Autor Wątek: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy  (Przeczytany 84566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Sierpnia 2016, 13:52:13 »
Albo cisnąć do dechy i szybko operować biegami i trochę więcej lać w bak. Diesle w Europie odchodzą powoli już do lamusa - o tym trzeba też pamiętać.
Thng - w prędkościach do 110 jest w/g mnie sprawnie powyżej jeżdzę już tylko na ekspresówkach i autostradach więc te dynamiczne wyprzedzanie na siłe trochę próbuje w/g mnie upchać. Chyba że jesteś typem kierowcy który zapina ile fabryka daje i ciśniesz lewym pasem ile się da wtedy tak owszem ale w takim wypadku żadna Toyota chyba nie załapie się u Ciebie. Myśle ze Auris łapie się w tej średniej i wolę ten silnik niż wyżyłowane "downsizingi". Osobiście wyznaję zasadę wolniej pewniej zawsze do celu.  :roll:

PS. W wakacje zrobiliśmy 4000 głowy nie bolą rodzina cała średnia prędkość 108 spalanie 6,8 2+1 bagażnik walizek.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 14:02:42 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Thing

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Sierpnia 2016, 13:55:30 »
Wyjedź sobie z rodzinką w trasę i ciśnij do dechy w gaz. Dojedziecie ze spuchniętymi głowami od hałasu i ryku tego silnika.
Zbig często robiłem redukcje o 2 biegi i co z tego. To auto nie jedzie.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 14:00:51 wysłana przez Thing »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Sierpnia 2016, 14:11:41 »
Wyjedź sobie z rodzinką w trasę i ciśnij do 9dechy w gaz. Dojedziecie ze spuchniętymi głowami od hałasu i ryku tego silnika.
Ty zwyczajnie oczekujesz po silniku 1.6 osiągów jak 3.0 v6 albo 2.5 biturbo.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Sierpnia 2016, 14:23:53 »
Nie przesadzajmy. Wcale nie mam takich oczekiwań. Za to chciałbym aby to jeździło w trasie jak np 105 konna Skoda TDi, a mimo że ma 132KM tak jak skoda nie jedzie. Nie chodzi mi wcale o jakieś sprinty, tylko aby dawał radę w trasie. Ale w trasie autostradami, nie krajówkami.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 14:25:58 wysłana przez Thing »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 29 Sierpnia 2016, 14:34:33 »
Ulegasz złudzeniu.  Turbodiesla aby przy rozpoczęciu wyprzedzania ruszył z kopyta też należy podkręcić ponad 2 tys co zwykle oznacza redukcję o jeden bieg oraz przeważnie w trakcie wyprzedzania trzeba przełożyć ma wyższy co mnie dosyć wkurza.  Podobnie jak "krótkość" niskich biegów w dieslach przy dynamicznym ruszaniu.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Sierpnia 2016, 14:39:40 »
... To auto nie jedzie.
To po co męczysz się z  Aurisem? Kup sobie samochód, który spełni Twoje oczekiwania (np. 105 KM Skode, skoro taka dobra) i już nie jęcz.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Sierpnia 2016, 14:58:08 »
... To auto nie jedzie.
To po co męczysz się z  Aurisem? Kup sobie samochód, który spełni Twoje oczekiwania (np. 105 KM Skode, skoro taka dobra) i już nie jęcz.
Tylko że na odpowiednio mocnego diesla trzeba wydać kilkanaście tys więcej, które w "cywilnym" użytkowaniu raczej się nie zwrócą... Przyjemność kosztuje

Thing

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Sierpnia 2016, 14:59:10 »
Komarek
Pisałem że nie ja się z tym męczę tylko moja żona użytkuje

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 29 Sierpnia 2016, 15:00:53 »
I też tak narzeka?

Thing

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Sierpnia 2016, 15:02:15 »
Nie, ona nie narzeka. Dla niej najważniejsze jest że się nie psuje. To ja jestem chory jak mam tym na autostradę wyjechać. Do miasta może być.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Sierpnia 2016, 15:51:17 »
No i tu jest dylemat logiczny. Piszesz o momencie obrotowym, mając w domyśle, że ten moment jest przy określonych obrotach koła. Czyli momentem nazywasz moc. Wzór jest prosty: moc=moment*obroty

Kolego - wiem co piszę i nie wciskaj mi w usta słów których nie powiedziałem.

To co mówie nie ma nic wspólnego z obrotami.

Ale do meritum panowie:
Wg mnie nie ma zadnej optymalnej techniki jazdy tym silnikiem.
Jedzisz spokojnie do 100 pali mało - ciśniesz pali duzo.
Elastyczność jest jaka jest - płaski ale niski moment nie pozwala na wiele.

Jak bym mial wybierac pomiedzy valve a d4d to bym wybrał hybryde ;)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Sierpnia 2016, 15:54:25 »
KomarekPisałem że nie ja się z tym męczę tylko moja żona użytkuje
Nie, ona nie narzeka.

A więc narzekasz za nią. Pytanie czy za jej wiedzą?
Thing zrobiłeś się nudny jak flaki z olejem.

Wybacz szczerość, ale napisałeś bzdury.
Twierdzenie, że Auris 1.6 "nie jedzie" przy redukcji biegów (o 2 biegi sic!), świadczy wg mnie tylko o tym, że nie umiesz nim jeździć.

« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 15:56:55 wysłana przez robikon »

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Sierpnia 2016, 17:10:51 »
Twierdzenie, że Auris 1.6 "nie jedzie" przy redukcji biegów (o 2 biegi sic!), świadczy wg mnie tylko o tym, że nie umiesz nim jeździć.

Potwierdzam!!!! Nie wiem kompletnie o co chodzi z tym "1.6 nie jedzie", nie jedzie w dolnym zakresie. Jaki to problem zredukować do 4 czy 3-ki wkręcić na chwilę na 5-6 tys. wyprzedzić co trzeba i dalej jechać z obrotami 3,5-4 tys. Przecież wyprzedzanie nie trwa 15 minut tylko kilka-kilkanaście sekund. Trzeba zrozumieć, że taka jest charakterystyka tego silnika. Chcesz jechać oszczędnie, traci na tym dynamika. Chcesz jechać dynamicznie wciskasz pedał, trzymasz i jest dobrze. Tydzień temu zrobiłem pierwszą trasę autostradową do Międzyrzecza (za Poznań).
Starałem się trzymać "trochę" ;-) powyżej licznikowego 140 (obroty trochę mniej niż 4 tys. na 6 biegu). Gdy trzeba było zwolnić do 120, zwalniałem, później redukcja 5 lub 4-kę dobicie do przelotowej i szóstka "140" ;-). Spalanie 9.1 l. Coś za coś.
Ludzie nauczcie się używać tego silnika i koniec z biadoleniem.
Te silniki nie popsują się od obrotów, nie ma się czego bać :-).
Nie, nie jest to firmówka, tylko moje prywatne autko o które dbam i nie uważam, że wysokimi obrotami je katuję, wszystko w granicy rozsądku.
Wcześniej zrobione 200 tys. corollą 1.4 VVt-i, traktowane tak samo, zero problemów. Skodą też jeździłem 4 lata 1.6 (102 KM), kompletnie ten silnik
mi nie odpowiadał, kompletny brak góry w obrotach.
Wiadomo, 200 KM było by lepsze ale wszystkim można pojechać bez zawalania drogi :-).
Ja jestem bardzo zadowolony, silnik kupiony z pełną premedytacją, nie chciałem żadnych dieseli i benzyn "turbinowych".

Jeszcze dodam, że brat ma ten sam silnik w Avensis i nigdy nie mówił, że ma jakieś problemy, żeby na autostradzie poruszać się lewym pasem ;-).

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Sierpnia 2016, 17:13:15 »
Ja także mam 1,6 valve i twierdze że on nie chce jechać. Przyspieszenie i elastyczność to jakiś dramat. To jestem jednym z wielu którzy mają 1,6 i nie potrafią jeździć? Niby co daje kręcenie na obrotach prócz wycia silnika? NIC! 1,4 vvti w corolli lepiej jedzie i mniej pali.
My użytkownicy aurisów z tym nieszczęsnym silnikiem musimy się pogodzić, że jest to motor na miasto a nie na trasy. Na trase to d4d bo przynajmniej "but" jest w każdym momencie.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Sierpnia 2016, 17:23:24 »
1,4 vvti w corolli lepiej jedzie i mniej pali

Miałem, i nie potwierdzam. Nie jedzie lepiej, nie wiem czy mniej pali przy poszczególnych prędkościach bo nie pamiętam.
Na pewno 1.6 mniej pali przy delikatnym traktowaniu. W corolli nigdy nie osiągnąłem średniego 4.8 l/100, w obecnym przy piórku na pedale,
jest to do zrobienia. Oczywiście nie da się tak jeździć cały czas. Przy dojazdach do pracy obwodnicą W-wy ostatnio utrzymuję spalanie 5.2-5.8 (80-100 km/h).
Corolla 1.4 dawała tylko subiektywne odczucie większego zrywu podczas ruszania i powiedzmy rozpędzania do 50 km/h ale mogło to być złudzenie.
Na pewno bardziej szarpała przy ruszaniu (twardsze sprzęgło) ;-).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl