Autor Wątek: Problem z Klimatyzacją  (Przeczytany 7334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ozim87

• Toyot Leżący
  • *
Problem z Klimatyzacją
« dnia: 26 Czerwca 2016, 18:01:31 »
Witam wszystkich.
Mam problem ze swoja Camrzycą 2,4 benzyna 2002rok, od razu dodam ze czynnik jest cały a klima jest szczelna bo było to sprawdzane. A teraz do meritum :) jak jadę camry w trasie to klima działa choć nie aż tak mocno ale jak zatrzymuje się na światłach i stoję to przestaje chłodzić i jest masakra, a ze jeżdżę nią przeważnie po warszawie to w te upały można się roztopić. Jak myślicie co to może być i czy znacie jakiś dobry serwis klimatyzacji co mógłby mi ją sprawdzić.

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z Klimatyzacją
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2016, 20:05:06 »
Zobacz czy po włączeniu klimy, załącza się wentylator skraplacza, oraz czy jest on względnie czysty.

Offline ozim87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2016, 08:55:59 »
Wiatraki dzaialaja I chodza caly czas a co do czystosci chlodnicy to mylem ja os stony zderzaka ale od silnika jej nie widac

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2016, 23:23:14 »
Zastanawiam się, czy podłączyć się pod ten wątek, gdyż mam Camry z 2007 roku i z innym silnikiem no ale spróbuję.

Auto mam od 2 miesięcy i taką sytuację miałem dosłownie 2 razy. Podczas włączonej klimy zaczyna mrugać przycisk od AC i przestaje chłodzić. Po wyłączeniu i włączeniu działa dalej.

Oddałem do serwisu, dopuścili czynnika chłodzącego i przez miesiąc spokój. Niestety wczoraj powtórka z rozrywki i to lepsza. Najpierw zaczęła mrugać dioda. Więc standard akcja serwisowa, włącz i wyłącz. Tyle, że po włączeniu zaczęła syczeć jak żmija i z przedniego nawiewu od strony kierowcy zaczęła się ulatniać para (czy może gaz bo zaczęło śmierdzieć).

Dzisiaj znowu działa i chłodzi.

Nie pytajcie co biorę lub piję tylko doradźcie co można by jeszcze sprawdzić.

Dzięki

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2016, 18:23:31 »
Zastanawiam się, czy podłączyć się pod ten wątek, gdyż mam Camry z 2007 roku i z innym silnikiem no ale spróbuję. Auto mam od 2 miesięcy i taką sytuację miałem dosłownie 2 razy. Podczas włączonej klimy zaczyna mrugać przycisk od AC i przestaje chłodzić. Po wyłączeniu i włączeniu działa dalej. Oddałem do serwisu, dopuścili czynnika chłodzącego i przez miesiąc spokój. Niestety wczoraj powtórka z rozrywki i to lepsza. Najpierw zaczęła mrugać dioda. Więc standard akcja serwisowa, włącz i wyłącz. Tyle, że po włączeniu zaczęła syczeć jak żmija i z przedniego nawiewu od strony kierowcy zaczęła się ulatniać para (czy może gaz bo zaczęło śmierdzieć). Dzisiaj znowu działa i chłodzi. Nie pytajcie co biorę lub piję tylko doradźcie co można by jeszcze sprawdzić. Dzięki

Witam
Jeśli to wersja USA - to możne być do wymiany przekaźnik(tanio) lub sprzęgło kompresora albo sam kompresor (drogo). Przekaźnik od klimy masz w skrzynce koło akumulatora Jeśli jest oryginalny powinien być koloru białego. Możesz zamienić z przekaźnikiem od długich świateł powinien pasować. Jeśli nie pomoże potrzebna dokładna diagnostyka.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2016, 19:55:22 »
Mrugająca kontrolka to brak potwierdzenia zwrotnego o pracy sprężarki. Sporadyczne przypadki można ignorować.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwca 2016, 21:48:46 »
Wiatraki dzaialaja I chodza caly czas a co do czystosci chlodnicy to mylem ja os stony zderzaka ale od silnika jej nie widac
Spróbuj  obadać  stan  chłodnicy silnika  (nie  mam  na  myśli  skraplacza klimy, bo  ten  widzisz  od  przodu) - czy  nie  jest  pozapychana - najlepiej  zdjąć  jeden  wiatrak aby  zobaczyć  co  dzieje  się  pod  obudową - pod  samym śmigłem prawdopodobnie  jest  drożna.
Brak  przepływu  powietrza  przez  jej  całą  powierzchnie  powoduje  też  jego  utrudniony  ruch  przez  skraplacz ( i  jego  słabe  chłodzenie) - co  najbardziej  odczuwasz na mieście, w  trasie  pęd  powietrza  jest  większy  i  bardziej  chłodzi  skraplacz.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2016, 22:48:47 »
Zastanawiam się, czy podłączyć się pod ten wątek, gdyż mam Camry z 2007 roku i z innym silnikiem no ale spróbuję. Auto mam od 2 miesięcy i taką sytuację miałem dosłownie 2 razy. Podczas włączonej klimy zaczyna mrugać przycisk od AC i przestaje chłodzić. Po wyłączeniu i włączeniu działa dalej. Oddałem do serwisu, dopuścili czynnika chłodzącego i przez miesiąc spokój. Niestety wczoraj powtórka z rozrywki i to lepsza. Najpierw zaczęła mrugać dioda. Więc standard akcja serwisowa, włącz i wyłącz. Tyle, że po włączeniu zaczęła syczeć jak żmija i z przedniego nawiewu od strony kierowcy zaczęła się ulatniać para (czy może gaz bo zaczęło śmierdzieć). Dzisiaj znowu działa i chłodzi. Nie pytajcie co biorę lub piję tylko doradźcie co można by jeszcze sprawdzić. Dzięki

Witam
Jeśli to wersja USA - to możne być do wymiany przekaźnik(tanio) lub sprzęgło kompresora albo sam kompresor (drogo). Przekaźnik od klimy masz w skrzynce koło akumulatora Jeśli jest oryginalny powinien być koloru białego. Możesz zamienić z przekaźnikiem od długich świateł powinien pasować. Jeśli nie pomoże potrzebna dokładna diagnostyka.
Tak, wersja amerykańska.
Szkopuł w tym, ze to się pojawia raz na dwa tygodnie. Wyłączysz, włączysz i działa.
Spróbuje tak zrobić jak ponownie wystąpi.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwca 2016, 15:10:46 »
Nie musisz czekać po porostu zamień przekaźniki. Przyczyną są najprawdopodobniej zimne luty w przekaźniku od klimy. Jeśli pomoże to pamiętaj ze naprawiłeś kosztem przekaźnika świateł długich i musisz wymienić ten uszkodzony przekaźnik albo pewnej nocy możesz się zdziwić.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwca 2016, 15:47:42 »
Nie musisz czekać po porostu zamień przekaźniki. Przyczyną są najprawdopodobniej zimne luty w przekaźniku od klimy. Jeśli pomoże to pamiętaj ze naprawiłeś kosztem przekaźnika świateł długich i musisz wymienić ten uszkodzony przekaźnik albo pewnej nocy możesz się zdziwić.

Dzięki!
Do końca tygodnia to zrobię i dam znać czy pomogło.

Offline ozim87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2016, 21:35:06 »
dzisiaj byłem u mechanika z moja klimatyzacja i powiedzieli mi ze mam do wymiany sprężarkę klimy, osuszacz i cały układ musi być przeczyszczony jak sądzicie czy to jest przyczyną moich problemów czy chce mnie naciągnąć bo powiedział mi za całość z częściami 2000zł

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2016, 21:13:44 »
Zrób  najpierw  to  o  czym  pisałem.

Powtarzam - zdejmij  jeden  wentylator  razem  z  jego  obudową i  obadaj  czy  cała chłodnica (ta  bezpośrednio  pod  wentylatorem, a  nie  ta  z  przodu)  jest  drożna.

Przecież (tak  pisałeś)  w  trasie  wszystko  gra.

U  mnie  też  wydajność  spadała  po  wjeździe  do  miasta - jak  zdjąłem  wentylator (+ lusterko) zobaczyłem  pozapychaną  chłodnicę (nie  skraplacz) na  jej  brzegach.

Wymiana  chłodnicy  i  mogę  na  postoju, przy  obecnych  temperaturach, piwo  chłodzić.

Tu  o  tym  pisałem : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,36383.0.html

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2016, 14:27:54 »

Pomożecie

Witam
Tak, wersja amerykańska.
Szkopuł w tym, ze to się pojawia raz na dwa tygodnie. Wyłączysz, włączysz i działa.
Spróbuje tak zrobić jak ponownie wystąpi.

Pomożecie? W książce nie mogę znaleźć, który przekaźnik jest od klimy.
host images

Mam schemat tyle, że nie wiele on mi mówi...
image hosting over 10mb

Zauważyłem to samo co koleg, że jadąc ta klima działa natomiast jak stoje w korku albo wolno jadę (niewielki obieg powietrza) to wtedy zaczyna mrygać A/C i prestaje chłodzić.
Zastanawiam się czy na wszelkie wypadek nie umyć tych lameli. Jak myślicie?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2016, 21:05:53 »
Możesz spróbować  -   po  zdjęciu  wiatraków  obadaj  czy  masz  brudną  chłodnicę  po  brzegach.
Gdy  okaże  się, że  tak  to  bym  ją  wyjął (nie  ma  dużo  roboty)  i  się  nią  zajął - jak  trzeba  to  wymienił, bo  tak  jak  moja  może  się  sypać.

Jeśli  chciałbyś  to  zrobić  od  przodu (nie  radzę)  bo  co  najwyżej  pozaginasz  lamelki  skraplacza - chłodnica  jest  pod  nim  i  trzeba  by użyć  dużego  ciśnienia - niestety  ono  może  popsuć  skraplacz.

Ponieważ  z  wodą  w  komorze  silnika  nie  można  szaleć  polecam  co  napisałem  na  początku.

Co  do  przekaźników - nie  znam  się  na  nich - ale  poszukaj  teraz  tego  od  długich  świateł, identycznego  jak  któryś  z  tych (bo  tak  podpowiadano) - zgaduję (całkowicie  po  omacku), że  powinien  być  w  mniejszej  puszeczce  bardziej  z  lewej  strony (przód) komory  silnika.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipca 2016, 22:25:10 »
Możesz spróbować  -   po  zdjęciu  wiatraków  obadaj  czy  masz  brudną  chłodnicę  po  brzegach.
Gdy  okaże  się, że  tak  to  bym  ją  wyjął (nie  ma  dużo  roboty)  i  się  nią  zajął - jak  trzeba  to  wymienił, bo  tak  jak  moja  może  się  sypać.

Jeśli  chciałbyś  to  zrobić  od  przodu (nie  radzę)  bo  co  najwyżej  pozaginasz  lamelki  skraplacza - chłodnica  jest  pod  nim  i  trzeba  by użyć  dużego  ciśnienia - niestety  ono  może  popsuć  skraplacz.

Ponieważ  z  wodą  w  komorze  silnika  nie  można  szaleć  polecam  co  napisałem  na  początku.

Co  do  przekaźników - nie  znam  się  na  nich - ale  poszukaj  teraz  tego  od  długich  świateł, identycznego  jak  któryś  z  tych (bo  tak  podpowiadano) - zgaduję (całkowicie  po  omacku), że  powinien  być  w  mniejszej  puszeczce  bardziej  z  lewej  strony (przód) komory  silnika.

Hmm nie znalazłem drugiej skrzyneczki to ale to duży samochód poszukam jeszcze :D

Tak dla potwierdzenia- skraplacz bliżej silnika nie jest od klimy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl