Autor Wątek: Klima - ile gazu trzeba?  (Przeczytany 20308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andy84

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Czerwca 2005, 07:51:32 »
Dzięki zadzwonie.

eltech

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Lipca 2005, 01:09:35 »
r12 dość tanio tel 601538663 Wawa ul Motylkowa 41.
Tylko trzeba powiedzieć że to namiar od takiego gościa który do niego przyjeżdża białą prevką  o ile dobrze pamiętam to za nabicie i odkażenie zapłaciłem 180 zł

andy84

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Lipca 2005, 10:00:37 »
Uszczelniłem wreszcie klime. Ale mam do Was pytanko. Czy w waszych Prevkach występuje coś takiego co kilkanaście sekund mam takie cmoknięcie, psyknięcie nie wiem jak to nazwać. Słychać to jakoś centralnie z przodu. W niczym to nie przeszkadza , klima chłodzi ale zaczyna mnie to troszkędenerwować. Prócz tego mam wrażenie że spory opór jednak dla silnika przedstawia sprężarka. Napiszcie jakie Wy macie spostrzeżenia odnośnie klimy w Waszych Prevkach.

gabrish

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Lipca 2005, 16:08:19 »
Spostrzeżenia odnośnie mojej?  yyyy niedziała  :P   Nie no tak sobie żartuje ale nie działa jednak znalazłem firmęgdzie z uszczelnieniem i napełnieniem 120-150zetów w Krakowie napełniają więc chyba sięprzejade  :)

eltech

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Lipca 2005, 23:38:28 »
Gabrish a tam za tą kasęzaładują R12 ?

Bisua

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Lipca 2005, 23:44:06 »
Cytat: andy84
Ale mam do Was pytanko. Czy w waszych Prevkach występuje coś takiego co kilkanaście sekund mam takie cmoknięcie, psyknięcie nie wiem jak to nazwać. Słychać to jakoś centralnie z przodu.
to cmokniecie to załączenie sie sprężarki i jest to objaw zupełnie normalny ;)

eltech

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Lipca 2005, 23:49:23 »
jak sięsprężarka załącza to rosną obroty i jeśli wtedy masz cmokanie to będzie pewnie to ale jeśli w innym momencie to wcale niekoniecznie i może być wiele innych możliwości

gabrish

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Lipca 2005, 05:46:54 »
Jeszcze siędowiem ale wydaje mi sięże pytałem właśnie o R12 :)

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Lipca 2005, 13:05:55 »
Sykniecia i inne tego typu halasy ,normalne,pracuje zawor w klimie ,regulujac ilosc gazu,jak kto ma lodowke to i z tamtad dochodza wyrazne syczenia ,podczas pracy lodowki.Sprezarka zalacza sie wtedy gdy jest zbyt niskie cisnienie gazu przed zaworzem (nie jest to bezposrednio zwiazane z praca zaworow) Niestety sprezarka stawia dosc duzy opor dla silnika ,lekko odczuwalny podczas jazdy , na wolnych obrotach bardzo wyraznie podwyzszajac je.Jesli sprezarka stawia rzeczywiscie duzy opor ,a klima na zakretach przestaje chlodzic to znaczy ze jest za duzo gazu o okolo 50-100gram.Sytuacja  analogiczna w przypadku niedoboru gazu- na zakretach klima chlodzi,na prostej slabo ,czasami ,z przerwami ,a podczas wysokiej temperatury pow.30 prawie nic.Zbyt duza lub zbyt mala ilosc gazu przede wszystkim powoduje to ze sprezarka pracuje caly czas na wolnych obrotach,zamiast wlaczac sie cyklicznie :D

andy84

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Lipca 2005, 13:08:54 »
Dzięki Alex22be w sobote jade w długą trasęto wszystko sobie sprawdze.
Pozdrawiam 8)

eltech

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Sierpnia 2005, 01:05:52 »
no Andy i jak tam po tej trasie ?
zdaj nam raport  :wink:

Offline MagArt

• Początkujący
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Października 2005, 23:19:55 »
Witam wszystkich :) Szukam warsztatu do klimy starego typu (R12) w Poznaniu i okolicach. A tak przy okazji - jakie są skutki uboczne nabicia starej instalacji nowym czynnikiem??

adamis

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Października 2005, 16:14:39 »
Słyszałem od znajomego,którego znajomy ma wasztat naprawy klimatyzacji,że żadnych skutków ubocznych nie ma.Gość sam w swoim aucie zalał starą instalacjęnowym płynem i żadnych problemów nie ma.Bajkęo szkodliwości nowego płynu w starej instalacji podtrzymują sami serwisanci z takich firm,bo z tego tytułu mają kasęza wymianęinstalacji.
Trzeba by to jednak zweryfikować.Istnieje jednak bardzo duże prawdopodobieństwo,że tak jest.W końcu płyn z klimy nie jest jakimś żrącym czynnikiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl