Autor Wątek: Auris Hybrid  (Przeczytany 18572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris Hybrid
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Września 2016, 08:55:15 »
Tak więc nie wiem, z jakimi autobusami sięścigasz

:) Ja się nigdzie nie ścigam, to chyba nie do mnie... Poza tym Twoje 4-10km to nie są krótkie odcinki :-P
Wskoczyliście na kolegę sic22 że napisał 7,5 jakby to było niewyobrażalnie dużo.
Mi na krótkich odcinkach pali średnio ok 6l, ale przy niesprzyjających warunkach nawet 7 się pokazuje (odcinki 2-3km)
Na rozgrzanym za to udawało się po mieście robić wyniki poniżej 4 nie będąc zawalidrogą.
Wyluzujcie 'miszczowie ekodrajvingu'
Nie ma też co porównywać prusaka do załadowanego touring sports na szerokich 17calowych kapciach bo wiadomo co spali więcej.
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2016, 08:57:48 wysłana przez Mieciu »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Września 2016, 10:25:54 »
tak na szybko z dzisiejszego poranka:

sporo skrzyżowań, świateł itp...
średnia prędkość ok 30km/h
700-800m przejechane na EV a mimo wszystko takie spalanie...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Września 2016, 13:03:30 »
Pierwsze 2.5 km z zimnego startu benzyną było by dobrze ponad 10 litrów więc wszystko się zgadza.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Września 2016, 21:04:02 »
Ja też średnio nigdy nie widziałem więcej niż 6,5 litra. Ale w odpowiednich warunkach to nawet 9 wyciągnąłem oczywiście w mieście. Wstawianie tutaj zdjęć, że 7 litrów średnio o niczym nie świadczy. Przejedź się samochodem z klasycznym napędem po takiej trasie, bo trzeba mieć punkt odniesienia. Ja mam punkt odniesienia i czy moje obecne auto pali dużo? Nie- i jestem zadowolony ze spalania rzędu 6 litrów. Civicem UFO 1.8 który uchodzi za samochód wyjątkowo oszczędny z tym silnikiem w mieście wyciągałem dwa razy więcej niż CT. Po prostu tak jeżdżę. Moja Ciocia Auriską spala średnio 4,5 litra bo jeździ spokojnie i to ciągle po dużym mieście- Gdańsku. Ma 90 tysięcy na blacie i nie wymieniła jeszcze nigdy klocków :D Jest bardzo zadowolona z hybrydy, bo poprzednim Mondeo w jakimś biednym dieslu paliła chyba z dwa litry więcej, a tutaj ma ciszę, spokój i co ważne automatyczną przekładnię. Automat to też ciekawa sprawa, bo ja na przykład nie wyobrażam sobie już jazdy z ręczną skrzynią. Skonfigurujcie sobie jakiegoś kompakta w dieslu z automatem. Powodzenia :D W większości marek nie ma w ogóle takiej opcji, ewentualnie w grupie VAG za słoną dopłatą.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Września 2016, 21:45:35 »
obecne auto pali dużo? Nie- i jestem zadowolony ze spalania rzędu 6 litrów. Civicem UFO 1.8 który uchodzi za samochód wyjątkowo oszczędny z tym silnikiem
Miałem takiego civica od nowości i muszę powiedzieć, że 9-10 litrów w mieście przy spokojnej jeździe to norma. Trasie ciężko było zrobić na 6l prędkościami do 120 km/h więc nie pisz, że ci 6 pali. No chyba, że tylko trasy jeździsz do 80km/h.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Września 2016, 22:39:34 »
obecne auto pali dużo? Nie- i jestem zadowolony ze spalania rzędu 6 litrów. Civicem UFO 1.8 który uchodzi za samochód wyjątkowo oszczędny z tym silnikiem
Miałem takiego civica od nowości i muszę powiedzieć, że 9-10 litrów w mieście przy spokojnej jeździe to norma. Trasie ciężko było zrobić na 6l prędkościami do 120 km/h więc nie pisz, że ci 6 pali. No chyba, że tylko trasy jeździsz do 80km/h.

między "6 litrów" a "Civicem" jest kropka  :)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Września 2016, 02:29:54 »
  Widac nigdy nie miałeś okazji porównac cvt i hsd (bo to porównujemy). W cvt najpierw spalinowy sie rozpedza potem auto rusza dynamicznie (upraszczajac) W hsd od razu masz do dyspozycji naped elektryczny (ok 200Nm) i po 0.5 - 1 sek dodatkowo spalinówkę - a jesli wcisniesz pedaly tak jak pisalem oba silniki odpalają od razu.
Miałem okazję jechać HSD i jeśli zwykłe CVT jest jeszcze gorsze to powinni tego zabronić. Napęd elektryczny jest niewystarczający, jeśli ruch zwalniał do ok. 30km/h (przejście, przed chwila było czerwone), a potem przyspieszał to Prius zostawał w tyle.
Piszę: "chcesz się ścigać spod świateł", ale nadal widzisz tam jazdę za autobusem.
Ścigać spod świateł czyli nadążać za większością. Prius miał problemy, często trzeba było wciskać gaz praktycznie do dechy. To samo przy zmianie prędkości - pierwsza połowa drogi pedału gazu była praktycznie martwa, niewielka zmiana obrotów, brak przyspieszenia.
  CVT i eCVT poza podobną nazwą nie mają ze sobą praktycznie nic wspólnego.
Mają - zachowanie na drodze.
Witajcie. Ja Prusakiem od 1 września jeźdżę z 3 dzieciaków do szkoły/ przedszkola 3-4 razy dziennie na odległość 1,5km w jedną stronę i w taka pogodę jak teraz średnie spalanie 5,5 l. Także te 7,5 l wydaje się mocno nierealne...
I tu nauczka żeby robić zdjęcia wszystkim głupotom bo się kiedyś mogą przydać.
Skonfigurujcie sobie jakiegoś kompakta w dieslu z automatem.
Z CVT? Wszystko jest lepsze niż CVT. Z ręczną skrzynią włącznie (a może przede wszystkim).
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2016, 02:33:34 wysłana przez sic22 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Września 2016, 07:09:03 »
To co opisujesz to podręcznikowe reakcje kierowcy o złych nawykach, który pierwszy raz wsiadł do hybrydy  :-)

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Września 2016, 07:38:17 »
:) Ja się nigdzie nie ścigam, to chyba nie do mnie...
:oops: Sorki za pomyłkę  :-)

A tak wracając do kolegi sic22 to chyba pomylił on fora, swoje żale powinien wylewać w dziale poświęconym Priusowi.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Września 2016, 08:11:22 »
Bo to kierowca musi się dostosować do hybrydy, a nie hybryda do kierowcy. To tak samo jak do mojego benzyniaka nalepiłbym sobie znaczek Hybrid. Klapka w mózgu mi zapada i od razu zmieniam podejście do jazdy i mam spalanie o litr mniej. Mnie osobiście nie podoba się takie podejście. Życie jest krótkie, a hybrydą nie poszalejemy. Po co się męczyć ? Druga sprawa. Fajnie że jest cisza. Ale chyba nie jest fajnie jak jest cisza a tu nagle ryk silnika.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2016, 08:26:18 wysłana przez Thing »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Września 2016, 09:10:41 »
Pomiary jasno wykazały że Auris Hybrid jest cichszy również przy dynamicznym przyspieszaniu.

Dopasować się trzeba do każdego typu napędu co jest oczywiste.  Niestety zdaje się nie dla wszystkich.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Września 2016, 09:15:47 »
Kolega sic22 chyba chce coś na siłę udowodnic nie mając podstaw.

Kolego - postaw na swiatlach swojego diesla 1.4 i HSD - zobaczysz co bedzie żwawsze.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Września 2016, 09:30:38 »
I to bez potrzeby włączania trybu Power 😄

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Września 2016, 09:46:02 »
sic22- trollować i wciskać kity to sobie możesz ludziom pod filmikami na Autocentrum którzy nawet obok samochodu hybrydowego nie stali, ale właścicieli to Ty nie przekonuj do swoich bajek. I to, że miałeś przez chwilę okazję pojeździć Priusem nie oznacza, że jesteś znawcą hybryd. Z resztą z tego co piszesz to bardziej trollowanie, bo głupoty gadasz po prostu i tyle. Ten jeden egzaemplarz Priusa którym się karnąłeś to chociaż sprawny był? Te samochody na prawdę są dynamiczne ze świateł a Ty mi piszesz, że za autobusem nie nadążasz. Gościu Mondeo w dieslu 170 koni mi nie daje rady ze świateł ale Ty swoją auriską 90 koni to kosisz Bogusia z M3  :laugh:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Września 2016, 09:50:32 »
Miałem okazję jechać HSD i jeśli zwykłe CVT jest jeszcze gorsze to powinni tego zabronić.

Skoro piszesz "jeśli" to rozumiem, że nigdy nie jeździłeś z CVT, a tylko wymyślasz swoje teorie.

Wszystko jest lepsze niż CVT. Z ręczną skrzynią włącznie (a może przede wszystkim).

A tu już kategorycznie piszesz, że jest to najgorsza rzecz pod słońcem. Czy w domu wszyscy zdrowi?
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl