Temat bardziej ogólny , choć dla mojego przypadku dotyczy Rav4.
Skrzynia biegów jest raczej unikalna , ponieważ moja Rav4 96r jest z USA , i posiada napęd tylko na przód. (W EU były tylko 4x4).
Samochód po zakupie sprawiał problymy z 1 i 2 biegiem. Jedynki nie dało się w ogóle wrzucić, kiedy samochód się toczył, dwójka nie za każdym razem.
Pierwsza myśl wymiana oleju. Zlana srebrna zupa , czyli albo ktoś czegoś dolał , albo coś się bardzo wyciera. No nic , wlany nowy Motul 75W90.Na początku lepiej , ale z czasem wróciło do normy. W miedzyczasie poszperałem , że Castrol Multiwehicle 75W90 jest najrzadszym olejem tej klasy ( a już na pewno od Transaxle 75W90) i że jest rekomendowany to Toyot. Znowu na początku lepiej , ale mój perfekcjonizm stwierdził ,że będzie dobrze ją po prostu zregenerować. Wysłałem ją do specjalisty ze Śląska , No i po powrocie wszystko miało być ok.
Skrzynia zalana jeszcze raz nowym Castrol Multivehicle 75W90 ,no i rzeczywiście co do wrzucania biegów nie mam zastrzeżeń ( no może czasami coś ciężej wejdzie , wsteczny nie zawsze da się wrzucić - urok Toyot) , o tyle po puszczeniu sprzęgła szum.
No i tak już od dłuższego czasu . Spec twierdził ,żeby pojeździć z 1tys km.może się ułoży , przejechane już z 5 tys. i jest może nawet ciutkę głośniej.
Po konsultacji spec proponuje ,żeby zagęścić olej (ale się obawiam ,że zimą nie będzie dobrze) , ale najpierw dodać ceramizera.
No i teraz pytanie , jakiego ? Czy o nazwie Ceramizer , czy też może Ceramizator , czy też inny typu liqui molly , xado , wynns .... Jakie są różnice i który faktycznie zadziała i wyciszy skrzynię ?