Autor Wątek: kamera cofania vs. czujniki  (Przeczytany 6885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
kamera cofania vs. czujniki
« dnia: 31 Lipca 2016, 10:40:17 »
Proszę o praktyczne opinie użytkowników Aurisek.
Czy mając kamerę cofania potrzebne są czujniki tylne?
Czy czujniki przednie są w Aurisie przydatne?
jak działa asystent parkowania w Aurisie? Tylko koperta? Czy inne rodzaje też? Czy samochód sam parkuje czy tylko podaje wskazówki?
Jestem bliski wymiany swojej T25 na Auriskę właśnie i zastanawiam si z czego mogę zrezygnować przed zakupem.
Jeszcze ostatnie pytanie, czy w aucie na gwarancji będę mógł samodzielnie dołożyć sobie tempomat bez problemów z gwarancją?

Offline car owner

• Toyot Leżący
  • *
Odp: kamera cofania vs. czujniki
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2016, 13:51:16 »
W Verso miałem tylko czujniki tylne które były przydatne. Pózniej w Auris tylko kamere cofania i po paru dniach podczas cofania przyzwyczajony do czujników przywaliłem w murek :)
Teraz w auris wersja estate mam czujniki z przodu i z tyłu i kamere cofania. Kamerka jest fajna np. przy parkowaniu w wyznaczonych do tego miejscach bo linie na ekranie pokrywają się z tymi namalowanymi na asfalcie czy czymś tam podobnym.
Wkurza mnie tylko ten dzwięk podczas cofania beep beep beep!!!

Co do asystenta parkowania to w salonie gość żartował, że szybciej wrócę z zakupami ze sklepu niż auto zaparkuje :)
Auris II 1.8 VVT-i HSD Excel Touring Sports
Auris II 1.6 Sport
Verso 1.8
Yaris 1.33

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2016, 14:30:38 »
Czy mając kamerę cofania potrzebne są czujniki tylne?
mile widziane jak cofasz pod ostre słońce i na wyświetlaczu mało co widać

Czy czujniki przednie są w Aurisie przydatne?
dobrze sie wjeżdza z tym do np. garażu/parkuje pod ścianą. Nie wiem jak auris ale u mnie nie bardzo widać gdzie sie kończy maska, także czujniki bardzo przydatne
https://youtu.be/2kItsoLqpto
Czy samochód sam parkuje czy tylko podaje wskazówki?
https://www.youtube.com/watch?v=GfkL3vIH8fY
https://www.youtube.com/watch?v=d5Vl6tKybBY
jak działa asystent parkowania w Aurisie? Tylko koperta?
chyba sama koperta w każdym razie na stronie Toyoty nie znalazłem , żeby sie inaczej parkował. Dopiero SIPA II będzie to miała:
https://www.youtube.com/watch?v=BGd38676nF0
W każdym razie dla mnie to zbędny gadżet , bo miejsca do parkowania w kopercie rzadko znajduje (ale może kiedyś sie przyda).
Jestem bliski wymiany swojej T25 na Auriskę
z T25 na aurisa ? zastanów sie nad Corollą, rozstaw osi większy (płyta podłogowa z avensisa) niż w aurisie  , więcej miejsca, inny komfort jazdy.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2016, 14:57:33 »
Ja mam czujniki przód+tył, kamerę i SIPA - polecam  :-) Kamera to wielkie ułatwienie, przednie czujniki są bardzo czułe i zdarza się, że piszczą same z siebie np. podczas postoju na światłach przy autobusie bądź dużej ciężarówce. Z asystenta parkowania korzystam rzadko, bo wolę parkowanie prostopadłe, ale też się przydaje.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2016, 16:03:59 »
kamerka + czujniki.
Ja z sipa balem sie kozystac ale po czasie zaufalem - ten system potrafi wepchnac auto w tak male miejsce ze sam sie nie raz dziwilem.

Teraz w verso nie mam sipa i troche zaluje ze nie bylo takiej opcji

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2016, 16:24:31 »
z T25 na aurisa ? zastanów sie nad Corollą, rozstaw osi większy (płyta podłogowa z avensisa) niż w aurisie  , więcej miejsca, inny komfort jazdy.
Mam 3 osobową rodzinę i T25 jest nawet lekko za duży. Duży także więcej pali. Poza tym to sedan i mimo dużego bagażnika nie wszystko mogłem do niego zapakować. Teraz chcę kupić TS kombi. Jest, co prawda, mniejszy ale bardziej praktyczny, wydaje mi się. No i na wyprawach rodzinnych jest możliwe dostanie sie do niego bez zatrzymywania się.
Rozważam także zakup hybrydy a tego w Corolli niestety nie oferuja. A na dzień dzisiejszy Corolla jest chyba najładniejszym samochodem...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2016, 21:30:07 »
Auris TS dla 3 osób plus spory bagaż to optymalne rozwiązanie.  600 litrów pod roletą a jak za mało to można dokupić za 100 zł rozwijaną siatkę oddzielającą bagażnik i zapakować go po sufit.  Oczywiście polecam hybrydę :-)

Kamera ma tę zaletę że gdy wyjeżdżasz tyłem zza stojącego obok auta to widzisz przez nią czy coś nadjeżdża ulicą.  Jeszcze nie wiem jak sprawdza się w ciemnym miejscu, wtedy na pewno czujniki są dobrym uzupełnieniem.  Komplet przód tył jest dobry w sytuacjach, gdy zaparkujesz prostopadle przy wąskiej ulicy a potem ktoś zaparkuje równolegle po drugiej stronie i na manewr zostają centymetry.  Zwracam uwagę, że Auris ma z przodu 6 czujników które "obstawiają" również boki przy przednich  błotnikach.

Przyznam że jeszcze nie próbowałem jak działa SIPA bo nie było takiej potrzeby.  To nie jest pełny automat, system wskazuje że miejsce się nadaje i kręci kierownicą, kierowca podhamowuje i przełącza kierunki jazdy.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2016, 00:15:10 »
Czujniki są dobre, nawet jeśli jest kamerka. Przy skręcaniu podczas parkowania mamy pewność, że nie zahaczymy innego auta rogiem (czujniki narożne). No i sama kamerka jest super, jak już pisali inni, podczas wyjeżdżania zza innych aut pod lekkim kątem widać czy nic nie nadjeżdża i czy możemy spokojnie wyjechać na ulicę. O parkowaniu automatycznym (SIPA) kiedyś czytałem, że jest to mało przydatny najer, bo wymaga 2x długość auta aby zadziałało. W tym przypadku to bzdura, instrukcja podaje, że wymagane miejsce to długość auta + 2 x 0.5m z każdej strony i wcale nie jest to aż tak dużo miejsca. Na pewno ręcznie takie parkowanie zajęłoby mi więcej czasu, bo auto samo zawsze idealnie dobierze moment skręcania kierownicą. System działa tak, że sam mówi kiedy masz wrzucić jaki bieg (na zmianę R i D) i samemu sterujesz ruchem (zwalnianie hamulca), a auto samo kręci kierownicą. Na końcu informuje Cię, że manewr zakończony i przejmujesz kontrolę :) No i działa jedynie przy parkowaniu równoległym.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpnia 2016, 04:04:14 »
Porażką w tym aucie jest światło cofania. W nocy w nieoświetlonym miejscu mało co widać. Nie raz mi czujniki uratowały tyłek.
Wczoraj jak cofałem z garażu podszedł do mnie sąsiad i mi mówi, że mi się jedno światło cofania przepaliło  <zalamka>

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2016, 06:58:46 »
O parkowaniu automatycznym (SIPA) kiedyś czytałem (...)

Piszesz na zasadzie "nie mam, nie używałem, nie znam się, ale się wypowiem..."?  :-)

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2016, 11:29:47 »
Miałem okazję używać SIPA w aucie mojej Cioci (aktualna wersja Aurisa). System działa do parkowania równoległego. Jak ktoś jest kaleką drogową to mu się przyda. Ciocia nie używa go w ogóle. Czasem gubi się jak chodnik na przykład nie ma jakiegoś wyraźnego krawężnika i w dodatku system musi mieć fizycznie lukę między samochodami i krawężnik- pogubił się kiedy parkowałem pomiędzy dwoma daleko rozstawionymi samochodami a chodnik był bardzo niski. Auto wjechało prawie na trawnik :D Ogólnie nie polecam dokupować, przydatność nikła, bo tam gdzie realnie trzeba przeciskać się na centymetry i są problemy to takie systemy nie działają. One nie potrafią parkować lepiej niż przeciętny kierowca ze średnim wyczuciem. Moja Ciocia to ma, bo było po prostu w jej wersji wyposażenia w standardzie.

Kiedyś spytałem się w salonie Lexusa czemu właściwie w Lexusach nie ma takiego automatycznego parkowania skoro posiadają technologię (od Toyoty) a przecież auta bardziej luksusowe więc powinny mieć takie gadżety. Chłopaki odpowiedzieli mi, że po prostu z badań wynika, że tylko 3% z użytkowników którzy to posiadają tego używa. Czyli praktyka pokazuje, że zbędny gadżet.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpnia 2016, 12:11:29 »
A ja w opozycji powiem że pomimo iż SIPA jest gadgetem, to bardzo przydatne ustrojstwo.
Być może jestem w tych wspomnianych 3%, potrafię bez problemu wjechać samemu w kopertę, ale gadget ten po prostu ułatwia życie i wciśnie się w miejsca, które mnie osobiście wydają się za małe.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpnia 2016, 15:33:39 »
O parkowaniu automatycznym (SIPA) kiedyś czytałem (...)
Piszesz na zasadzie "nie mam, nie używałem, nie znam się, ale się wypowiem..."?  :)

Wręcz przeciwnie, przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź ze zrozumieniem :)  Dla ułatwienia podpowiem, że czytałem, iż jest zbędny bajer, ale kiedy sam zacząłem używać w swoim autku, to to co czytałem okazało się bzdurą, bo w rzeczywistości system działa bardzo dobrze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl