Autor Wątek: Ceramizer do skrzyni biegów  (Przeczytany 3655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
Ceramizer do skrzyni biegów
« dnia: 23 Czerwca 2016, 10:39:47 »
Temat bardziej ogólny , choć dla mojego przypadku dotyczy Rav4.

Skrzynia biegów jest raczej unikalna , ponieważ moja Rav4 96r jest z USA , i posiada napęd tylko na przód. (W EU były tylko 4x4).
Samochód po zakupie sprawiał problymy z 1 i 2 biegiem. Jedynki nie dało się w ogóle wrzucić, kiedy samochód się toczył, dwójka nie za każdym razem.
Pierwsza myśl wymiana oleju. Zlana srebrna zupa , czyli albo ktoś czegoś dolał , albo coś się bardzo wyciera. No nic , wlany nowy Motul 75W90.Na początku lepiej , ale z czasem wróciło do normy. W miedzyczasie poszperałem , że Castrol Multiwehicle 75W90 jest najrzadszym olejem tej klasy ( a już na pewno od Transaxle 75W90) i że jest rekomendowany to Toyot. Znowu na początku lepiej , ale mój perfekcjonizm stwierdził ,że będzie dobrze ją po prostu zregenerować. Wysłałem ją do specjalisty ze Śląska , No i po powrocie wszystko miało być ok.
Skrzynia zalana jeszcze raz nowym Castrol Multivehicle 75W90 ,no i rzeczywiście co do wrzucania biegów nie mam zastrzeżeń ( no może czasami coś ciężej wejdzie , wsteczny nie zawsze da się wrzucić - urok Toyot) , o tyle po puszczeniu sprzęgła szum.
 No i tak już od dłuższego czasu . Spec twierdził ,żeby pojeździć z 1tys km.może się ułoży , przejechane już z 5 tys. i jest może nawet ciutkę głośniej.

Po konsultacji spec proponuje ,żeby zagęścić olej (ale się obawiam ,że zimą nie będzie dobrze) , ale najpierw dodać ceramizera.

No i teraz pytanie , jakiego ? Czy o nazwie Ceramizer , czy też może Ceramizator , czy też inny typu liqui molly , xado , wynns .... Jakie są różnice i który faktycznie zadziała i wyciszy skrzynię ?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Ceramizer do skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2016, 10:56:48 »
[...] no i rzeczywiście co do wrzucania biegów nie mam zastrzeżeń ( no może czasami coś ciężej wejdzie , wsteczny nie zawsze da się wrzucić - urok Toyot) , o tyle po puszczeniu sprzęgła szum.
 No i tak już od dłuższego czasu . Spec twierdził ,żeby pojeździć z 1tys km.może się ułoży , przejechane już z 5 tys. i jest może nawet ciutkę głośniej.

Po konsultacji spec proponuje ,żeby zagęścić olej (ale się obawiam ,że zimą nie będzie dobrze) , ale najpierw dodać ceramizera.

A może poleciało Ci łożysko oporowe sprzęgła ?
Obi

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2016, 13:15:37 »
Tak , zapomniałem wspomnieć ,że sprzęgło kompletne też było wymieniane, zaraz po pierwszej wymianie oleju , maksymalny przebieg to w chwili obecniej 10 tys.
Ruszając łapą/dzwignią sprzęgła czuć ,kiedy łożysko się nie kręci ,i  kiedy je się "sprzęga" i to na pewno nie ono.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2016, 08:42:44 »
Ktokolwiek ? Naprawdę nikt nie stosował?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2016, 15:06:54 »
Wlałem liqui moly do silnika i czekam na efekty za 600km powinno być widać. A co do skrzyni to znajomy ma lać cerazmizery właśnie do skrzyni i silnika w dwóch autach (co prawda bmw, ale liczy się efekt, I ma mi dać znać czy widać jakąś różnicę w pracy silnika i skrzyni. ;)

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2016, 08:00:23 »
Jakakolwiek opinia by się przydała...

Narazie zmieniłem olej z Castrol Syntrans Multivehicle na Castrol Syntrans Transaxle. Klasa ta sama 75W90 , ale Transaxle ma większą lepkość . Jest ciszej ,ale to jeszcze nie to co było kiedyś.
Zobaczę jak w zimę się będzie jeździło z tym olejem ( w sensie czy wrzucanie biegów na zimnym nie będzie problemem).

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2016, 08:03:08 wysłana przez MiG25 »

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2016, 20:05:24 »
Wypowiedź znajomego co lał ten wymysł. "Ja zalalem 500kmm temu a olej zmienilem 1tys kmm temu i powiem ze po 200kmm bylo slychac ze vanos mniej klekocze i ogolni ciszej pracuje silnik"

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2016, 21:16:25 »
No ale to do silnika , a nie do skrzyni biegów....

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl