Autor Wątek: Auris Hybrid  (Przeczytany 18568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Hybrid
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Września 2016, 22:27:54 »
Patrzyłem na diesele, zachęcająco w Toyotach wygląda 1.4, ale trochę mało koni ma.
Konie to nie wszystko, diesel jedzie momentem. Jeździłem Priusem III generacji i zamula dużo mocniej niż 1.4 d4d. Jak wciśniesz gaz, zanim uruchomi silnik, CVT wkręci go na obroty i zacznie trochę ciągnąć to autobusy cię wyprzedzają. W mieście utrzymanie tempa innych aut wiąże się z dość częstym wciskaniem gazu do podłogi i spalaniem ~7,5l na setkę. Litr więcej niż mój diesel. Do tego drogie przeglądy w ASO. Jedyną zaletą jest niezawodność.

Co???
Jakie CVT wkręca na obroty? Tam nie ma żadnego CVT (jest eCVT), niczego się wkręca - zdajesz sobie sprawe jak działa napęd w Priusie III, PSD?. Przyśpieszenie w trybie Power jest natychmiastowe, nawet nie ma mowy aby to porównywać z dieslami. 7.5 przy tempie z innymi samochodami ? Chyba na niemieckiej autobanie na odcinkach bez ograniczeń, oraz przy jeździe hebel, 10s hamowanie na max, hebel... i tak w kółko.

Jak chcesz trolować, to wybierz inny temat.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Września 2016, 23:03:58 »
7,5l w mieście. eCVT z punktu widzenia kierowcy działa dokładnie tak samo jak CVT. Czyli powoli wkręca na obroty i z opóźnieniem zaczyna ciągnąc. "Pomoc" z silnika elektrycznego to śmiech na sali. Hybrydą trzeba jeździć w trybie Power żeby nadążyć za ruchem ulicznym? Ciekawe. A na trolowanie jestem za stary.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Września 2016, 00:18:13 »
Nieporozumienie wywołane złudzeniem które w dieslu daje chwilowy szybki przyrost momentu w funkcji prędkości obrotowej po pokonaniu turbodziury.  Sam w sobie moment oczywiście nie daje przyspieszenia.  D4d 1.4 nie ma najmniejszych szans z HSD 1.8 ani na starcie gdzie to drugie ma 207 Nm już od zera obrotów ani w elastyczności na wyższych prędkościach - można sobie znaleźć w necie porównanie Aurisa Hybrid TS z Golfem 2.0 TDI 150 KM.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Września 2016, 00:30:07 »
7,5l w mieście. eCVT z punktu widzenia kierowcy działa dokładnie tak samo jak CVT. Czyli powoli wkręca na obroty i z opóźnieniem zaczyna ciągnąc. "Pomoc" z silnika elektrycznego to śmiech na sali. Hybrydą trzeba jeździć w trybie Power żeby nadążyć za ruchem ulicznym? Ciekawe. A na trolowanie jestem za stary.

Chyba jednak nie jesteś za stary. CVT i eCVT dla kierowcy: to samo ? Wybacz - piszesz bzdury. Zapytam jeszcze raz - wiesz jak działa PSD?
Dla 1.8 nie ma żadnego problemu z wejściem na obroty i przekazaniem tego przez planetę, która już sama z konstrukcji ma bardzo niskie opory własne.

Widzę, też że jak zwykle przy braku argumentów - próbujesz zmanipulować dwie odpowiedzi interpretując jest sobie jak się podoba. Chcesz się ścigać spod świateł ? Włączasz POWER. Tak, ta śmieszna pomoc silnika elektrycznego (mimo, że hybryda absolutnie nie po to powstała) daje przewagę przy starcie. Ale przecież - nie trolowałbyś - jakbyś nie umiał znaleźć charakterystyki dostępnej mocy 1.8 HSD ?

Chcesz nadążyć za ruchem 50-70km/h ? Spokojnie - możesz na Eco albo bez specjalnego trybu.
7,5l/100 w mieście - nie wiem doprawdy jak można tak jeździć, ale skoro umiesz tak hybrydą - to gratuluję. Nie dyskutuję - brawo.

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Września 2016, 07:53:34 »
Panowie,

Dyskusja jest płonna, od dwóch lat jeżdżę Aurisem HSD, teraz mam 45k przejechane, zjeździłem pół Europy, mam przegląd zachowania oraz spalania tego samochodu.
Co do trybu: jeżdżę w 99.9 procentach w trybie Eco i nie ma mowy o zamulaniu, wystarczy być odrobinę przewidującym i analizować ruch.
Spalanie na zimnym po mieście zazwyczaj nie przekracza 5.5, na ciepłym 4.5 (można zejść do 4 przy korzystnym ruchu drogowym).
RAZ udało mi się zrobić wynik podchodzący pod 8 litrów, jest to możliwe: w Budapeszcie, na zimnym silniku musiałem przejechać prawie całe miasto z zawodniczkami na zawody. Krzyk zagłuszał silnik. Zdążyliśmy. Jeżdżąc nawet bardzo dynamicznie normalnie ciężko wyjść ponad 6, czy to Warszawa, Gdańsk, Wrocław czy Poznań.

Jest przypadek kiedy auto zachowuje się jak Kolega opisywał: w momencie kiedy wyjechaliśmy akumulator do zera i nie bierze on udziału w przyspieszaniu, tak się właśnie auto zachowuje. Niestety żeby hybrydę dobrze wykorzystywać zachowując dobrą dynamikę i jednocześnie ekonomię, trzeba myśleć, obserwować ruch, obserwować stan działania układu HSD, inaczej nie dość że jazda będzie mało ekonomiczna to jeszcze niezbyt satysfakcjonująca.
Na opisywaną przez kolegę sytuację ma wpływ coś co nazywam syndromem jednego auta: kopiujemy zachowania jednego auta na inne, z innym układem napędowym i charakterystyką, a efekty są słabe. Oczywiście jest to wina auta, nie kierowcy... :P

Na szczęście jest wiele aut, wiele różnych charakterystyk układów napędowych i każdy znajdzie coś dla siebie :)

Pozdrawiam,

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Września 2016, 10:52:05 »
"Wyjechanie" baterii tak że musi być doładowana przez silnik zdarza się tylko w długotrwałych korkach kiedy auto porusza się ze średnią prędkością rzędu 10 km/h.  Wtedy jednak reakcja na gaz i przyspieszenie do niczego nie są potrzebne.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Września 2016, 18:41:39 »
7,5L/100 da się osiągnąć bez trudu w mieście na zimnym silniku, przy włączonym ogrzewaniu i krótkich odcinkach rzędu 2-3km.
Moje właśnie takie krótkie zimne przebiegi dają obecnie wyniki 6,5-7; przy temperaturach powyżej 25st było znacznie mniej (ok 5,5-6)
Z tego co wiem napęd elektryczny włącza się przy temp płynu chłodzącego w okolicach 40-42stopni.

Wyobraźcie sobie że ruszacie zimnym autem i trafiacie zaraz na skrzyżowanie, na którym stoicie 2 minuty a silnik nadal się nagrzewa...
Późnej żeby nie wiem jak się starać to i tak wychodzi spalanie rzędu 6-7 przy tak krótkich dystansach.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2016, 19:16:46 wysłana przez Mieciu »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Września 2016, 19:34:43 »
Z tego co wiem napęd elektryczny włącza się przy temp płynu chłodzącego w okolicach 40-42stopni.

Ojciec ma Priusa II z elektrycznym ogrzewaniem kabiny i tam chyba nie ma takiego problemu.
Ja wczesniej mialem yarka hsd i tam rzeczywiscie musial sie nagrzac wpierw silnik.

ps. chcecie wieksza dynamikę na swiatlach to wcisnijcie oba pedaly na raz - jak sie zapali zielone puszczacie hamulec - szybciej wystartuje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Września 2016, 20:24:16 »
7,5L/100 da się osiągnąć bez trudu w mieście na zimnym silniku, przy włączonym ogrzewaniu i krótkich odcinkach rzędu 2-3km.
Moje właśnie takie krótkie zimne przebiegi dają obecnie wyniki 6,5-7; przy temperaturach powyżej 25st było znacznie mniej (ok 5,5-6)
Tylko że w dieslu w takich warunkach będzie 8-9 a w benzynie ponad 10 litrów.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Września 2016, 21:17:54 »
Mi 1.4 d4d nigdy nie spalił 7,5l (średnio).
  Chyba jednak nie jesteś za stary. CVT i eCVT dla kierowcy: to samo ? Wybacz - piszesz bzdury. Zapytam jeszcze raz - wiesz jak działa PSD? Dla 1.8 nie ma żadnego problemu z wejściem na obroty i przekazaniem tego przez planetę, która już sama z konstrukcji ma bardzo niskie opory własne. Widzę, też że jak zwykle przy braku argumentów - próbujesz zmanipulować dwie odpowiedzi interpretując jest sobie jak się podoba. Chcesz się ścigać spod świateł ? Włączasz POWER. Tak, ta śmieszna pomoc silnika elektrycznego (mimo, że hybryda absolutnie nie po to powstała) daje przewagę przy starcie. Ale przecież - nie trolowałbyś - jakbyś nie umiał znaleźć charakterystyki dostępnej mocy 1.8 HSD ? Chcesz nadążyć za ruchem 50-70km/h ? Spokojnie - możesz na Eco albo bez specjalnego trybu. 7,5l/100 w mieście - nie wiem doprawdy jak można tak jeździć, ale skoro umiesz tak hybrydą - to gratuluję. Nie dyskutuję - brawo.
CVT i eCVT mogą mieć różna konstrukcję ale jeżdżą dokładnie tak samo. Ruszając spod świateł miałem każdorazowo wciskać Power? Gdy potok samochodów zwolni, a potem przyspieszy też? Trzymać gaz wciśnięty do dechy żeby nadążyć za autobusami? I Ty jeszcze hybrydy bronisz?
7,5l jesienią, zimne starty jest jak najbardziej do uzyskania.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Września 2016, 22:04:51 »
CVT i eCVT mogą mieć różna konstrukcję ale jeżdżą dokładnie tak samo. Ruszając spod świateł miałem każdorazowo wciskać Power?

Widac nigdy nie miałeś okazji porównac cvt i hsd (bo to porównujemy).
W cvt najpierw spalinowy sie rozpedza potem auto rusza dynamicznie (upraszczajac)
W hsd od razu masz do dyspozycji naped elektryczny (ok 200Nm) i po 0.5 - 1 sek dodatkowo spalinówkę - a jesli wcisniesz pedaly tak jak pisalem oba silniki odpalają od razu.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Września 2016, 23:07:37 »
Mi 1.4 d4d nigdy nie spalił 7,5l (średnio).
  Chyba jednak nie jesteś za stary. CVT i eCVT dla kierowcy: to samo ? Wybacz - piszesz bzdury. Zapytam jeszcze raz - wiesz jak działa PSD? Dla 1.8 nie ma żadnego problemu z wejściem na obroty i przekazaniem tego przez planetę, która już sama z konstrukcji ma bardzo niskie opory własne. Widzę, też że jak zwykle przy braku argumentów - próbujesz zmanipulować dwie odpowiedzi interpretując jest sobie jak się podoba. Chcesz się ścigać spod świateł ? Włączasz POWER. Tak, ta śmieszna pomoc silnika elektrycznego (mimo, że hybryda absolutnie nie po to powstała) daje przewagę przy starcie. Ale przecież - nie trolowałbyś - jakbyś nie umiał znaleźć charakterystyki dostępnej mocy 1.8 HSD ? Chcesz nadążyć za ruchem 50-70km/h ? Spokojnie - możesz na Eco albo bez specjalnego trybu. 7,5l/100 w mieście - nie wiem doprawdy jak można tak jeździć, ale skoro umiesz tak hybrydą - to gratuluję. Nie dyskutuję - brawo.
CVT i eCVT mogą mieć różna konstrukcję ale jeżdżą dokładnie tak samo. Ruszając spod świateł miałem każdorazowo wciskać Power? Gdy potok samochodów zwolni, a potem przyspieszy też? Trzymać gaz wciśnięty do dechy żeby nadążyć za autobusami? I Ty jeszcze hybrydy bronisz?
7,5l jesienią, zimne starty jest jak najbardziej do uzyskania.

OK, to już chyba koniec - Troll Level: 0. Piszę: "chcesz się ścigać spod świateł", ale nadal widzisz tam jazdę za autobusem. Musisz poważnie popracować nad trollowaniem. Także nad kulturą jazdy. Oraz na pisaniu z minimalnym chociaż obiektywizmem. Moderatora uprzejmie proszę o posprzątanie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Września 2016, 23:45:20 »
CVT i eCVT mogą mieć różna konstrukcję ale jeżdżą dokładnie tak samo. Ruszając spod świateł miałem każdorazowo wciskać Power? Gdy potok samochodów zwolni, a potem przyspieszy też? Trzymać gaz wciśnięty do dechy żeby nadążyć za autobusami?

CVT i eCVT poza podobną nazwą nie mają ze sobą praktycznie nic wspólnego.

Tryb Power to nie jest żaden emergency boost tylko gadżecik polegający na zwiększeniu czułości pedału gazu.  W trybie normalnym da się jechać z dokładnie taką samą dynamiką jak w Power.

Nie wiem jak jest  z autobusami ale np. dziś udało mi się, całkiem niechcący, mocno wkurzyć kierowcę Insigni CDTI jak mu kilka razy odjechałem  :)

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Września 2016, 07:08:37 »

Wyobraźcie sobie że ruszacie zimnym autem i trafiacie zaraz na skrzyżowanie, na którym stoicie 2 minuty a silnik nadal się nagrzewa...
Późnej żeby nie wiem jak się starać to i tak wychodzi spalanie rzędu 6-7 przy tak krótkich dystansach.

Ważną rolę w wyniku spalania odgrywa stan naładowania baterii przy starcie - jak rozpoczynasz jazdę z całkowicie rozładowaną baterią, elektryk włączy się nawet i po ok.2,5 km. Wystarczy jednak, że na starcie będziesz miał minimum 3-4 "kreski zielone" na baterii, to już po przejechaniu 500-600 metrów jedzie się na elektryku przy obecnych temperaturach.
Ja jeżdżę też przeważnie krótkie odcinki 4-10 km, spalanie mam wg kompa obecnie 4,5-5 l/100 km, i co najważniejsze - jeżdżąc w trybie ECO i z przyspieszeniem tylko w "zielonym polu" wyprzedzam wszystkie autobusy, nie jestem zawalidrogą, a wręcz przeciwnie, często inne pojazdy mnie blokują. Tak więc nie wiem, z jakimi autobusami sięścigasz :o

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Września 2016, 08:26:36 »
Witajcie. Ja Prusakiem od 1 września jeźdżę z 3 dzieciaków do szkoły/ przedszkola 3-4 razy dziennie na odległość 1,5km w jedną stronę i w taka pogodę jak teraz średnie spalanie 5,5 l. Także te 7,5 l wydaje się mocno nierealne...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl