Miałem okazję używać SIPA w aucie mojej Cioci (aktualna wersja Aurisa). System działa do parkowania równoległego. Jak ktoś jest kaleką drogową to mu się przyda. Ciocia nie używa go w ogóle. Czasem gubi się jak chodnik na przykład nie ma jakiegoś wyraźnego krawężnika i w dodatku system musi mieć fizycznie lukę między samochodami i krawężnik- pogubił się kiedy parkowałem pomiędzy dwoma daleko rozstawionymi samochodami a chodnik był bardzo niski. Auto wjechało prawie na trawnik :D Ogólnie nie polecam dokupować, przydatność nikła, bo tam gdzie realnie trzeba przeciskać się na centymetry i są problemy to takie systemy nie działają. One nie potrafią parkować lepiej niż przeciętny kierowca ze średnim wyczuciem. Moja Ciocia to ma, bo było po prostu w jej wersji wyposażenia w standardzie.
Kiedyś spytałem się w salonie Lexusa czemu właściwie w Lexusach nie ma takiego automatycznego parkowania skoro posiadają technologię (od Toyoty) a przecież auta bardziej luksusowe więc powinny mieć takie gadżety. Chłopaki odpowiedzieli mi, że po prostu z badań wynika, że tylko 3% z użytkowników którzy to posiadają tego używa. Czyli praktyka pokazuje, że zbędny gadżet.