Autor Wątek: Jak wyłączyć automat świateł mijania RAV4 2011  (Przeczytany 6905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline usuri

• Toyot Leżący
  • *
Jak wyłączyć automat świateł mijania RAV4 2011
« dnia: 18 Lipca 2016, 14:14:18 »
Witam.
Mam RAV4 z 2011 roku po livcie. Problem w tym, że po uruchomieniu silnika włącza światła mijania jako dzienne. Rożnica pomiędzy światłami mijania a tym co włącza auto to tylko podświetlenie panelu klimatyzacji. Niestety komp pokładowy jakoś niezbyt trawi taki układ i ładowanie akumulatora potrafi zejść do wartości 12,4V gdzie przy włączonych światłach mijania ta wartość utrzymuje się na poziomie 14V! Jazda na takich światłach skutkuje niedoładowaniem akumulatora. Byłem w ASO i nie potrafią tego wyłączyć. Podejrzewam, że gdzieś jest zamontowany jakiś moduł ale nie wiem gdzie? Wiecie gdzie montowano takie moduły w RAVkach gdy wszedł obowiązek jazdy na światłach podczas dnia :wallbash:? Pomocy bo już jeden akumulator wymieniłem :grin:! Mariusz

Offline zbigdruk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jak wyłączyć automat świateł mijania RAV4 2011
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2016, 22:10:23 »
Mam Ravke z 2012 i ten sam problem. W ASO powiedzieli, że po podłączeniu komputera  opcja zmiany ustawień świateł jest nieaktywna ("szara"), co podobno zależy od wersji oprogramowania (które ASO pobiera automatycznie z centrali). Tak więc myślę,  że należałoby rozpocząć akcje mailingowa do centrali Toyoty, z prośbą, aby wprowadzili stosowne zmiany w oprogramowaniu.

Offline usuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2016, 12:54:52 »
No i lipa powołują się na przepisy, że jest obowiązek jazdy na światłach tyle, że według mnie ten obowiązek dotyczy kierowcy a nie producenta  :wallbash:. Odpowiedź poniżej

Szanowny Panie,
Potwierdzamy, iż w tym modelu nie ma możliwości odłączenia świateł do jazdy dziennej bez ingerencji w instalację elektryczną (programowo).W Polsce istnieje obowiązek jazdy na światłach i w takiej specyfikacji zostały zamówione i wprowadzone na rynek polski samochody Rav 4, zgodnie ze świadectwem homologacji. Producent nie przewidział do tego modelu akcesoryjnych świateł do jazdy dziennej i z tego powodu nie została przygotowana możliwość zmiany ustawień. Nie ma zatem możliwości zmiany logiki oprogramowania w przedmiotowym samochodzie.

I teraz prośba abyście dopisywali się jeśli też macie problemy z niedoładowanym akumulatorem i wypalającymi się reflektorami w RAV 4 po lifcie z 2011 roku, spowodowanymi automatem włączającym światła mijania po rozruchu silnika. Trzeba ocenić jak wielka jest to skala i czy warto kruszyć kopie  :cool:
Ja jestem zdeterminowany w ostateczności kupić moduł komputera pokładowego z Holandii gdzie nie ma obowiązku jazdy na światłach

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2016, 22:01:29 »
Faktycznie cos mi aku niedomaga.
Nie myslalem ze to akurat przez te swiatla - choc wkurzajace jest ze na 4 pozycje przy wlaczniku swiatel, odejmujac postojowe, to zostaja 3 pozycje w ktorych przod swieci tak czy siak - tak samo (roznica to wspomniane podswietlenie guzikow od klimy, nawiewow itd..)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2016, 19:12:24 »
Aku niedomaga bo jest stary; po pięciu latach powinno się wymienić.

Offline usuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2016, 14:47:30 »
Ciekawostka, zassałem sobie apkę do obsługi OBD w aucie. Pozwala na sprawdzenie błędów i ich kasowanie ale ma też obsługę ustawień różnych dodatków jak długość świecenia świateł w funkcji coming home, automatyczne włączanie oświetlenia sufitowego i nóg oraz ustawienia zerowe klimatyzacji jak wyłączenie obiegu zamkniętego po wciśnięciu AC. Niestety po sprawdzeniu funkcji dostępnych nie znalazłem włączenia świateł do jazdy dziennej. Wynika z tego, że ta funkcja jest realizowana przez jakiś moduł schowany pod deską. Już sprawdziłem przy bezpiecznikach go nie ma ale chyba go słyszę w okolicach panelu radia. Wyjmował może ktoś ten panel  :grin:, jak się zdejmuje te srebrne zaślepki z włącznikami awaryjnych i dołączania napędu na tył? Da się to zdjąć bez demolki tych elementów? <kawusia>

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2016, 15:05:44 »
Nie ma modułu. "Integration Relay " to realizuje. Cała ta puszka z bezpiecznikami za zaślepką w desce po lewej stronie.

Offline usuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2016, 20:10:59 »
Zaraz to znaczy, że jednak jest tam jakiś moduł mówisz, że za bezpiecznikami? A co ta puszka realizuje oprócz świateł do jazdy dziennej? Jak ją wyrwę to coś jeszcze wyłączę? Ja naprawdę mam dosyć tych pseudo świateł do jazdy dziennej bo szkoda mi akumulatora. Jak to badziewie włącza te światła to komp nie widzi tego i napięcie w instalacji z początkowych 14,5 V spada do 12,4 V, czyli nie ładuje akumulatora. Idzie zima i bez ładowania daleko nie zajadę. :cry:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2016, 21:50:36 »
Nie napisałem że za bezpiecznikami. Nie da się tego wyrwać. Należy przerobić instalację elektryczną świateł żeby się same nie załączały.

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2016, 08:03:13 »
Chętnie i ja się dowiem jak światła wyłączyć. Jak ktoś to opanuje to byłoby fajnie bo fabryczne rozwiązanie jest do ... kitu  :thumbdown:

Offline Brejdi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav 4
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2022, 15:43:32 »
Witam,
widzę że temat dawno umarł ale jestem nowy na tym forum i właśnie próbuje znaleźć informacje na ten temat tylko z innego powodu.
Może w takim razie podzielę się najpierw tym co sam już się dowiedziałem.
Cały problem z a automatycznym włączaniem się świateł mijania przy ustawieniu świateł na "off" wynika z montowanej w tym modelu tzw. "wiązki komfortu". Ponieważ w la ach kiedy ten model wchodził na polski rynek był już obowiązek zawsze włączonych świateł a nie były jeszcze popularne dodatkowe światła dzienne to Toyota montowała wiązki komfortu tzw. typ skandynawski gdzie obowiązek non stop jeżdżenia na światłach dziennych obowiązywał już od bardzo dawna.
Wracając do mojego problemu to mam zamontowane światła dzienne ale żeby to miało jakikolwiek sens to póki co podłączyłem je pod pozycję świateł postojowych póki nie uda mi się znaleźć odpowiedniej wiązki komfortu która nie wymuszała by świateł mijania w pozycji "off".
Chciałbym zapytać czy ktoś na forum znaj konkretną nazwę /kod wiązki komfortu która rozwiązała by ten problem? Może z tego samego modelu ale z innego kraju gdzie nie było jeszcze takich wytycznych wtedy??
Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2022, 00:05:25 »
A wsadzaliście sobie  mijania ledowe?
Led 36W/ Żarówka, 72W

Offline Brejdi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav 4
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2022, 09:40:12 »