Autor Wątek: Wyprzedaż rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzedaż  (Przeczytany 16415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
Witam, pierwszy raz na forum, to na początku się przedstawię - Marcin, posiadacz Corolli 1,6 VVTI 2004 rocznik, wersja kombi wyposażenie Terra (jeżeli dobrze pamiętam nazwę).

Poszukuję oryginalnego cennika Aurisa z wyprzedaży rocznika 2015. W necie znalazłem tylko pliki PDF z października 2015, oraz ze stycznia 2016 i późniejsze. Nie mogę znaleźć cennika z dnia wprowadzenia promocji, czyli z okolic 14-15 listopada 2015. Jeżeli ktoś dysponuje w wersji PDF lub jakiejkolwiek innej, bardzo proszę o udostępnienie. Chciałbym porównać wszystkie opcje wyprzedażowe, które były na początku wyprzedaży 2015. Wcześniejsze cenniki nie mają podanej wyprzedaży, a późniejsze mają już przetrzebione opcje, a wyprzedane modele nie mają podanych cen, tylko napis "wyprzedane".

Moja Corolla ma już trochę latek (od nowości, pierwszy właściciel). W tym roku planuję zakup Aurisa 2016 Hybrydowego. Rozważam dwie opcje, obie w nadchodzącej akcji wyprzedaż rocznika 2016, w zależności od promocji jakie TMP zaoferuje:
- kombi TS w wersji Comfort (preferowana),
- 5 drzwiowy w wersji Premium (tańsza wersja).

Korzystając z okazji chciałbym dopytać Was o doświadczenia w negocjacjach z salonami. Jako dodatkowe składniki zamówienia, będę zainteresowany poniższymi elementami:

Obowiązkowe:
- lakier metalic,
- dywaniki gumowe,
- wykładzina gumowa bagażnika,
- ubezpieczenie pakiet OC, AC, NW,
- nakładka plastikowa na krawędź bagażnika.

Opcjonalne:
- komplet opon zimowych (opcjonalnie kupię poza salonem),
- nawigacja Toyota Touch 2 with Go, ale nie za 2.500,- teraz mają promocję za 1.000,-
- przedłużenie gwarancji do 5 lat (choć przy obecnych przebiegach rocznych 12 - 15.000 km pytanie czy ma to sens).

Jakie macie doświadczenia w negocjacjach przy wyprzedaży, na ile salony są "elastyczne" w wymienionych powyżej dodatkach. Z relacji z netu wynika, że Toyota raczej nie jest zbyt elastyczna. Jestem ciekawy Waszych doświadczeń. Nie chcę robić cyrków z pisaniem do wszystkich salonów, bo w przypadku Toyoty to chyba nie ma sensu. Czy jestem w błędzie?

Czy na pozostawieniu poprzedniego auta w rozliczeniu bardzo się traci? Jest to na pewno wygodne, ale jeżeli miałbym stracić 1 - 2.000 PLN czy więcej, to traci to w moim przypadku sens.

Nie napisałem, że Aurisa wezmę w leasingu operacyjnym na firmę, w zależności od oferty jaką będą mieli - leasing 2-4 lat, wpłata 20-40%. Czy fakt brania na firmę (jedno auto w firmie), oraz leasing i wysokość wpłaty i długość leasingu, to może być pole, lub argument do dodatkowych negocjacji, w porównaniu do klienta indywidualnego?

Mam nadzieję, że nie poruszyłem za dużo spraw w jednej wiadomości.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie i porady
Pozdrawiam Marcin

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wyprzedaż rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzedaż
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:27:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Obowiązkowe:- dywaniki gumowe, - wykładzina gumowa bagażnika, - nakładka plastikowa na krawędź bagażnika.
Jeśli te akcesoria dostępne są poza salonem to tam bym je kupił... Myślę, że mogą być zdecydowanie tańsze ;) Może są posiadacze Aurisów, którzy podpowiedzą Ci gdzie można dostać coś dobrze dopasowanego za przyzwoite pieniądze.
Cytuj (zaznaczone)
Czy na pozostawieniu poprzedniego auta w rozliczeniu bardzo się traci? Jest to na pewno wygodne, ale jeżeli miałbym stracić 1 - 2.000 PLN czy więcej, to traci to w moim przypadku sens.
Sprzedaj to auto sam - jeśli masz auto od nowości i jest w dobrym stanie to nie będziesz miał problemu ze znalezieniem nowego właściciela. Dealer musi na takiej operacji zarobić więc dla Ciebie taki myk jest nieopłacalny ;)

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2016, 04:03:10 »
W moim przypadku otrzymałem rabat 2 000 zł i dywaniki gumowe.
Tylko, że gdy ja kupowałem Aurisa rok temu to wszystkie były o 1 000 zł tańsze niż teraz w cenniku. I brałem wersje Prestige.
W jakim salonie masz zamiar kupić?

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2016, 07:45:23 »

Obowiązkowe:

- wykładzina gumowa bagażnika,
- nakładka plastikowa na krawędź bagażnika.

Na najbardziej znanym polskim portalu aukcyjnym znajdziesz zarówno dobrze dopasowaną wykładzinę gumową bagażnika jak i nakładki na tylny zderzak czy też nakładki na progi, za cenę kilkukrotnie niższą niż u dealera.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2016, 13:04:35 »
Dziękuję a cennik, o to właśnie mi chodziło. Szkoda tylko, że wysokość upustu była powiązana z dodatkowymi pakietami. Im większy upust, tym większy trzeba dokupić pakiet. Dla osób zainteresowanych super sprawa, a ja biedny szaraczek chciałem wersję Comfort bez pakietów  :-) Brakuje upustów na gołe wersje np. Comfort bez dodatków. Ale taką mają politykę, ich prawo :-)

Dziękuję również za porady, wszystko co się da z dodatków (a jest tego niewiele), postaram się porównać ceny przed kupnem. Stare auto również wystawię prywatnie, ponieważ nowy Auris jest dość drogi i każde 1.000 PLN jest na wagę złota  :-)

Odpowiadając na pytanie, rozmowy prowadzę z salonem Poznań Komorniki. Do rozmów z nimi powrócę na początku listopada, zobaczymy jaką szykują ofertę. Na razie proponowana przez nich cena mija się z moim budżetem. Auris TS Hybrydowy, to kompakt za niestety blisko 100.000 PLN, nie licząc upustów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2016, 15:19:51 »
To może roczny posalonowy? Jest ich trochę na toyota.pewneauto

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2016, 15:46:37 »
Sprzedaj sam, w salonie dawali mi ponad 2000 mniej niż sprzedałem, a gdybym był cierpliwszy to sprzedałbym jeszcze lepiej.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2016, 16:19:43 »
Nie mam problemu z kupnem posalonowego auta. Jednak jak patrzę na ceny, po których auta są wystawione, to wydaje mi się drogo. Auris TS Hybryda w pakiecie wyposażenia Comfort kosztuje od 85.000 PLN w górę, ale są to auta z przebiegiem 10 - 20.000 km, rocznik 2015 a nie 2016, na koncie kilkudziesięciu użytkowników, i gwarancja przynajmniej o rok krótsza (wszystko zależy kiedy auto było rejestrowane).

Na początku 2006 roku kupowałem z salonu w Poznaniu Skodę Octavię 1,9 TDI 110 KM, wersja Tour Business (jak na Octawię I bardzo bogato wyposażoną - nie miała tylko skóry na fotelach). Auto prezentacyjne, bezwypadkowe, bardzo zadbane, przebieg 16.000 km, w metryce tylko 9 miesięcy, a przecena wynosiła ponad 24.000 PLN, w stosunku do ceny katalogowej nowego egzemplarza.

I tu rodzi się pytanie. Jeżeli TMP ogłosi wyprzedaż rocznika w połowie listopada, na warunkach podobnych do tych z lat poprzednich, to nowy Auris TS w wersji Comfort powinien kosztować około 90 - 91.000 PLN. Porównując to do ceny używanego Aurisa z programu pewne auto, to obniżka za używane jest raczej niewielka, aby nie powiedzieć symboliczna. Czy na używane Aurisy salony są bardziej skłonne na obniżenie ceny? Macie jakieś doświadczenie w negocjacjach?

Różnica pomiędzy nowym 2016 a używanym 2015 w wysokości 5 - 6.000 PLN wydaje mi się nie warta ryzyka kupowania używanego auta. Różnica rzędu 10 - 12.000 jest warta zastanowienia. A powyżej 15.000 to już raczej nie ma się co zastanawiać. Jestem w błędzie z taki podejściem?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2016, 16:24:06 »
bardzo często po salonowe, demonstracyjne są droższe niż te z wyprzedaży rocznika

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2016, 21:37:06 »
Różnica pomiędzy nowym 2016 a używanym 2015 w wysokości 5 - 6.000 PLN wydaje mi się nie warta ryzyka kupowania używanego auta. Różnica rzędu 10 - 12.000 jest warta zastanowienia. A powyżej 15.000 to już raczej nie ma się co zastanawiać. Jestem w błędzie z taki podejściem?
Patrząc na ten cennik wyprzedaży 2015 widać że duże rabaty są na auta z bogatym wyposażeniem i ceną bazową grubo ponad 100 tys zł.  Na początku wyprzedaży zapewne nic więcej nie wytargujesz a później niekoniecznie zostaną sztuki w poszukiwanej wersji.

Np. w Markach wystawiają Aurisa Hybrid TS Prestige, w kolorze perłowym i z nawigacją, czyli cena katalogowa 108900, za 89900.  Przebieg 11 tys km.

Pewnie da się jeszcze coś wytargować.  Ja dodatkowo dostałem bezpłatny pierwszy przegląd i zimówki.

Offline Jagodin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wyprzeda� rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzeda�
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2016, 07:08:37 »
Myślę, że w tym roku dosyć dużo Toyota sprzedała w pierwszych miesiącach na wyprzedaży rocznika i ceny resztek samochodów z 2015 nie są zbyt niskie, bo dealerzy zakładają, że skoro jest ich niewiele to i tak się sprzedadzą :/

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2016, 07:26:54 »
Dopóki Auris Hybrid nie doczeka się realnej konkurencji w swoim segmencie nie liczyłbym na super okazje.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpnia 2016, 11:10:20 »
Moonraker
Jak z cenami lecą w kulki to się idzie do konkurencji i się zlewa Toyotę.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpnia 2016, 11:30:20 »
Dobra rada to nie kupuj w wyprzedaży. Te kilka tysięcy złotych rabatu które otrzymasz teraz, stracisz przy sprzedaży bo nikt nie będzie patrzył na datę pierwszej rejestracji tylko na datę produkcji i będziesz musiał obniżać cenę i dostosowywać do tych o rok starszych samochodów. No chyba, że będziesz nim jeździł "do zdarcia". Prawda jest taka, że taki sam rabat, dobrze negocjując, otrzymasz na model nie objęty wyprzedażą. Rozejrzyj się po salonach, jeśli w okolicy nie masz więcej niż jeden to przyjedź do Warszawy. Każdy salon to inna polityka rabatowa.

Ja kupowałem w zeszłym roku Auris TS Hybrid w wersji Prestige. Jak przez rok czasu zaglądam do cennika jak się cena zmienia i jakie rabaty były w wyprzedaży to wierz mi, nic się nie zmieniło. Dokładnie to samo wyposażenie i dokładnie taka cena. Może różnica kilkuset złotych czyli tyle ile będzie różnica pomiędzy ofertami salonów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl