Autor Wątek: Wyprzedaż rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzedaż  (Przeczytany 16412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Wyprzedaż rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzedaż
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Sierpnia 2016, 12:36:28 »
Moonraker
Jak z cenami lecą w kulki to się idzie do konkurencji i się zlewa Toyotę.
Konkurencja dla odmiany lubi pogrywać w bambuko. Proponuję podawać konkretne propozycje.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpnia 2016, 13:40:22 »
Wczoraj dzisiaj trochę dzwoniłem i mailowałem - pytania poszły na 5 szt. Aurisów Hybrydowych z programu pewne auto. Rozumiem argumenty, że konkurencja leci w kulki. Ale jak dzwonię z Poznania na trzy różne krańce Polski + Warszawa, to zanim wybiorę się po samochód wolałbym znać wstępne warunki negocjacji, które uzasadniają mój wyjazd od 250 - 450 km w jedną stronę. Elastyczność podczas rozmów i maili była gorsza niż na nową Toyotę  :-) Cenią się, OK rozumiem, takie mają prawo. Moje założenie było takie, że skoro nowa Auris TS 2016 wersja Comfort z lakierem metalic to katalogowy koszt około 96.200 PLN, minus upust który już teraz oferują (niewielki ale zawsze), to cena rzędu 85 - 87.000 PLN za auto używane z rocznika 2015 nie ma sensu. Będąc na miejscu pewnie urwałbym jeszcze z 1.000 - 1.500 ale to i tak za mało, aby ryzykować kupno używanego auta. Różnica pomiędzy nowym 2016 i używanym 2015 (nawet pomimo niewielkich przebiegów) z programu pewne auto, nie uwzględnia rzeczywistego spadku wartości rocznego auta. Proponowana cena za używanego Aurisa jest prawie taka sama, jak za auto z zeszłorocznej wyprzedaży. Moim zdaniem warto poczekać niecałe 3 miesiące i w prawie tej samej cenie (różnica 1.000 - 2.000 PLN) mieć jednak auto nowe i rok młodsze. Cena poniżej 80.000 PLN jest warta zastanowienia. Może za dużo wymagam, ale jest to moja subiektywna ocena :-)

Zakup nowego z wyprzedaży - "GOLD107" napisał, że nie warto brać z wyprzedaży, bo przy odsprzedaży będę tracił. Mój problem polega na tym, że auto kupuję na 8-10 lat (starą Corollą jeżdżę od 2004 roku). Po tym czasie spadek wartości roczny nie jest już tak duży. A wydając prawie 100.000 na kompakta, 7.500 upustu wyprzedażowego ma znaczenie. To i tak jest duży wysyłek, aby sfinansować całe przedsięwzięcie. To jest oczywiście tylko mój punkt widzenia, osoba kupująca na 3-5 lat pewnie będzie miała inne zdanie i zapewne będzie miała również rację.

Wcześniejsze moje działania, Wasze pomocne opinie i porady, skłaniają mnie do jednego. Próbować negocjować dalej z salonem (ew. sprawdzić jeszcze gdzieś w Polsce), jak się nie uda to poczekać do wyprzedaży, a jak nie będzie korzystnych ofert, kupić u konkurencji. Byłoby szkoda, bo się przyzwyczaiłem do marki, ale jak to mówią life is brutal  :grin:

"ZBIG" pisał o używanym Prestige w Markach za 89.900 PLN. Jak pisałem wcześniej, wyższe wersje wyposażenia nie mają dla mnie sensu. Wersja Comfort jest odzwierciedleniem moich oczekiwań. Jeżeli w cenie nowego Comfortu z wyprzedaży dostałbym rocznego Prestige, wybór padnie na nowy Comfort.

Odpowiadając "JAGODINOWI" - analizując cenniki interesujące mnie Aurisy TS Hybrydowe były dość mocno przetrzebione już pod koniec 2015 roku, a 1 kwietnia 2016 nie było już nic w kombi Hybrydowym z 2015 rocznika. Stąd ich pewna pozycja w negocjacjach i niechęć w dawaniu większych upustów. Na niekorzyść detalistów takich jak ja, wpływają zakupy flotowe, dla których takie auto to chleb powszedni.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpnia 2016, 13:49:19 »
A jechałeś juz tą nowa Toyotą ? Ktoś tu pisał że zbiera to się gorzej od Twojej starej VVTi, mimo że na papierku ma to sporo koników więcej.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpnia 2016, 14:37:29 »
Jechałem 1,6 Benzyna rocznik 2015 jako auto zastępcze przez 2 tygodnie i jazda próbna Hybrydą. Opiszę subiektywne wrażenia z jazdy.

Moja VVTI to jest 1,6 benzyna 2004 rok w kombi, 110 KM. Ile z tych koni przeżyło do dzisiaj tego nie wiem, ale cały czas zbiera się dobrze  :grin:
Mam założony gaz, instalacja Vialle, oryginalnie montowana przez Toyotę w pierwszym roku po kupnie. Montaż w salonie, przez co nie straciłem gwarancji ale wydałem kupę kasy - ca 7.000 jeżeli dobrze pamiętam. Jakbym się zdecydował od początku, to w tej cenie miałbym diesla. Instalacja to ciekły wtrysk, czyli chyba obecnie najlepsza instalacja na rynku. Wtedy to była nowość. Do dzisiaj mam banana jak diagnosta na corocznym przeglądzie szuka parownika, którego tam nie ma. Instalacja bezobsługowa, po 160.000 km robiłem tylko regenerację pompy gazu w zbiorniku, no i po 10 latach ponowna homologacja butli na kolejne 10 lat. Generalnie na gazie Corolla zbiera się minimalnie szybciej, niż na benzynie, ale różnicy nie ma dużej.

Odpowiadając na pytanie. Auris 1,6 benzyna pomimo swoich 132 KM nie robiła za dużego wrażenia, w stosunku do starej Corolli. Obie są w kombi to porównanie w miarę sprawiedliwe. Co dziwne masa własna obu pojazdów prawie taka sama. Aurisem benzynowym zrobiłem ponad 500 km w mieście, poza miastem i na autostradzie. Aby wydobyć z Aurisa moc, trzeba go trochę na obroty wkręcić, wtedy jest całkiem żwawy. Podobnie stara Corolla.

Auris Hybryda - to była tylko jazda prezentacyjna, prędkość nie większa niż 100 km/h, a w większości znacznie poniżej. Hybryda z założenia nie służy do rekordów prędkości. Tu znaczenie ma jazda ECO, więc na tym się skupiłem. Efekt jazdy na samym prądzie - bezcenny. Bardzo przyjemne auto. Przycisnąć też się da, trochę głośno, ale 1,6 benzynowa też cicha nie jest, jak się jej przydepnie. A hybrydą w razie czego można również ostro ruszyć. Nie mam natomiast pojęcia, jak to się ma do większych prędkości i wyprzedzania przy prędkościach 90 - 120 na zwykłej drodze, o autostradzie nie wspomnę. W Poznaniu jest wypożyczalnia Aurisów Hybrydowych, mam zamiar potestować przed zakupem. Koszt wypożyczenia na jeden dzień to jakieś 120 PLN, jak dobrze pamiętam.

Generalnie starą Corollą nie mam przy obu silnikach się czego wstydzić, pomimo gazu na pokładzie i 191.000 km przejechanych. Przebieg oryginalny, auto mam od nowości.

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Sierpnia 2016, 14:54:32 »
Moonraker. Czeka mnie identyczny zakup. Jednak ja postawiłem na 1.6 comfort z pakietami. Cennik z zeszłego roku bardzo mi pomoże chociaż mam wątpliwości iż w zbliżonej cenie uda się coś ogarnąć.  Czekam na rozpoczęcie wyprzedaży. Auto planuje na około 10 lat.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Sierpnia 2016, 15:07:08 »
Swoją drogą czy w Europie nie będzie kolejnego face lifu ? W Australii jest wersja ZR co osobiście bardziej mi się podoba niż wersja SX czy to tylko specyfika tego rynku.
Oraz tutaj wszystko nazywa się Corolla oraz wersji kombi nie ma.
http://toyotainventory.sydneycitytoyota.com.au/new-vehicles/corolla/zr/hatch/

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sierpnia 2016, 18:05:27 »
A co koledzy myślicie na temat zakupu auta od pracownika salonu toyoty. Auto zakupione przez niego w październiku 2015, przebieg około 13000 wersja kombi benzyna 1.6 Comfort z pakietem Style. Ile wg Was można za takie auto zapłacić?

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Sierpnia 2016, 18:07:06 »
Ile wg Was można za takie auto zapłacić?
tyle ile chce sprzedający :-)

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Sierpnia 2016, 18:08:18 »
Tzn. Cena wyjściowa ok 78000

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Sierpnia 2016, 18:54:19 »
A tak poważnie to cena 71000 wraz z oponami zimowymi.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sierpnia 2016, 19:01:04 »
Z mojego punktu widzenia oferta fajna, porównywalna z cenami z wyprzedaży (mówimy o ogłoszeniu z otomoto). Ogłoszenie jest już nieaktualne, więc nie ma co się zastanawiać. Przez ostatnie dwa miesiące przeglądałem ogłoszenia na otomoto. Niestety interesujących mnie Hybryd z 2015 w kombi już tam nie było w korzystnej cenie :-(

Co do używanego Aurisa 1,6 w benzynie od pracownika serwisu - cena wyjściowa jak na wyprzedaży rocznika, więc pytanie jak elastyczny jest sprzedający. Z racji zainteresowania jednak hybrydą, pozwolę sobie nie włączać się do licytacji i nie podbijać piłeczki w górę. Choć benzynowa 1,6 była moim alternatywnym wyborem, z którego jednak zrezygnowałem na rzecz Hybrydy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Sierpnia 2016, 20:23:57 »
W Poznaniu jest wypożyczalnia Aurisów Hybrydowych, mam zamiar potestować przed zakupem.

No i słusznie.  Zobaczysz jak szybko uzależnia jazda bezstopniowym automatem.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Sierpnia 2016, 20:59:24 »
"ZBIG" pisał o używanym Prestige w Markach za 89.900 PLN. Jak pisałem wcześniej, wyższe wersje wyposażenia nie mają dla mnie sensu. Wersja Comfort jest odzwierciedleniem moich oczekiwań. Jeżeli w cenie nowego Comfortu z wyprzedaży dostałbym rocznego Prestige, wybór padnie na nowy Comfort.

Też planowałem Comforta ale ich oferta w Pewnym Aucie była cokolwiek uboga, teraz jest trochę lepiej ale ceny nadal strasznie wyżyłowane.  Moim zdaniem można dać nie więcej niż 80 tysięcy, nie wiem czy będą chcieli tyle spuścić.

Co do oferty konkurencji, to moim zdaniem ciężko będzie znaleźć coś taniej.  Odpowiednikiem Aurisa HSD TS wśród innych marek musi być diesel o mocy przynajmniej 110 KM wyposażony w skrzynię dwusprzęgłową, której długoletnia bezawaryjna eksploatacja stoi zresztą pod znakiem zapytania.  Skoro jeździsz nie za dużo, to pytanie czy w ogóle bierzesz pod uwagę kupno auta z DPFem?  Jeżeli nie to zostają benzyny, które jednak bez instalacji LPG będą o wiele droższe w eksploatacji.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Sierpnia 2016, 21:56:19 »
Co dziwne masa własna obu pojazdów prawie taka sama.

Na papierze - w rzeczywistosci "ucho" jest sporo ciezsze a moment w tych autach jest podobny.

Tak czy siak popieram wybór hybrydy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl