Autor Wątek: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy  (Przeczytany 84619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy
« Odpowiedź #120 dnia: 30 Sierpnia 2016, 12:06:25 »
230 km/h w pełni obciążoną kilkunastoletnią audicą.  Może jeszcze na zimówkach? Brawo wy.  Szkoda że nagród Darwina nie przyznają awansem.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Sierpnia 2016, 12:14:16 »
Ja pier...lę co za wiara....

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Sierpnia 2016, 12:29:45 »
Thing. Ja się z Tobą zgadzam w 100 %. Jednak jak to już ktoś wcześniej napisał nie porównujmy Aurisa do zupełnie innych samochodów, jak choćby wspomniane przez Ciebie Audi a4. Przecież to zupełnie inna (wyższa) klasa samochodu, który należało by porównywać do np Avensisa jeżeli już trzymamy się Toyoty.
W moim przypadku zakup Aurisa jest skutkiem świadomego wyboru. Chciałem mieć nowe auto z silnikiem benzynowym bez turbodoładowania o pojemności poniżej 2 l. i nie spodziewałem się po nim zrywania asfaltu przy ruszaniu i wyprzedzania wszystkiego co się rusza na drodze. Zupełnie nie czuję potrzeby jazdy z prędkością 200 km/h a nawet nie mam gdzie z takimi prędkościami jeździć (do niemieckich autostrad mam prawie 1000 km), do najbliższej Polskiej niemal 300.  Poprzednim moim autem był golf 4 też 1,6. Wrażenia po zmianie to plus na korzyść Toyoty choć VW miał lepiej wykończone wnętrze. 

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Sierpnia 2016, 13:39:25 »
A to podobnie. Też mam od roku 1.6 VVT i nie marudzę. Nie muszę zapierdzielać, jeżdżę eko bo lubię - co to by było gdybym miał Prusaka, rekordy oszczędności  :grin: jak chcę wyprzedzić to redukcja i obroty ale rzadko się to zdarza, bo wszędzie zdanżam i nie mam potrzeby zapierdzielania bo 5 minut mnie nie zbawi a i tak zajadę w tym samym czasie od tego co wymijał jak wariat. W trasie 90-100km/h lokalne trasy, czasem 120-130km/h autostrada. Max 3000 obrotów i nie żłopie paliwa.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Sierpnia 2016, 15:07:47 »
Kompakty chyba z założenia przeznaczone są do jazdy NIEautostradowej. Ani to komfortowe, ani bezpieczne...
Na autostradę przeznaczone są auta klasy średniej i wyższej, dla których 180 km/h to nie prędkość max., jak w "normalnych" kompaktach. Ale jak ludzie napatrzą się w salonie na kompaktowe rakiety po 250 KM, to wydaje im się, że to norma, a potem wybrzydzają na 130...
A przecież nie jest wielką sztuką rozbujać kompakta do tych 180... tylko co potem? Potem jeszcze trzeba wyhamować z tych 180, nie daj Boże awaryjnie...i co? Golf 1,2 turbo zrobi to równie skutecznie, co audi A7?  Wątpię.
Zazwyczaj unikam generalizowania, ale w tym przypadku Polaków ponosi chyba często ułańska fantazja...aby do przodu, a potem jakoś to będzie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #125 dnia: 30 Sierpnia 2016, 15:44:50 »
Panowie. Ktoś wyżej napisał że spalił oszczędnie jadąc 4,8L/100km to nadziwić sie nie mogę. A czy to była trasa na rozgrzanym silniku i tylko ze wzniesienia ? Absolutnie nie  mogę uwierzyć w takie spalanie tym silnikiem.

Ja spaliłem jeżdząc po aglomeracji w weekend 4.5l/100 i to nie aurisem a verso - silnik oczywisce valve 1.6
Spróbuj dotrzymać kroku takiemu Audi A4 131KM.[...] W kilka chwil mieliśmy na liczniku 230 km/h.

A łyżka na to nie możliwe ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Sierpnia 2016, 22:03:09 »
Kompakty chyba z założenia przeznaczone są do jazdy NIEautostradowej. Ani to komfortowe, ani bezpieczne... Na autostradę przeznaczone są auta klasy średniej i wyższej, dla których 180 km/h to nie prędkość max., jak w "normalnych" kompaktach.
Różnica w komforcie jazdy pomiędzy obecną klasą C i D jest nieznaczna.  Przy obecnym natężeniu ruchu jazda z prędkościami podchodzącymi pod 200 km/h wymaga już maksymalnej koncentracji i jest zwyczajnie męcząca na dłuższą metę.  Ogromna większość użytkowników autostrad nie przekracza 150 km/h a to dla obecnych przeważnie ponad stukonnych kompaktów całkiem normalna prędkość.

Cytuj (zaznaczone)
A przecież nie jest wielką sztuką rozbujać kompakta do tych 180... tylko co potem? Potem jeszcze trzeba wyhamować z tych 180, nie daj Boże awaryjnie...i co? Golf 1,2 turbo zrobi to równie skutecznie, co audi A7?  Wątpię.

Cięższe auto zazwyczaj jest trudniejsze w opanowaniu poślizgu a dzwon przy prędkościach 130+ jest równie niebezpieczny w Golfie i w A7

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Sierpnia 2016, 22:08:11 »
a dzwon przy prędkościach 130+ jest równie niebezpieczny w Golfie i w A7

Nic dodać, nic ująć.  :good:

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Sierpnia 2016, 22:43:36 »

Spróbuj dotrzymać kroku takiemu Audi A4 131KM.[...] W kilka chwil mieliśmy na liczniku 230 km/h.

Wszystko zależy od definicji chwili. Jeśli chwila to 2 minuty, to czemu nie? :)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #129 dnia: 30 Sierpnia 2016, 23:23:57 »

Wszystko zależy od definicji chwili. Jeśli chwila to 2 minuty, to czemu nie? :)
Jeśli to taki Audi, to 230 km/h chyba to co wydrukowane na zegarze. Napisane, że on może max 208 km/h
http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/audi/a4/b6/avant/silnik-diesla-1.9-tdi-pd-131km-2001-2004/
A przyspieszenie to 10,1 s do 100-ki. Coś jak 1.6 valve w Aurisie  :)
Spalanie - Motostat.pl

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 30 Sierpnia 2016, 23:24:29 »
Różnica w komforcie jazdy pomiędzy obecną klasą C i D jest nieznaczna.
Cięższe auto zazwyczaj jest trudniejsze w opanowaniu poślizgu a dzwon przy prędkościach 130+ jest równie niebezpieczny w Golfie i w A7

Acha...OK.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 23:41:30 wysłana przez Piotr Jacek »

Thing

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 31 Sierpnia 2016, 07:36:26 »
KoMarek. Tak, to taki A4 tylko że wersja która jechałem ma trochę więcej Nm bo jest ich 310. Widzicie jak bardzo można się dać nabrać na te czasy do setki. Bo faktycznie te auta mają podobny ten czas sprintu. Jednak tak jak pisałem wyżej te same konie i podobny czas do setki nic nie znaczy, bo Valve nie ma zadnych szans jak juz oba autka kulają się powyżej 80km/h. Poza tym na szóstce w Valve nie dojdziesz do licznikowych 200. Pozatym pisałem "że mieliśmy na liczniku" czyli jak mierzyłem na GPS było gdzieś w okolicy 215. Naprawdę spoko się jechało tą prędkością bo auto stabilne i wogóle prawie tych 200 nie było czuć subiektywnie. KoMarek naprawdę musisz kiedyś wsiąść. Mi żal doopę ściskał że Valve nigdy tak nie pojedzie (i to z pełną paką ).
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2016, 07:38:55 wysłana przez Thing »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 31 Sierpnia 2016, 08:02:40 »
Mi żal doopę ściskał że Valve nigdy tak nie pojedzie (i to z pełną paką ).
Nie pojedzie, bo nie był konstruowany z myślą o takiej jeździe.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 31 Sierpnia 2016, 08:05:32 »
Ale mi chodzi o jazdę w przedziale 100-150km/h też nigdy tak sobie nie pojedziesz autostradą. Tzn pojedziesz ale mając komplet pasażerów będą to wieczne redukcje bo auto na szoóstce co chwilę będzie zwalniać. Marekw2 czyli tak jak mówiłem 1.6 został skonstruowany do miasta ? czyli miałem rację ? Miałem juz pare razy przykład. Służbowy Aurisek za mną na autostradzie, więc jak mi sie wydaje nie oszczędzany jedzie sobie za mną gdzieś 120km/h, wystarczyło jedno wzniesienie kilometrowe i widziałem jak odległość między nami się sie zwiększa. Gość nie zrobił redukcji to mu zaczęło zwalniać. Dodam że nie jechałem oczywiście Valve.
PS. Wiem wiem, nieszczęsna szóstka w 1.6 to marny nadbieg.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2016, 08:11:43 wysłana przez Thing »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 31 Sierpnia 2016, 09:36:02 »
Nie wiem jaki Auris za Tobą jechał ale mój przy tej prędkości na 6 biegu ma już ponad 3000 obrotów i wciśnięcie pedału gazu powoduje natychmiastowe wyczuwalne i widoczne na liczniku przyśpieszenie. Przy tej prędkości swobodnie wyprzedzam bez potrzeby redukcji. Widocznie gościu w Aurisie w przeciwieństwie do Ciebie nie docisnął pedału gazu podczas tego podjazdu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl