Autor Wątek: System pre-crash, okresowy błąd  (Przeczytany 35481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robertek77

• Toyot Leżący
  • *
Odp: System pre-crash, okresowy błąd
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Grudnia 2016, 17:01:46 »

Fabrycznie bateryjka przewidywana jest na 10-11miesięcy, moja wytrwała 15...
Jakiś czas temu zaczęły się komedie typu niewykrywanie kluczyka po wciśnięciu hamulca mimo że chwilę wcześniej bezkluczykowy system go rozpoznał i otworzył auto po naciśnięciu klamki...
Dzisiaj alarm zwariował i dopiero w aso się tego pozbyli.
Przy okazji odpięli mi z alarmu ten dodatkowy breloczek z rozładowującą się baterią i już nie powinno być problemów.
Warto też zapamiętać pin do ręcznego rozbrajania alarmu - oszczędzi sporo nerwów.

Do tematu tego wątku trzeba dokleić "+ alarm cobra" to może komuś na przyszłość się przyda.

Nie orientujesz się, czy samodzielna profilaktyczna wymiana baterii karty alarmu wymaga potem jakiegoś wsparcia ASO?

Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Grudnia 2016, 19:28:20 »
Nie orientujesz się, czy samodzielna profilaktyczna wymiana baterii karty alarmu wymaga potem jakiegoś wsparcia ASO?

Samemu wymienisz bez problemu - bateria to popularna pastylka 3V lithium 2032 - najlepiej jakiejś dobrej firmy, żadne noname.
Tylko zrób to zanim stanie się to co u mnie rano, że samochód uznał że jest właśnie kradziony przez złodzieja...
Raz do roku minimum wymiana bakterii.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2016, 20:04:14 wysłana przez Mieciu »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Grudnia 2016, 19:52:33 »
Witam.
Jak widzę pojawiają się u innych komunikaty, które już zgłaszałem do serwisu w Niemczech. Podstawowym błędem pre-crash jest parowanie szyby od wewnątrz w miejscu kamer. Jest to kolejna rzecz, którą spaprali. Kamery się mocno nagrzewają i jak tylko spadnie temperatura na zewnątrz "okienko" pokrywa się parą co zaraz powoduje błąd, zapalenie się kontrolki pomarańczowej barwy i komunikat o przeczyszczeniu szyby. Tylko jak tego dokonać??? Wacikiem do uszu??? Wcześniej twierdzili, że to z powodu deszczu. Teraz jak im udowodniłem, że tak nie jest, to nabrali w usta wody i zasłaniają się homologacją i odsyłają do Toyoty. Wydaliśmy kupę kasy na coś co teoretycznie tylko działa w lecie. Piszę teoretycznie, bo jeszcze ani razu nie dohamował mnie ten system jak się zagapiłem i gdyby nie refleks ... dawno poszła by na złom.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:08:10 »
Montaż grzałki układu ochrony przedzderzeniowej powinien rozwiązać ten problem. (ASO)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:13:26 »
???
Możesz jaśniej?
Proszę!!!

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:29:28 »
ASO ma od paru dni rozwiązanie tego problemu. Nie wiem jak z dostępnością części ale zamontują folię grzewczą na szybie przy kamerze i zmienią oprogramowanie systemu ochrony przedzderzeniowej.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:32:10 »
O dziękuję za info. Podjadę w sobotę do mojego nowego serwisu i zapytam czy już wie o tym, a jak nie to do Gliwic zawitam po świętach.
Dzięki za info.

Offline jkolonko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:51:42 »
Warto zwrócić uwagę, że to dwie rózne sprawy. Jedna to komunikat "sprawdź PCS", który wróży problem z alarmem, druga sprawa to częsty komunikat o tym że kamera nic nie widzi i żeby przeczyścić szybę. W obu przypadkach warto odwiedzić serwis.

Offline Darek

• Początkujący
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marca 2017, 14:33:39 »
Dziś miałem to samo, komunikat sprawdź system pre-safety i cykliczny alarm.
Nie wiedziałem co robić. Pół godziny, sięgnąłem po instrukcje cobry, na szczęcie miałem tam PIN który użyłem.
Alarm się rozbroił, ale komunikat został.
W domu przeczytałem Wasze posty, wymieniłem baterię. Poszedłem do auta, zadziałało.
Piszę na bieżąco, zaraz znowu wybieram sie w podróż, mam nadzieję że będzie ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl