Autor Wątek: bluetooth  (Przeczytany 7440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
bluetooth
« dnia: 23 Lipca 2016, 17:35:14 »
Posidama u siebie w prius 3 z 2009r radio z nawigacją z wbudowanym hdd, chyba był jeden model w tym roczniku i chciałem sparować telefon aby moc odbierać połączenia z kierownicy i rozmawiać przez mikrofon w podsufitce, jednak mimo że telefon się paruje to połączeń nie odbiera ani nie wyświetla na navi. Wygląda mi na to że paruje tylko jako zewnętrzny odtwarzacz. Sprawdzałem to na telefonie z androidem oraz na zwykłym prostym bez systemu otwartego, bezskutecznie. Co może być nie tak? Jeszcze jeden odkryłem problem nie działają polecenia głosowe, tak jakby nie działał mikrofon.

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2016, 10:27:10 »
Nikt nic nie wie na ten temat?  W takim razie inne pytanie, czy w aucie moduł bluetooth do obsługi połączeń znajduje się w radiu czy występuje jako oddzielny moduł? Sprawdziłem już na trzech telefonach i brak jest obsługi połączeń jedynie działa jako odtwarzacz zewnętrzny.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2016, 11:52:12 »

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2016, 14:39:34 »
Nie jest to raczej kwestia kompatybilności, przed chwilą sprawdziłem na nexusie który według podanej strony jest obsługiwany i niestety to samo jak z poprzednimi, telefon paruje się jako tylko odtwarzacz przenośny, nie jako telefon. Gdy wciskam przycisk tel info to wyświetla tam tylko kalendarz. Czy w samochodzie moduł bluetooth do obsługi połączeń występuje oddzielnie czy to jestw nawigacji?

Offline pitttt80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2016, 22:14:20 »
Oddzielnie ponieważ w wersjach bez navi też jest możliwość posiadania bluetooth, to wynika z instrukcji obsługi. Ale jak masz na lewym ramieniu kierownicy przyciski do odbioru i rozłączania połączeń to powinieneś mieć wbudowany modół też do obsługi tel. Polecenia głosowe nie działają po polsku, trzeba mieć ustawiony język angielski.

Offline tomaszeset

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2016, 22:44:40 »
Witam, to są dwie operacje, oddzielnie musisz sparować multimedia i oddzielnie telefon.

Offline patryk_80_26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2016, 16:42:03 »
Witam,
Jaki masz model radia z navi i czy masz kierownicę z przyciskami do odbierania telefonu ?

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2016, 17:53:25 »
Mam radio z nawigacją i wbudowanym dyskiem, przyciski do odbierania telefonu są na kierownicy. Zauważyłem że radio ma niepodłączoną jedną kostkę, wogóle jest jej brak, podejrzewam że to pewnie do modułu bluetooth, gdzie ten moduł powinien fizycznie się znajdować?

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2016, 22:18:07 »
Nikt sie nie orientuje gdzie taki moduł bluetooth może się znajdować?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2016, 17:27:56 »
Kolego sprawdź możne w ustawieniach. Niedawno miałem podobny problem, parował się TYLKO odtwarzacz, telefon po sparowaniu zaraz się rozłaczał (stało się to nie wiem kiedy i dlaczego), szperałem ze 30min w NAVI i okazało się że samoczynnie (albo ktoś z rodziny bezwiednie) zmienił mi kod parowania telefonu na 1212 - posprawdzaj w ustawieniach i najlepiej ustaw dla wszystkich urządzeń (nawigacja, telefon i odtwarzacz multimedialny - wszystko w ustawieniach nawigacji-radia) ten sam kod parowania (ja mam 1234)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2016, 18:39:38 »
Ok, ale czy jak wchodziłeś w tel/info była tam opcja parowania telefonu? U mnie jest tylko kalendarz, nie mam opcji parowania z telefonem.

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2016, 10:12:27 »
Już znalazłem kolejny trop, zdemontowałem moduł oświetlenia kabiny i okazuje się że tam nie ma mikrofonu, podejrzewam że ktoś wcześniej to podmienił, muszę kupić moduł z mikrofonem, jakby ktoś miał na sprzedaż to jestem zainteresowany.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2016, 11:29:34 »
Tak powinna być opcja parowania telefonu, tylko trzeba jej poszukać i pokombinować bo już nie pamiętam jak w nią wszedłem, poza tym mam inne radio :/  b9030 . To trochę bez sensu skoro masz tylko bluetooth do muzyki...były takie opcje?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2016, 21:48:53 »
Nie mam opcji parowania telefonu tylko opcja parowania audio bluetooth, oczywiście obsługa telefonu powinna być, gdyż na kierownicy są przyciski do odbierania i odrzucania połączeń, tylko okazało się, że w podsufitce brakuje mikrofonu, jest zaślepiony, może w tym jest problem?

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2016, 21:50:55 »
w moim przypadku okazało się, że nie ma mikrofonu w lampce podsufitki, ktoś wymontował, obecnie chcę zakupić od kogoś używkę aby sprawdzić czy to jest przyczyną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl