Witajcie
Licznik pokazuje średnią
- 9.5L - tylko miasto. ( Dużo podjazdów , trochę świateł, dośc dynamicznie do 60km/h . Obrotomierz od 2 do 3 tyś obrotów).
- 8.5L mieszany z większością miasta z przelotami S3 odległości do 200km.
- 6.5L trasa przy spokojnej jeździe.
To były wskazania licznika.
Bardziej mnie interesuje spalanie gazu LPG

ponieważ zamontowałem do kuchenki znajdującej się pod maską instalację BRC. Z kalkulatora wychodzi że:
- 11L - tylko miasto
- 9.5L - większośc miasta + trasa S3 do 200km.
- 7.5L do 11 L - trasa S3 w wariantach 120km/h i 140-160km/h
W pełni zgodzę się z przedmówcami, że przesiadka z diesla na Aurisa 1.6 132PS jest bardzo ogłupiająca... Na początku zmieniałem biegi wg wskazań ekonomizera. Strzałeczka się zapalała , zmieniałem bieg i przyspieszałem.... auto paliło mi nawet 13 litrów i nie chciało przyspieszać. Gdzies na tym forum przeczytałem o jeździe miedzy 2 a 3 tyś obr i to dopiero zaczęło działać

Kilka lat temu nikt sensownie nie wytłumaczył jak używać ekonomizera... ale oczywiście kilka wiader szyderstwa na mnie zleciało

Z moich obserwacji wynika że jeśli chcesz utrzymywać prędkość a ekonomizer już się świeci to możesz zmienić bieg na wyższy by jechać oszczędnie. Jeśli jednak chcesz dalej przyspieszać to nie patrz na ekonomizer. Aktualnie nie spoglądam na ekonomizer - po prostu jadę i cieszę się oszczędnościami mojej kuchenki gazowej.
Ciekawy jestem czy znajdzie się ktoś kto się ze mną zgodzi ( w temacie ekonomizera )
Pozdrawiam - Piotr.