro z tymi owadami do reszty, zobaczymy jaki bedzie efekt. Jak opublikuje za pare dni fotke z autem w innym kolorze to znaczy ze cos poszlo nie tak  :cheesy:  <taniec>

Dzieki za info.

Offline tomjan86

• Początkujący
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2020, 08:43:52 »
Ja przed każdą dalszą podróżą porządnie woskuję auto - potem nie ma problemu z usunięciem owadów (i nie tylko).

Ja robie dokładnie tak samo, a po każdej podróży myjąc auto używam środka do usuwania owadów Bug off z Cleantechu. Nie ma opcji porysowania lakieru. Autko zawsze wygląda jak nowe  :grin: :grin:

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2020, 22:00:56 »
Można też glinką do lakieru, ale to raczej sposób dobry gdy czyści się lakier przed woskowaniem (trochę więcej machania, ale za to dokładnie czyści lakier).

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2020, 07:31:27 »
Zdjęcie jakieś niewyraźne ale to wygląda jak obtarcia a nie owady.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl