Witam, pierwszy raz na forum, to na początku się przedstawię - Marcin, posiadacz Corolli 1,6 VVTI 2004 rocznik, wersja kombi wyposażenie Terra (jeżeli dobrze pamiętam nazwę).
Poszukuję oryginalnego cennika Aurisa z wyprzedaży rocznika 2015. W necie znalazłem tylko pliki PDF z października 2015, oraz ze stycznia 2016 i późniejsze. Nie mogę znaleźć cennika z dnia wprowadzenia promocji, czyli z okolic 14-15 listopada 2015. Jeżeli ktoś dysponuje w wersji PDF lub jakiejkolwiek innej, bardzo proszę o udostępnienie. Chciałbym porównać wszystkie opcje wyprzedażowe, które były na początku wyprzedaży 2015. Wcześniejsze cenniki nie mają podanej wyprzedaży, a późniejsze mają już przetrzebione opcje, a wyprzedane modele nie mają podanych cen, tylko napis "wyprzedane".
Moja Corolla ma już trochę latek (od nowości, pierwszy właściciel). W tym roku planuję zakup Aurisa 2016 Hybrydowego. Rozważam dwie opcje, obie w nadchodzącej akcji wyprzedaż rocznika 2016, w zależności od promocji jakie TMP zaoferuje:
- kombi TS w wersji Comfort (preferowana),
- 5 drzwiowy w wersji Premium (tańsza wersja).
Korzystając z okazji chciałbym dopytać Was o doświadczenia w negocjacjach z salonami. Jako dodatkowe składniki zamówienia, będę zainteresowany poniższymi elementami:
Obowiązkowe:
- lakier metalic,
- dywaniki gumowe,
- wykładzina gumowa bagażnika,
- ubezpieczenie pakiet OC, AC, NW,
- nakładka plastikowa na krawędź bagażnika.
Opcjonalne:
- komplet opon zimowych (opcjonalnie kupię poza salonem),
- nawigacja Toyota Touch 2 with Go, ale nie za 2.500,- teraz mają promocję za 1.000,-
- przedłużenie gwarancji do 5 lat (choć przy obecnych przebiegach rocznych 12 - 15.000 km pytanie czy ma to sens).
Jakie macie doświadczenia w negocjacjach przy wyprzedaży, na ile salony są "elastyczne" w wymienionych powyżej dodatkach. Z relacji z netu wynika, że Toyota raczej nie jest zbyt elastyczna. Jestem ciekawy Waszych doświadczeń. Nie chcę robić cyrków z pisaniem do wszystkich salonów, bo w przypadku Toyoty to chyba nie ma sensu. Czy jestem w błędzie?
Czy na pozostawieniu poprzedniego auta w rozliczeniu bardzo się traci? Jest to na pewno wygodne, ale jeżeli miałbym stracić 1 - 2.000 PLN czy więcej, to traci to w moim przypadku sens.
Nie napisałem, że Aurisa wezmę w leasingu operacyjnym na firmę, w zależności od oferty jaką będą mieli - leasing 2-4 lat, wpłata 20-40%. Czy fakt brania na firmę (jedno auto w firmie), oraz leasing i wysokość wpłaty i długość leasingu, to może być pole, lub argument do dodatkowych negocjacji, w porównaniu do klienta indywidualnego?
Mam nadzieję, że nie poruszyłem za dużo spraw w jednej wiadomości.
Z góry dziękuję za wszelkie opinie i porady
Pozdrawiam Marcin