Autor Wątek: 2.0 d4d traci moc!  (Przeczytany 8530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
2.0 d4d traci moc!
« dnia: 03 Lipca 2016, 21:54:41 »
Witajcie drodzy użytkownicy toyot!
Od pewnego czasu borykam się z dosyć dziwnym problemem zaniku mocy w mojej auris 2.0 d4d.
Podczas przyspieszania, moc jest normalna ale tylko do 3 tys obr. i nagle gwałtownie spada i słychać głośny klekot. Nie zawsze się tak dzieje, czasem auto "ciągnie" do 4tys obr. bez problemu. Przyspieszenie mierzone na OBD i wynosi ono raz 14s -100km/h a za x razem 12s a później znów 14s.  Najpierw odstawiłem aurisa do ASO gdzie problemu nie znaleźli.
Samochód miałem 4 dni w serwisie BOSCH i jedyne co ustalili to: turbina dmucha jak powinna, czujnik doładowania ok, sterowanie turbo ok, EGR wyczyszczony ba błysk, nie kopci (co dla nich jest dziwne bo troche powinien), pali książkowo (6,4 w mieście i 5,2 w trasie), przepływomierz ok, odpala za każdym razem i w każdych warunkach.
Ostatecznie padło na wtryski no ale niewiele na to wskazuje aby było coś z nimi nie tegos.
Ktoś z was spotkał się z czymś takim bądź ma pomysł jak to naprawić?
Zapomniałem dodać, że silnik miałem rok temu wymieniany ze względu na jakąś akcje serwisową. Auto ma 120 tys przebiegu i od nowości jest u mnie. Paliwo zalewam na orlen i shell. Dodatki do paliwa czyszczące wtryski nic nie dają a próbowałem już chyba każdego rodzaju.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 2.0 d4d traci moc!
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2016, 22:14:08 »
Może zawory scv się blokują?
Podobne objawy były w straszych corolkach właśnie w d4d

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2016, 09:32:22 »
Zloguj ciśnienie na CR i za turbiną podczas jazdy.
Bez tego to tylko mozna wróżyć.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2016, 17:22:56 »
Wiem, że chyba 4 lata temu miałem na gwarancji wymieniany jakiś zawór przy pompie wysokiego ciśnienia. To jest SCV?
Ciśnienie na turbo (przy max otwarciu przepustnicy) jest raz 40 kpa, 80 kpa i 130 kpa a przepływomierz pokazuje 70g/s - 120g/s. Serwis twierdzi, że turbo jest w dobrej kondycji i dobrze dmucha. Turbine miałem wymienioną przy okazji wymiany silnika bo poprzednia wyła.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2016, 21:15:41 »
Ktoś się orientuje jaki tam jest zaworek SCV? Chodzi mi mniej więcej o model i czy jest jeden czy dwa. Chciałbym go wymienić na próbę czy coś to pomoże.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2016, 21:18:59 wysłana przez Gawith »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2016, 21:35:12 »
Poczytaj o oleju 2T do d4d na forum avensisa oraz o czyszczeniu układu paliwowego.
Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Nie zawsze trzeba od razu wymieniać zaworki...

W mojej starej rolce 2.0 d4d miałem podobne objawy.
Obrotomierz zatrzymywał się na 3tys i nie chciał iść dalej.
Czyszczenie LM2666 wpiętym bezpośrednio w listwę + okazyjne dolewki LM1052 do baku załatwiły sprawę.
Minęło już 1,5 roku od wystąpienia pierwszych objawów i jak narazie (odpukać) problem nie wraca.
Zrobione ok 20tys km, korekcja wtrysków na techstreamie wygląda dużo lepiej niż wcześniej.

Przydatne linki:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=1719&start=330
http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=11501
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2016, 21:37:14 wysłana przez Mieciu »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2016, 19:41:07 »
Panowie, jest przełom w sprawie. Wymontowałem zawór SCV a tam uszczelka na tym tłoczku poszarpana cała, wyleciała w kawałkach.
Ktoś się orientuje czy idzie gdzieś kupić samą uszczelkę?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2016, 07:10:33 »
Panowie, jest przełom w sprawie. Wymontowałem zawór SCV a tam uszczelka na tym tłoczku poszarpana cała, wyleciała w kawałkach.
Ktoś się orientuje czy idzie gdzieś kupić samą uszczelkę?

W ASO.
Małe pieniądze a masz oryginał .....
Obi

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2016, 23:46:20 »
Po dłuższej przerwie pragnę wznowić temat. Nowy zawór SCV nie załatwił sprawy. Diagnoza ASO to wadliwa turbina. Po wymianie turbiny na nową za prawie 6,5K w ASO zero poprawy. Ktoś ma jakiś pomysł?
Jak tak dalej pójdzie to spuszczę to gówniane auto do najbliższego leśnego potoku.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Września 2016, 07:36:33 »
To jest po prostu "piękne": wydajesz masę kasy, a panowie z serwisu: sory wintou to chyba jednak nie turbina. A może tym sposobem połowę auta wymienią, w końcu natrafią na źródło problemów.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Września 2016, 18:38:15 »
Po wymianie turbiny na nową za prawie 6,5K w ASO zero poprawy.

Jedź do ASO niech szukają dalej, tylko jeżeli teraz zdecydują się na wymianę silnika z wiązką elektryczną za 12k i dalej nie będzie poprawy to spytaj czy może to wina klocków albo może tarczy?  :thumbdown:

Kto i na jakiej podstawie postawił diagnozę, że to turbina? Idź do tego specjalisty i spytaj czy ma ubezpieczenie od błędnych decyzji bo sprawa w/g mnie powinna zakończyć się w sądzie albo polubownym załatwieniem sprawy tzn. usunięciem usterki w ramach tych już zapłaconych 6,5 k . Jak znam życie to jest jeden głupi kabelek, albo odetkana dziurka do zrobienia pod blokiem w międzyczasie przy smażeniu naleśników.

ASO tylko żeby utrzymać gwarancję, lepsze szpece krecą własne lody - szkopuł w tym, że trzeba ich samemu znaleźć.  :o
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2016, 18:47:17 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Września 2016, 20:06:12 »
Dziś mój mechanik znalazł jakąś nieszczelność w intercoolerze i w piątek na próbę będziemy zakładać inny. Możliwe że to jest to a myślałem że aurisy to takie dobre i niezawodne auta...
Co do turbo to i tak już się wymiana szykowała bo luzy takie na wirniku że prawie po obudowie szlifował.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl