Autor Wątek: Jakiego Aurisa  (Przeczytany 13118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shiza34

• Toyot Leżący
  • *
Jakiego Aurisa
« dnia: 16 Czerwca 2016, 19:05:24 »
Witam.Zamierzam kupić Aurisa 1 generacji więc myślę że na forum dostane najbardziej rzetelne opinie :-)Proszę mi doradzić jaki silnik benzynowy wybrać samochodem będzie jeździć moja żona z dwójką dzieci wiec nie musi być wersja sport ale taki żeby można było wyprzedzić.Na co zwracać uwagę kupując Aurisa?Spotkałem Aurisa z książką serwisową i tam wszystkie pieczątki (niemieckie) z serwisu toyota Lexus a ostatnia z serwisu Mazdy czy tam też serwisują.proszę o pomoc

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakiego Aurisa
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2016, 20:05:48 »
Jedyny właściwy to 1,6 benzyna. Do 2009 roku 5 biegów - wygodne w miejskiej i podmiejskiej jeździe, po 2009 6 biegów i 8 koni więcej

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2016, 20:44:29 »
Z tymi książkami serwisowymi to uważaj. Znajomy handlarz mi się chwalił, że po 20 euro wypełnione kupuje pod dowolne auto.
Co do silniczka 1,6 to był już temat poruszany, dużo pali i za bardzo nie ma czym jechać.

Offline tonymontana123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2016, 20:54:21 »
sam  zastanawialem sie nad  aurisemi suma summarum wyszla  ze najlepszy silnik do aurisa to

1.4  d4d 90km  , auris  do 2007 roku

poniewaz w porownaniu do  produkowanych po 2007r
nie ma DPF
wtryskiwaczee BOSCH -tanie i dobre   , a nie DENSO - bardzo drogie  , kiedys nie mozna  bylo ich  regenerowac nie wiem jak teraz

poza tym 
1.4  d4d 90km  , auris  do 2007 roku
nie  ma dwumasy
rozrzad na lancuchu
turbo o  zmiennej geometri lopatek(to maly minus), dosc tanie do regneracji okolo500-600zl  ( jak na japonca to tanio)
ogolna  dobra  trwalosc i niski koszt utrzymania silnika

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2016, 23:02:38 »
Taaa gościu pyta jaki benzynowy to najlepiej 1,4d4d i to do 2007 roku w którym to roku zaczęto aurisa produkować

Thing

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2016, 09:08:28 »
Tak jak ktoś pisał powyżej. Tylko 1.6. Chociaz będziesz musiał nauczyć żonę korzystania z wyższych zakresów obrotowych. Jeśli tego się nie uczyni, o wyprzedzaniu można zapomnieć.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2016, 09:21:01 wysłana przez Thing »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2016, 09:16:34 »
w tym roczniku bdb 1.6 VVTi
Obi

Offline shiza34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2016, 09:18:10 »
No właśnie gdzie bym nie czytał wszyscy piszą że słabe silniki żona do tej pory miała clio w diesel 82KM i tragedii nie było tyle że autko lekkie.Książki serwisowe też słyszałem że pieczątki można kupić na allegro.A na przykład można sprawdzić w serwisie czy samochód faktycznie był na przeglądzie powinni wpisywać to w swoje komputery?Tylko jak z niemieckim serwisem czy sprawdzą w serwisie naszym samochód który był serwisowany w niemczech?Co po nr VIN można sprawdzić?Dla mnie 25-30 tys zł to dużo kasy dlatego dobrze było by sprawdzić :-)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2016, 09:20:56 »
No właśnie gdzie bym nie czytał wszyscy piszą że słabe silniki żona do tej pory miała clio w diesel 82KM i tragedii nie było tyle że autko lekkie.Książki serwisowe też słyszałem że pieczątki można kupić na allegro.A na przykład można sprawdzić w serwisie czy samochód faktycznie był na przeglądzie powinni wpisywać to w swoje komputery?Tylko jak z niemieckim serwisem czy sprawdzą w serwisie naszym samochód który był serwisowany w niemczech?Co po nr VIN można sprawdzić?Dla mnie 25-30 tys zł to dużo kasy dlatego dobrze było by sprawdzić :-)
O aucie zagranicznym ASO nic Ci nie powie (najwyżej jaki model  :cheesy:)
Piszesz że auto nie do sportu to kobitce starczy ten 1.6 
Obi

Thing

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2016, 09:22:53 »
Też myślę że jej starczy 1.6, choć po tym Dieslu będzie musiała zmienić pewnie nawyki jazdy na niskich obrotach.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2016, 19:38:56 »
sam  zastanawialem sie nad  aurisemi suma summarum wyszla  ze najlepszy silnik do aurisa to 1.4  d4d 90km  , auris  do 2007 roku poniewaz w porownaniu do  produkowanych po 2007r nie ma DPF wtryskiwaczee BOSCH -tanie i dobre   , a nie DENSO - bardzo drogie  , kiedys nie mozna  bylo ich  regenerowac nie wiem jak teraz poza tym 1.4  d4d 90km  , auris  do 2007 roku nie  ma dwumasy rozrzad na lancuchu turbo o  zmiennej geometri lopatek(to maly minus), dosc tanie do regneracji okolo500-600zl  ( jak na japonca to tanio) ogolna  dobra  trwalosc i niski koszt utrzymania silnika
Mam 1.4 d4d z 2010r (po lifcie) i nie mam dwaumasy, nie mam DPFa, nie mam turbo o zmiennej geometrii łopatek. Lać dobre paliwo i jeździć.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2016, 19:56:15 »
nie mam turbo o zmiennej geometrii łopatek.
każdy 90 konny ma

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2016, 20:19:30 »
Zgadza się, w wersji 90 konnej jest już montowana turbosprężarka o zmiennej geometrii łopatek firmy Garrett, w której w sterowaniu wydajnością turbosprężarki siłownik podciśnieniowy zastąpiono silnikiem elektrycznym.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Czerwca 2016, 10:38:13 »

No to jak do tej pory jeździła dieslem to przemyśl Auriskę z udanym dieslem 1.4 D4D 90 KM.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwca 2016, 11:47:27 »
No właśnie gdzie bym nie czytał wszyscy piszą że słabe silniki
Bzdura!
1.6 VVTi czy Walve są całkowicie wystarczające zarówno do jazdy po mieście jak i w trasie. Jest czym wyprzedzać.
Ci co napisali, że to słabe silniki, to albo nie potrafią jeździć benzyną wolnossącą, albo mają idiotyczne wyobrażenia o swoich potrzebach. Na ogół ich "chęci" nie dorastają do umiejętności jazdy.  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl