Autor Wątek: Wyprzedaż rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzedaż  (Przeczytany 16420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wyprzedaż rocznika 2015 - cennik potrzebny + zakup Aurisa 2016 wyprzedaż
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Sierpnia 2016, 22:04:11 »
"ZBIG" - ciężki temat poruszyłeś. Wszystkie problemy są związane z tym, że Auris Hybryda nie ma konkurencji, a szkoda. Wybór byłby większy i ceny troszeczkę niższe. Auta nie planowałem w tym roku, ale zawsze jest jakiś impuls. U mnie impulsem było otrzymanie auta zastępczego - Aurisa 1,6 benzyna z 10.000 km przejechanymi, zarejestrowanym w listopadzie 2015. Zapachniało nowością i się zaczęło ściskanie pośladków i bicie się z myślami, że może jednak warto rozważyć zakup nowego auta, bo przecież moje na co dzień używane ma już 12,5 roku i niedługo do gimnazjum powinno być wysłane :-) Wybór pierwotnie padł na 1,6 benzynę, ale żłopie to paliwa dość dużo. Przy spokojnej jeździe większości w mieście i częściowo poza miastem, średnia wychodziła mi 7-8 litrów na 100 km. Skoro auto ma być na kolejne 10 lat, to włączył się kalkulator. Albo gaz do 1,6, albo hybryda (zdecydowanie droższa opcja w zakupie). W Poznaniu gazu nie robią, a w każdym razie tak twierdził handlowiec z salonu. Po przeliczeniu kosztów użytkowania w ciągu 10 lat, wybór padł na droższą hybrydę. Przy Corolli też szczypałem się z kasą na diesla i kupiłem benzynę, po niecałym roku gazując ją i płacąc finalnie jak za diesla. Tym razem postanowiłem nie oszczędzać, choć robię już zdecydowanie mniej kilometrów niż wcześniej.

A alternatywą dla Aurisa byłyby inne diesle (pomimo wad użytkowania w mieście), ale słabiej doposażone - bez automatycznej skrzyni biegów. W cenie do 80.000 do końca roku na pewno znajdzie się jakiś Focus, Octavia, Megane czy inne Cee'd. Wiem, że do Aurisa w hybrydzie to się nie równa, ale jak nie dam rady z Aurisem, to może trzeba będzie do konkurencji iść.

Nie sprawdzałem wątku gazowania Aurisa 1,6 w innych salonach, jako tańszą alternatywę Toyoty. Utrata gwarancji jest problemem (gazując Corolle w salonie gwarancji nie traciłem), choć może inne salony mają ten problem rozwiązany. Może to będzie jeszcze jedna alternatywa do rozważenia? O gaz jestem spokojny. Inwestując w dobrą instalację nic nie powinno się stać. Ja na swojej przejechałem prawie 12 lat, ponad 160.000 km i robiłem tylko raz regenerację pompy gazu w zbiorniku w cenie około 1.000 PLN (po przejechaniu 130 - 140.000 km na gazie). Z uwagi na zastosowanie bezobsługowej instalacji ciekłego wtrysku Vialle, zaoszczędziłem na corocznych przeglądach serwisowych instalacji i regulacjach. Ta sama kasa, a wygoda bez porównania większa.

Wygląda na to, że do listopada i wyprzedaży rocznika się jeszcze trochę pomęczę z tematem kupna nowego auta :-)

Offline FileS

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:21:11 »
Jeśli kogoś interesuje to mam na sprzedaż Aurisa z sierpnia 2015 1.6 benzyna (cena zagazowania w ASO Toyota około 5000zł) auto pracownika Toyoty. Więcej informacji w dziale giełda. http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,38948.0.html

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Sierpnia 2016, 22:29:07 »
Wygląda na to, że do listopada i wyprzedaży rocznika się jeszcze trochę pomęczę z tematem kupna nowego auta

I dobrze, bo podstawowa zasada to się nie spieszyć.  A może jakieś promocje z końcem lata się pokażą?  Mnie to zwykle koło pół roku zajmuje od decyzji o zmianie do finalizacji.  Z hybrydą było szybciej bo się musiałem szybko pozbyć poprzedniego auta ale pierwszą jazdę próbną odbyłem ponad rok wcześniej.

Jeszcze tylko parę uwag w kwestii alternatyw.  Diesel ze słabszym wyposażeniem i w manualu może za parę lat być trudny do sprzedaży za dobrą cenę.  Diesle zaczynają być niemile widziane na zachodzie i za chwilę będziemy mieć tu zalew używek, co zbije ceny.  Polacy polubili dupersznyty i auta gorzej wyposażone sprzedaje się gorzej, nawet jeśli pierwszy właściciel i niski przebieg.

Instalacja gazowa jeżeli jest w ofercie dla danego silnika może być ok pod warunkiem że ceny LPG się utrzymają na atrakcyjnym poziomie, co niekoniecznie musi się zdarzyć:

http://moto.onet.pl/aktualnosci/branza-lpg-w-strachu-nowe-przepisy-zabija-niskie-ceny-gazu/nknbzv

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Sierpnia 2016, 11:51:15 »
@Zbig
1. O podwyżkach LPG Onet pisze średnio dwa razy w tygodniu. Kto jeszcze czyta ich sensacje?
2. Auta zakupione z salonu w PL, mające rozsądną cenę a bez względu na wyposażenie sprzedają się w dzień, w którym są wystawione do sprzedaży. Handlarz dzwoni najdalej po 10 minutach, gdyż od po wystawieniu razu dostaje informacje z najpopularniejszych portali. Jeśli masz inne dane to proszę poprzyj danymi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Sierpnia 2016, 13:28:53 »
@Zbig
1. O podwyżkach LPG Onet pisze średnio dwa razy w tygodniu. Kto jeszcze czyta ich sensacje?

Piszą o tym wszystkie portale zajmujace się energetyką.  Tu nie jest mowa o spekulacjach tylko o ogłoszonych 2 sierpnia zmianach w ustawie:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20160001165+2016%2409%2402&min=1

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Sierpnia 2016, 13:32:10 »
2. Auta zakupione z salonu w PL, mające rozsądną cenę a bez względu na wyposażenie sprzedają się w dzień, w którym są wystawione do sprzedaży. Handlarz dzwoni najdalej po 10 minutach, gdyż od po wystawieniu razu dostaje informacje z najpopularniejszych portali. Jeśli masz inne dane to proszę poprzyj danymi.
Tak mam.  Cztery auta salon PL nieflotowe sprzedawane w ciągu ostatnich 12 miesięcy.  Szału nie było. 
Handlarzowi owszem można sprzedać za rozsądną cenę, z tym że będzie to rozsądna cena z punktu widzenia handlarza.

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:17:05 »
To zależy dla kogo jaka wersja i jaka cena jest atrakcyjna...

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:35:18 »

Jeszcze tylko parę uwag w kwestii alternatyw.  Diesel ze słabszym wyposażeniem i w manualu może za parę lat być trudny do sprzedaży za dobrą cenę.  Diesle zaczynają być niemile widziane na zachodzie i za chwilę będziemy mieć tu zalew używek, co zbije ceny.  Polacy polubili dupersznyty i auta gorzej wyposażone sprzedaje się gorzej, nawet jeśli pierwszy właściciel i niski przebieg.

Instalacja gazowa jeżeli jest w ofercie dla danego silnika może być ok pod warunkiem że ceny LPG się utrzymają na atrakcyjnym poziomie, co niekoniecznie musi się zdarzyć:

http://moto.onet.pl/aktualnosci/branza-lpg-w-strachu-nowe-przepisy-zabija-niskie-ceny-gazu/nknbzv

Dlatego pierwszym wyborem jest Hybryda. Z tymi dieslami to zobaczymy jak to będzie. Jest to alternatywa, którą zawsze warto mieć, aby nie podejmować pochopnych decyzji. Wszystko zależy od TMP, co i w jakiej cenie wystawią do wyprzedaży 2016. Moje subiektywne odczucie jest takie, że ktoś kto jeździł automatem niechętnie przesiądzie się do manuala. A jak ktoś jeździł manualem, to nie ma takiego ciśnienia na automat, i manual nie powinien być problemem. A dzisiejsze wersje diesli za około 80.000 PLN (mówimy o cenie z wyprzedaży), to raczej takie golasy już nie są. To nie są lata 90-te ubiegłego wieku, gdzie luksusem była popielniczka, jako wyposażenie dodatkowe  :cheesy: Z gazem też tak kiedyś mówili, że po 5-10 latach użytkowania silnik nadawał się będzie na złom, a jednak się sprzedają i ludzie chętnie kupują. Wszelkie nagonki na diesle oznaczają jedno, powinno być taniej. Dla sprzedającego używkę gorzej, dla kupującego lepiej.

Co do sprowadzonych aut - im więcej tego szrotu będzie się sprowadzać, i im bardziej będziemy się bogacić (mam nadzieję  :-)), tym mniejsze ciśnienie będzie w skali 5-10 lat na kupno wraku, który ma przejechane 500 - 700.000 km z licznikiem skręconym do 180.000 i po całkowitej szkodzie (czyli zniszczeniu auta). Mam tylko nadzieję, że wreszcie ktoś w UE wpadnie na pomysł, że auto wycofane w jednym kraju, będzie miało zakaz ponownej rejestracji we wszystkich krajach UE. To może moim zdaniem trochę ukrócić ten cyrk, choć go nie zlikwiduje w całości. I jeszcze jedno, historia wypadkowa auta powinna być w każdej mowie kupna sprzedaży, wraz z podaniem przebiegu auta. Jak się oszuka, to automatyczne odstąpienie od umowy + olbrzymia kara finansowa dla sprzedającego. Się rozpisałem i rozmarzyłem  <taniec>

Ja już przestałem liczyć na sprzedaż auta od ręki w dobrej cenie. Przez ostatnie kilka lat sprzedałem trzy auta, które posiadaliśmy od nowości, z średnim lub dobrym wyposażeniem, wszystkie zadbane i serwisowane, bezwypadkowe i z oryginalnym przebiegiem. Zawsze szybka sprzedaż oznaczała znaczne obniżenie ceny. I to nie tylko w porównaniu do moich wymagań, ale od porównywalnej oferty rynkowej. Jak trzymałem cenę, do sprzedaży potrzeba było czasu. Ale takie prawa rynku  :-) Corolle na wszelki wypadek wystawię już we wrześniu, aby się nie spieszyć ze sprzedażą. Zobaczymy jak będzie.

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sierpnia 2016, 15:00:12 »
Moonraker, jestem w takiej samej sytuacji jak Ty teraz.
Chcę kupić dokładnie ten sam samochód co Ty, Auris TS hybrydę w wersji comfort i też się wahałem czy kupować teraz czy poczekać. (I też jeżdżę obecnie 12 letnią Toyotą ;) Podjąłem jednak decyzję, że albo pod koniec roku będzie jakiś upust albo kupię na początku 2017 r.
Ceny nowego Aurisa są bardzo wysokie (używanych zresztą też ...). Zdecydowałem, że albo będę miał taniej z wyprzedaży albo przynajmniej "rok" młodszego.
Do tego wydaje mi się, że np. nowa Corolla ma lepsze wyposażenie w niższych wersjach. Może nowy rocznik Aurisa też takie dostanie?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Sierpnia 2016, 15:22:49 »
Z tymi wyprzedażami to różnie jest- mi sie udało z verso bo dostałem -15 %.
Ale juz inne wersje nie miały aż takego bonusa (moja to active) - im droższe auto tym mniejszy rabat procentowo.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Sierpnia 2016, 15:31:12 »
Ale juz inne wersje nie miały aż takego bonusa (moja to active) - im droższe auto tym mniejszy rabat procentowo.

mam dokładnie odwrotne zdanie i doświadczenie, w Prestige były zawsze najwyższe rabaty, ja łącznie z upustem dziennikarskim - który nie był jakiś mega wielki - dostałem ok. 20 proc. rabatu
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Sierpnia 2016, 22:29:02 »
Hmmm, to ja kompromisowo: wersja premium, rabat nieco ponad 17%, w sumie bez większych targów, żeby żona nie zdążyła się rozmyślić ;-)

Offline Moonraker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Sierpnia 2016, 23:05:42 »

mam dokładnie odwrotne zdanie i doświadczenie, w Prestige były zawsze najwyższe rabaty, ja łącznie z upustem dziennikarskim - który nie był jakiś mega wielki - dostałem ok. 20 proc. rabatu

Jeżeli to nie jest tajemnica państwowa, proszę zdradź szczegóły negocjacji. Auto kupowałeś indywidualnie, czy na firmę? W wyprzedaży, czy w normalnym okresie? W jakim salonie takie cuda dawali?  :cool:

Pytam, ponieważ nie wiem jakie pakiety masz w swoim aucie. Na wyprzedaży na wersję Prestige rabat wynosił od 6.000 - 10.000 PLN, czyli od około 7-8% wartości auta (cena podstawowa z pakietami + lakier metalic). Skoro upust dziennikarski był niewielki, to musiałeś dostać duży dodatkowy upust. Jeżeli jestem zbyt ciekawski, to przepraszam. Ale jak Ci się to udało osiągnąć, skoro wszyscy twierdzą, że z Toyotą nie da się mocno negocjować, zwłaszcza w okresie wyprzedaży. 20% to bardzo dużo, ponieważ w zależności od wersji pakietów, dla wypossażenia Prestige Aurisa TS HSD oznacza to kwoty 21 - 23.000 PLN, chyba, że coś źle liczę. Upustów kolegów z Verso nie analizuję, ponieważ to inne auto i o zdecydowanie mniejszym popycie niż Auris.

Z tego co zaobserwowałem z cenników, Auris TS HSD w wersji Prestige zeszły jako pierwsze z wyprzedaży. Czyli teoretycznie albo ich było mało, albo oferta dawana przez salony była większa, niż z oficjalnych cenników by to wynikało. Czy na wyprzedaży handlowcy Toyoty bardziej uginają się z ceną? Nie mogę doczekać się Twojej odpowiedzi, o ile będziesz mógł powiedzieć coś więcej  :-) Twoja odpowiedź jest szalenie ważna, ponieważ muszę obrać jakąś strategię na wyprzedaż. Albo idę i kupuję co mają (póki mają), bo wiem że i tak nić więcej nie utarguję. Albo czekam i targuję się ile się da, bo wiem, że mogę dużo zyskać.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Sierpnia 2016, 13:26:03 »
Może to kwestia człowieka? Niektórzy tak mają. Kiedyś kumpel pojechał za mnie na przegląd i załatwił wymianę zegarów (wyświetlacz mrugał od czasu do czasu, ale nigdy w serwisie), o co starałem się od roku i jeszcze przywiózł złotą kartę klienta :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Sierpnia 2016, 14:21:38 »

tu masz wyprzedaz 2015:

Jak widac jest jakis błąd.
Ma ktos taki cennik bez bledu ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl