Autor Wątek: Pasek rozrządu (F)  (Przeczytany 63071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arass

• Gość
Pasek rozrządu (F)
« dnia: 15 Kwietnia 2005, 10:13:05 »
Czy ktoś z Was wymieniał sam pasek rozrządu?
Jeśli tak to czy są jakieś schody, problemy, trudności?
Mam książkęwięc mam nadziejęże dam radę, ale mam pytanie:
Słyszałem gdzieś, że przy wymianie paska rozrządu wymienia sie przy okazji jakies uszczelniacze. Tylko które?
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2008, 22:46:10 wysłana przez Miche »

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2005, 11:22:18 »
Pasek,lozysko i napinacz.Zawsze wymienia sie w komplecie/przynajmniej w 3-SFE/

MarcyÂś

• Gość
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2005, 12:52:50 »
Witam,
Arras chyba bym sięnie odważył na coś takiego i szczerze odradzam samodzielną wymianępaska rozrządu.
Pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2005, 13:01:03 »
Wymieniałem pasek rozrządu w poprzedniej cari sam osobiście.
I jak masz sam to robić to lepiej zapłacić i sięz tym nie pier%&*$*.
Roboty jest sporo, dostęp trudny nie polecam.
Po 180 tys wymieniłem sam pasek. Przy 240 tys zaczęła hałasować roka napinacza.
Tak że lepiej wszystko jak napisał dziejo.
Co do uszczelniaczy to tylko jak są "zapocone" Nie ma sensu na zapas, bo te po wymianie mogą krócej uszczelniać niż te oryginalne.
Problemem jest pompa, która po wymianie paska może zacząć przepuszczać. Jest to normalne w cari i nie tylko.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Klipas

• Gość
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2005, 20:47:04 »
Witam wszystkich użytkowników Carinek !!!
Właśnie tydzień temu wymieniałem sam pasek rozrządu i hamulce przód , tył
służępomocą  jeśli trzeba....wymiana paska zajęła mi 5 godzin (trudny dostęp,śruby na klej które bez odpowiednich narzędzi ciężko odkręcić to podstawowe problemy które napotkałem....

arass

• Gość
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2005, 21:06:00 »
W środęjadędo kumpla mechanika i będęprzy wymianie, postaram siędobrze podglądać.
Może przydać sie na przyszłość.
Mówił że w 1,8 i 1,6 nie ma problemu; w 2.0 trudniejszy dostęp.
Napiszęcoś na ten temat w środę.

CarinaGTI

• Gość
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2005, 21:08:12 »
w E GTI nie am większego problemu z wymianą, troszke trudniejsze niż w 1.6-1.8 no ale masakry nie ma  :-DD

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2005, 21:12:57 »
Jezeli masz narzedzia to mozna smialo zabierac sie samodzielnie do wymiany.Jest wszystko w miare proste i mozna dla ulatwienia podeprzec silnik od dolu lewarkiem i odkrecic mocowanie silnika od strony paska-bedzie latwiej.Pierwszy raz bedzie trudny(jak zawsze),potem wystarczą tylko 2-3 godzinki na wymiane.

suchy.kielce

• Gość
Pasek rozrz±du (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2005, 12:04:04 »
Hej. Pozwolęsobie dodać dwa słowa na temat pasków. Wymieniłem ich w ciągu kilku ostatnich lat mnóstwo (w toyotach tylko kilka) i ZAWSZE!!! bez względu na to co czy widać było punkty czy nie - malowałem punkty farbą przed zdjęciem paska na kołach i na elementach stałych. Może to wyglądać głupio ale powiem Wam, że zdarza sięczęsto, że jeśli jakiś pasek długo jeździł w aucie (a niektórzy tak mają, że trzymają paski po 200 tys.) to przy wymianie pojawia siętendencja do przestawienia o ząbek, bo stary jest dłuższy od nowego. Niby nic sięnie stanie ale diesla praktycznie nie odpalimy a benzyniak będzie odstawiał hocki. Pamiętajcie o tym a i uwierzcie mi, że wymiana paska nie jest taka trudna, trzeba tylko bardzo uważać na koła i każda rzecz jest do zrobienia.
ps: potwierdzam kwestięrolek i napinaczy, że wymienia sięje przy wymianie paska ale ja zawsze zalecałem paski co 60 tys. (bez względu na to co mówią w serwisach) a rolki co drugi raz. Chociaż i od tej reguły robiłem odstępstwa, np w 3.0 V6. Tam lepiej wymienić wszystko ale nie wiem czemu - tak zaleca producent.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
Odp: Pasek rozrządu (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maja 2009, 20:19:20 »
Trochę odnowię wątek.
Czy wiecie jakiej firmy pasek rozrządu montowano fabrycznie w Carinie E 1,6 LB (4A-FE)?

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maja 2009, 21:16:46 »
Witam . Bando , rolka Koyo . Pozdro .

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2009, 12:22:28 »
Zamierzam wymienić rozrząd. Postaram się zrobić foto-dokumentację i opis tego procesu. Na wstępie pytanie. Czy orientujecie się jaki klucz (narzędzie) potrzeba do odkręcenia koła pasowego od wału korbowego? Chodzi mi o klucz do kontry (zblokowania koła).

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2009, 13:15:13 »
Witam . Kolo pasowe ma dwa otwory , tam wkładasz dwa solidne pręty lub trzpienie . Dalej kawałek rurki zapierasz to i kluczem ( chyba 17 ) odkręcasz . To nie jest problem ale problemem jest zdjęcie koła pasowego z pompy wody bo inaczej nie wydostaniesz środkowej osłony i ją połamiesz . Pozdro .

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipca 2009, 15:34:58 »
Witam . Kolo pasowe ma dwa otwory , tam wkładasz dwa solidne pręty lub trzpienie . Dalej kawałek rurki zapierasz to i kluczem ( chyba 17 ) odkręcasz . To nie jest problem ale problemem jest zdjęcie koła pasowego z pompy wody bo inaczej nie wydostaniesz środkowej osłony i ją połamiesz . Pozdro .

Jak będzie gorąco to może uda się wycisnąć  obudowę dołem,wszystko delikatnie,nic na siłę.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2009, 20:09:51 »
Czyli jakie rozwiązanie na zdjęcie koła z pompy wody? Jakiś ściągacz specjalny potrzebny tak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl