Autor Wątek: Kolor zderzaka  (Przeczytany 3811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Burczybrzusio

• Toyot Leżący
  • *
Kolor zderzaka
« dnia: 14 Czerwca 2016, 21:39:19 »
Witam Serdecznie,

kilka miesięcy temu moją zaparkowana Aurelka została przyrysowana przez roztargnionego kierowcę lawety.  :wallbash:
Rysy były nieduże ale mając możliwość wymiany całego zderzaka, grzech było nie skorzystać. Od tamtej pory mam wrażenie, że kolor zderzaka i reszty karoserii znacznie się różni. Oczywiście wszystkie naprawy wykonywane były w ASO Toyota i według nich wszystko jest OK.

Czy ktoś z obecnych tu szczęściarzy posiada Aurelkę w takim samym kolorze jak ja? I czy mógłby potwierdzić czy też zaprzeczyć, że jego tylni zderzak różni się kolorem od reszty?  :cry:

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kolor zderzaka
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:43:07 »
Mam identyczny kolor, tylko w wersji HB. Różnica w odcieniu wynika z tego, że zderzaki fabrycznie oklejone są folią ochronną.

Offline Burczybrzusio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2016, 22:01:13 »
Dzieki za szybką odpowiedź.

Zastanawia mnie tylko czemu przy przednim zderzaku nie ma aż takiej różnicy?  :o

Offline Dzejk Zet

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2016, 06:55:39 »
Kolego, tu jest źle dobrany lakier. Ja bym reklamował i niech nie wciskają kitu ze różnica w kolorach wynika, z wina zderzaka plastikowego. A na odpowiedz sam sobie już odpowiedziałeś w momencie gdy porównałeś przedni zderzak do reszty. Pozdr

Wysłane z klapka Kubota za pomocą  programu Nasa ;-)
Dżejk Zet

Thing

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2016, 07:35:21 »
Ja posiadam Auris 1 po lifcie w kolorze grafitowy metalik. W niekorzystnym świetle widać różnicę między zderzakami a karoserią ale to nie jest tak duża różnica jak na ww zdjęciu. Ja nie wiem osobiście czy bym to reklamował. Ale fakt jest niezbity - źle dobrany lakier.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2016, 07:36:53 wysłana przez Thing »

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2016, 14:11:27 »
ASO nie dobiera sobie lakieru tylko zamawia fabryczny według kodu lakieru. Widocznie partia minimalnie odbiegała od tej użytej w fabryce.
Mam Aurisa w identycznym kolorze. Przy odbiorze auta znalazłem minimalny odprysk na tylnym zderzaku. Oczywiście nalegali żebym się zgodził na naprawę w postaci lakierowania. Jak dobrze, że się na to nie zgodziłem.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2016, 14:19:06 »
Co Ty mówisz? Puszki z lakierem z fabryki przylatują? Takich ciekawostek to nawet na Discovery i NG nie widziałem i słyszałem.
Pewie dlatego coś ze 2 tygodnie czekłem aż mi kolorem 3E5 pomalują 2 czujniki parkowana, przesyka lotnicza sie opóźniła? ;)

Offline Dzejk Zet

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2016, 17:34:24 »
ale jaja. Farba z fabryki

Wysłane z klapka Kubota za pomocą  programu Nasa ;-)
Dżejk Zet

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2016, 19:25:08 »
czy mógłby potwierdzić czy też zaprzeczyć, że jego tylni zderzak różni się kolorem od reszty? 

Ewidentna różnica w kolorze !

ASO nie dobiera sobie lakieru tylko zamawia fabryczny według kodu lakieru.

:laugh:

Moja historia:

W zderzak naszego srebrnego A I "wjechał"  kiedyś gość stojący za mną podczas włączania się do ruchu na skrzyżowaniu  (zagapił się).
Było kilka delikatnych rysek (w stylu obcierki parkingowe) które w normalnych warunkach bym olał.
Ponieważ samochód był na gwarancji, w leasingu, nie moja wina, ect. , oddałem do ASO na naprawę.

A oni (podobno  :o) ściągnęli dla mnie z centrali nowy zderzak (z otworami pod czujniki parkowania) i oddali samochód do warsztatu który współpracował z nimi w zakresie blacharsko-lakierniczym (moje ASO nie miało jeszcze wtedy swojej lakierni).
Samochód odebrałem (padał deszcz i za chwilę mieliśmy wyjazd w zaplanowaną trasę) więc nawet się specjalnie nie przyglądałem.
Po kilku dniach stwierdziłem minimalną różnicę w odcieniu (lakier świeży być może różnił się od "starego" wypłowiałego) oraz w kilku miejscach niewielkie "grudki" a'la "baranek" pod lakierem bezbarwnym).
Pojechałem do ASO, zaprosiłem gościa od likwidacji szkód do samochodu i ten stwierdził: "zderzak spierdo l..ony".
Za 2-3 tygodnie otwieramy naszą lakiernię , niech pan podjedzie, zrobimy tak jak być powinno.
Ponieważ stwierdziliśmy z żoną, że różnice są tak niewielkie (musiałem jej pokazać gdzie są , "baranka" w ogóle nie zauważyła  :-) ) że szkoda naszego czasu na ponowne malowanie.
I tak jeździmy do tej pory  :-)

Ale w twoim przypadku ja bym nie odpuścił  :good:

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2016, 21:22:27 »
Nawet ja widzę różnicę między karoserią tym zderzakiem. Miałem podobną historię ze swoim Aurisem. Pani manewrując na parkingu uszkodziła mi po prawej stronie odblask w zderzaku w taki sposób że się kwalifikował cały zderzak do wymiany bo był popękany w miejscu gdzie jest odblask. Wtedy doceniłem, że swojego Aurisa mam w kolorze białym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl