Autor Wątek: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy  (Przeczytany 84627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Sierpnia 2016, 19:55:47 »
1.4 TSI był nieudany w wersji z łańcuchem rozrządu. Teraz jest pasek i póki co cisza.

Mnie w Aurisie 1.4 d4d gwarancja i przedłużona gwarancja uratowały przed wydatkiem ~20 000zł (blok, turbo, pompa wody, łożyska w skrzyni biegów, dwa akumulatory), nie uratowały przed kolejnymi - telepiące sprzęgło (po wymianie silnika, ASO się wypięło i zaoferowało 10% gestu handlowego) czy taka drobnostka jak padnięty napęd CD w radiu (znają problem, 450zł za odsyłanie do Warszawy w celu weryfikacji bez gwarancji naprawy - niech się wypchają). Na wieść o korozji (żółte zacieki na podwoziu, spawach) reakcja była mniej więcej taka: "no i co z tego, do końca gwarancji dziury nie będzie" i trzeba było dodatkowo zabezpieczyć samochód. Toyota wcale nie jest święta.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Sierpnia 2016, 21:19:56 »
1.4 TSI był nieudany w wersji z łańcuchem rozrządu. Teraz jest pasek i póki co cisza.

Tia czekałem na to stwierdzenie  :)

Następny zestaw prosto z ASO :

"przekonstruowany rozrząd"
"zatankowałeś kiepskie paliwo"
"za szybko jechałeś"
"hmm... to był totalny nie fart"

:grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:51:44 »
Z wnioskami nt. niezawodności nowego 1.4 TSI z paskiem to bym się jeszcze chwilę wstrzymał.  O problemach poprzedniej wersji zaczęło się robić głośno dopiero po kilku latach od wprowadzenia na rynek.

Niemcy lubią wprowadzać innowacje szybko i na pełną skalę.  Tak było z TDI, które akurat okazało się udane od początku i podobnie z downsizingiem benzyny.  Takie podejście przyciąga klientów ale i zwiększa ryzyko wpadek jakościowych.

Toyota zawsze była niechętna turbodieslom, wprowadziła je bardzo późno i pod presją rynku.  Benzynę turbo też wprowadziła jako jedna z ostatnich. Jest wprawdzie prekursorem hybryd, ale Prius przez wiele lat miał charakter auta na wpół doświadczalnego, produkowanego w niewielkich ilościach, dopiero od niedawna można kupić hybrydę w normalnej cenie.

Trzeba też pamiętać, że złe opinie o produktach VW wynikają w dużej mierze z tego, że jest to jedna z bardziej popularnych marek wśród używanych aut sprowadzanych z Zachodu, których stan techniczny pozostawia wiele do życzenia.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Sierpnia 2016, 08:02:08 »
Powiem tak: Wasze strachy na lachy rekompensuje mi każdy szczegół i jakość wykonania, trakcja, osiągi tego samochodu. Ale przecież myślałem że już kończymy temat wieśwagena w wątku valvematic ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 08:04:06 wysłana przez Thing »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Sierpnia 2016, 10:46:02 »
Thing ja też lubię 1,4 tsi ponieważ dzięki niemu sprzedałem swoje auto.  :good:
Pan miał 1,4tsi które przy 70tyś.km. było wymieniane drugi raz... wiem pewnie sugerujesz czekanie na 3raz :cheesy:
Autko kupił nowe w ASO...
A obecnie kolega w firmie ma 2x leony 1,4tsi miesiąc temu w jednym z nich przy 50tyś.km. padł silnik (przepalił się tłok) drugi chlipie sobie olej... dla mnie jest o tyle dobrze że już byliśmy na jazdach próbnych w Lexusie więc pojeżdżę sobie fajnym autem... :)
I zobacz nie mając 1,4tsi ile to dla mnie dobroci uczynił ten silnik  :laugh:

Thing

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Sierpnia 2016, 10:54:18 »
Skupmy się lepiej na "zaletach" Valvematic. Czasem najwięcej do powiedzenia o rzeczach mają osoby które ich nie mają i nie będą ich mieć :) Mam też np.w pracy dwóch kolegów którzy mają te NOWE tsi - żadnych problemów.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 11:09:30 wysłana przez Thing »

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Sierpnia 2016, 08:11:11 »
no właśnie, pytanie jak korzystać umiejętnie ze zmiennych faz rozrządu. Wiadomo, że przy dużym obciążeniu silnik zmienia fazy, aby zwiększyć moc i zmniejszyć zużycie paliwa. Ciekawe czy przy małym obciążeniu dodatkowo się przestawia.

Na przykład, wydaje mi się, że silnik mniej spala, gdy po osiągnięciu określonej prędkości na chwilę puścimy gaz, by po chwili tylko go delikatnie docisnąć dla utrzymania stałej prędkości. Takie popuszczanie gazu co jakiś czas zmienia wskazanie spalania chwilowego na mniejsze (niż gdyby dodawać cały czas gaz z różnym natężeniem).

Offline Stefan2s

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Sierpnia 2016, 11:06:20 »
U mnie po 1000 km średnia spalania 7.1/100. Jazda miejsko podwarszawska czyli mieszana, żaden ekodriwing itp.
- Auris 2016 FL 1.6

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Sierpnia 2016, 13:13:22 »
Wiadomo, że przy dużym obciążeniu silnik zmienia fazy, aby zwiększyć moc i zmniejszyć zużycie paliwa. Ciekawe czy przy małym obciążeniu dodatkowo się przestawia.

Nie tylko fazy ale i wznios zaworów.
Przy malym obciążeniu te silniki staraja sie przejsc w cykl atkinsona - trzeba by policzyc z wałków i vvti czy fizycznie moze przejść calkowicie na ten cykl.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Sierpnia 2016, 16:21:47 »
przejsc w cykl atkinsona
piszesz o 1.6 czy o silniku 1.8 ?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Sierpnia 2016, 19:42:58 »
nie ma znaczenia - to praktycznie ten sam silnik.

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Sierpnia 2016, 21:08:53 »
Ja swojego rumaka też na wyżynach ujeżdżam, bo innaczej to kobyła 😜

Offline garrbus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Sierpnia 2016, 20:26:10 »
Witajcie :)

Licznik pokazuje średnią

- 9.5L - tylko miasto. ( Dużo podjazdów , trochę świateł, dośc dynamicznie do 60km/h . Obrotomierz od 2 do 3 tyś obrotów).

- 8.5L mieszany z większością miasta z przelotami S3 odległości do 200km.

- 6.5L trasa przy spokojnej jeździe.

To były wskazania licznika.

Bardziej mnie interesuje spalanie gazu LPG :) ponieważ zamontowałem do kuchenki znajdującej się pod maską instalację BRC. Z kalkulatora wychodzi że:
- 11L - tylko miasto
- 9.5L - większośc miasta + trasa S3 do 200km.
- 7.5L do 11 L - trasa S3 w wariantach 120km/h i 140-160km/h

W pełni zgodzę się z przedmówcami, że przesiadka z diesla na Aurisa 1.6 132PS jest bardzo ogłupiająca... Na początku zmieniałem biegi wg wskazań ekonomizera. Strzałeczka się zapalała , zmieniałem bieg i przyspieszałem.... auto paliło mi nawet 13 litrów i nie chciało przyspieszać. Gdzies na tym forum przeczytałem o jeździe miedzy 2 a 3 tyś obr i to dopiero zaczęło działać :) Kilka lat temu nikt sensownie nie wytłumaczył jak używać ekonomizera... ale oczywiście kilka wiader szyderstwa na mnie zleciało :) Z moich obserwacji wynika że jeśli chcesz utrzymywać prędkość a ekonomizer już się świeci to możesz zmienić bieg na wyższy by jechać oszczędnie. Jeśli jednak chcesz dalej przyspieszać to nie patrz na ekonomizer. Aktualnie nie spoglądam na ekonomizer - po prostu jadę i cieszę się oszczędnościami mojej kuchenki gazowej.

Ciekawy jestem czy znajdzie się ktoś kto się ze mną zgodzi ( w temacie ekonomizera ) :)

Pozdrawiam - Piotr.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Sierpnia 2016, 21:33:26 »
Zgadzam się z Tobą w 100 %. Ja instynktownie od początku nie zwracałem uwagi na te strzałki. Ważniejsze było zawsze zachowanie samochodu. Średnie spalanie waha się u mnie pomiędzy 7,1 a 7,6 l/100 km. Valvematic to nie turbo (diesel/benzyna). Tu aby dynamicznie przyśpieszyć trzeba wprowadzić motor na wyższe obroty. Jadąc na 6 biegu z prędkością około  120 km/h silnik ma już około 2900- 3000 obrotów i dociśnięcie pedału gazu szybko podnosi obroty do około 3500 -4000 co daje już możliwość dość dynamicznego wyprzedzania. Inaczej jest przy jeździe na tym samym 6 biegu z prędkością 90 - 100 km/h. Mamy wówczas niewiele ponad 2000 obrotów i niestety trzeba przyredukować do 4  aby szybko i bezpiecznie przeprowadzić manewr wyprzedzania.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Sierpnia 2016, 23:58:30 »
Benzyna bez turbo tak ma, że nie zakręcisz - nie popędzisz. Nie wiem czemu niektórzy się dziwią. Widocznie nie zaczynali od maluchów ani Polonezów :)
Ja ostatnio przesiadłem się z D4D 126 KM i przez kilka chwil dochodziłem do siebie. Ale nic mnie nie zaskoczyło, wiedziałem jak będzie i dlaczego wybrałem benzynę 1.6. W dizlu był bieg i jazda. W benzynie trzeba więcej czucia ducha benzynowego. Jest moc, gdy są obroty. Czasem trzeba zredukować, czasem przeskoczyć o 2 biegi, ot technika jazdy benzyną. Jak ktoś tego nie czuje, to mówi o koniach papierowych, albo, że ten silnik nie jedzie. Mój jakoś jedzie i nie pali jak smok. Trzeba się zaprzyjaźnić z dźwignią biegów, z charakterystyką obroty/moc, skorelować własne potrzeby z potrzebami silnika. A strzałki tego generalnie nie ułatwiają.
PS. Valve przy 4000 rpm lekko przekracza połowę swojej mocy nominalnej.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl