Autor Wątek: Kółka na wałkach rozrzadu (F)  (Przeczytany 8917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dolat

• Gość
Kółka na wałkach rozrzadu (F)
« dnia: 15 Kwietnia 2005, 18:16:23 »
Hellow witam Panowie…..wie ktoś może ile mogą kosztować kółka na wałkach rozrządu ( silnika 3sfe ) ….byłem dziś w serwisie ( silnika pracuje głośno ) mechanik bez wahania powiedział masz kolego nie zapiętą sprężynkęmiędzy kołami rozrządu, które wykonują miedzy sobą mikro ruchy odbierane jako stukot, dalej mówił że jeśli w ostatnim czasie ostro jeździłem  to mogły siękółka poniszczyć….pozdrawiam…a wałki seryjne
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2008, 12:04:07 wysłana przez Janmor »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
kó³ka na wa³kach rozrzadu (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2005, 21:05:09 »
Malo prawdopodobne zeby kolka sie poniszczyly.Dlaczego nie miales napietej sprezyny-padla czy rozbierales walki?

Dolat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2005, 22:37:23 »
carinus kiedyś na GG opisywałm ci moje perypetie z wałkami o innych kontach i wznosach ( bardziej ostrymi ), które sobie zafundowałem celem poprawy osiągów, pisałem ci tez wtedy że  zamiast paru KM w góre otrzymalem 15 Km mniej i dziwne klekotanie w silniku, mechanik który wkładał mi te wałki bawił sięz nimi ( ustawiał ) chyba z tydzień, po tym "strojeniu" uzyskał moc seryjną przy 6500 RPM, czyli 500-700 rpm wyżej niż w serii, moment był obniżony o 15 Nm w zakresie śerdnim i dolny a tylko wyższy w dalekiej górze, to a przede wszystkim ten warkot silnika był nieakceptowalny dla mnie, dlatego zdecydowałem sięwrócic  do wałków seryjnych.....nie hamowałem jeszce auta i nie wiem czy osiagi wróciły do normy.....ale klekotanie sięutrzymuje dalej...pojechałem więc do servisu Toyoty aby podpytać o przyczyne, mówią ze to prawdopodobnie ta spręzyna....trochęsięrozpisałem ale to ku przestrodze dla tych którzy chcą coś dłubnąć przy silniku nie mając duzego pojęcia o jego konstrukcji, a co gorsza oddajac je w rece "tunerów" którzy moze i sięznają ale nie konieczie   na tych lub innych silnikach....

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2005, 21:08:01 »
Sorki Dolat -nie skumalem ze ze to Ty miales te przeboje z walkami.Napisz jak zakonczyles tęhistorie z walkami.

Dolat

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2005, 20:54:29 »
Jak zakóczyłem ?....tak jak napisałem wyżej: wałki odesłałem do Bydgoszczy.....Świątek zwrócił  mi kase ( za wałki ), za robocizne zapłaciłem 400, za materiały eksploatacyjne ok 400 ( pasek, napinazce, olej filtr uszczelka pod głowice ) za regulacje luzu zawoarowego 250 pln....po całej tej zabawie silnik dużo głośniej pracuje więc czekają mnie  kolejne wydatki związane z dopraowadzeniem silnika do stanu z  przed przeróbki ( mam nadziejęze to tylko ta niezapięta sprężynka między kółkami wałków oraz ewentulana ragulacja luzów )...a na forum SR przestrzegali "nie bierz sięstary za cokolwiek z silnikiem 3sfe ......tęzmianęcharakterystki  przebiegu to jeszcze bym przeżył, bo moze dałoby sięcoś jeszcze pogrzebać przy kolektorach
i elektronice, ale to nienatralne metaliczne warczenie silnika --- całkowicie mi to niepasowało

arass

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2005, 21:15:10 »
a dysponujesz może Dolat, charakterystyką przebiegu mocy i momentu dla 7A-Fe??

Dolat

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2005, 22:24:54 »
przykro mi arass, mam tylko przebieg swojego silnika w swoim aucie.....jedź na hamownie -- wszystko będzie jakne, praktyka pokazuje że nawet te same silniki mają nieco rózne przebiegi  złaszcza w autach, które już kilkaset tysięcy km przejechały

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2005, 11:33:00 »
Cytat: Dolat
Hellow witam Panowie…..wie ktoś może ile mogą kosztować kółka na wałkach rozrządu ( silnika 3sfe ) ….byłem dziś w serwisie ( silnika pracuje głośno ) mechanik bez wahania powiedział masz kolego nie zapiętą sprężynkęmiędzy kołami rozrządu, które wykonują miedzy sobą mikro ruchy odbierane jako stukot, dalej mówił że jeśli w ostatnim czasie ostro jeździłem to mogły siękółka poniszczyć….pozdrawiam…a wałki seryjne

Ale już chyba wiesz że to sie naprawia a nie wymienia...?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl