Avalon 1MZ-FE 1995 348 k km
Sondy lambda i świece mają ok. 10 k km.
Zużycie paliwa w każdym aucie zależy od ilości samochodów na 1km^2 dróg oraz od pory dnia w której jeździmy.
Przykład małego miasta (36 tys. mieszkańców), które ma rozpiętość 7 km. W nocy lub nad ranem da się ten dystans przejechać (przez centrum a nie obwodnicą) w około 8-9 minut (jadąc zgodnie z przepisami). Podczas największych korków: 20 - 30 minut.
Czyli w porównaniu do Krakowa lub Katowic to nie miasto to jakaś "dzielnica", wieś

W tymże małym mieście Avalon zużywa:
1. Podczas (nie największych) korków: 13.5-14.5l
2. Między 8.00-9.00h przy jeździe ECO: wyjazd z garażu do ulicy na momencie obr. konwertera ASB (max.12-16 km/h)...mówiąc prościej bez żadnego dodawania gazu

, następnie rozpędzanie po mieście do 2k rpm, 50 - 100 m przed czerwonym zdejmuje nogę z gazu

, jazda płynna bez gwałtownych przyspieszeń do ~ 6 k rpm. Wynik: 12,5l-13.5.
3. Jak w pkt 2. ...z różnicą w porze wieczorowej po 19.00h: 11.5 - 12.0l w mieście
Gdy będę tym autem jeździł po Krakowie w godzinach korków (Łagiewniki, Aleje "Trzech Wieszczów", R. Mogilskie, R, Grunwaldzkie, R. Czyżyńskie) to przypuszczam, że 15 - 18 litrów ... dam znać w przyszłości.
Opisałem to w miarę dokładnie, ponieważ w ponad 90% postów na forach i w prasie moto ludki piszą tylko miasto ... nie pisząc o które miasto chodzi i w których godzinach, dzielnicach.
W trasie jechałem tylko raz 300 km więc wynik trochę mało statystyczny...ale było to połączone z miastem:
15% autostrada, 10% miasto, 75% drogi krajowe i wojewódzkie:
- 10% po mieście: zgodnie z przepisami - korki małe, godz. 15h sobota,
- 75% drogi krajowe i wojewódzkie: najpierw jechałem zgodnie z przepisami, następnie.........................

, następnie zgodnie z przepisami,
- 15% autostrada: najpierw jechałem 120 km/h na tempomacie, drugą połowę autostrady 150 km/h na tempomacie
Wynik: 11.5l/100km
Ktoś (Bonio ?

) na forum napisał kiedyś że Avalonem da się zejść do 6,5l /100km...owszem da się: jadąc tylko na autostradzie bez przyspieszania, jednostajnie 80 km/h

Pozdrawiam,
Bugatti