Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Września 2016, 13:59:59 »
Najlepsze w klasie pod tym względem BMW X3 czy Audi Q5 hamują ze 100 km/h na dystansie 34-35 m, ale od Toyoty trudno tego wymagać bo nigdy nie słynęła z bardzo dobrych hamulców. Jednak tak do 40 metrów byłoby przyzwoicie. Niestety w wielu testach nowej Ravki zmierzona droga hamowania to nawet ponad 45 metrów, niestety nie zawsze podają opony, ale skoro z pierwszego montażu to muszą być albo Yokohamy albo Ecopie. Ogólnie droga hamowania to trochę pięta achillesowa nowej Ravki i ja to niestety też czuję podczas codziennej jazdy.

Choćby tutaj masz sporo zmierzonych aut w tej klasie:

http://mazdacx5.pl/pdf/CX-5_motor%209_2014.pdf

Akurat RAV wypadła lepiej niż zwykle, ale i tak mieści się w najgorszej czwórce z 12 modeli. Niestety jak zwykle nie podają opon :(
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2016, 14:08:01 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Września 2016, 14:01:49 »
Najlepsze w klasie pod tym względem BMW X3 czy Audi Q5 hamują ze 100 km/h na dystansie 34-35 m, ale od Toyoty trudno tego wymagać bo nigdy nie słynęła z bardzo dobrych hamulców. Jednak tak do 40 metrów byłoby przyzwoicie. Niestety w wielu testach nowej Ravki zmierzona droga hamowania to nawet ponad 45 metrów, niestety nie zawsze podają opony, ale skoro z pierwszego montażu to muszą być albo Yokohamy albo Ecopie.
5-10m to dużo. Dzieki
Zastanawiam sie czy wersja hybrydowa nie powinna generalnei hamowac lepiej. Może przeciez hamowac rownoczesnie i silnikami elektrynymi i zwyklymi hamulcami. To sie powinno dodawac.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2016, 14:03:49 wysłana przez ko20 »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Września 2016, 14:11:47 »
Zastanawiam sie czy wersja hybrydowa nie powinna generalnei hamowac lepiej. Może przeciez hamowac rownoczesnie i silnikami elektrynymi i zwyklymi hamulcami. To sie powinno dodawac.

Pewnie tak, ale z drugiej strony masz większą masę do zatrzymania. Nie przypominam sobie, żebym widział zmierzoną drogę hamowania hybrydowej Ravki. A jakie są Twoje odczucia?

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Września 2016, 14:19:10 »
Pewnie tak, ale z drugiej strony masz większą masę do zatrzymania. Nie przypominam sobie, żebym widział zmierzoną drogę hamowania hybrydowej Ravki. A jakie są Twoje odczucia?
Nie mam zadnych odczuc w porownaniu do D4D. Ale mowimy o drodze  hamowania w czasie maksymalnego (awaryjnego) hamowania. W codziennym uzytkowaniu to nieczesta sytuacja. Do tego bez pomiaru nie wyczuje czy było to 42 czy 38m. W codziennym  srednio dynamicznym uzytkowaniu trzeba naprawde depnac żeby sie hamulce cierne właczyly. Po delikatnym odglosie hamowania sinikiem  domniemam ze "siła" hamowania silnikiem jest spora.

Google pokazuje artykuł
http://autoflesz.com/test-red-samochod/5953-toyota-rav4-hybrid-197km-to-ju%C5%BC-nie-jest-bulwar%C3%B3wka.html
Tamoj pisza 38m na tych niezbyt zacnych oponoach. Czy to zmierzone czy katalogowe nie wiem, u Toyoty takiej wartości nie znalazlem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Września 2016, 19:50:29 »
Długość drogi hamowania w nowszych autach jest zależna głownie od typu zastosowanych opon. Trzeba brać na to poprawkę czytając testy w różnych czasopismach. Niektórzy producenci montują do aut typu suv np dunlopy sp sport, które osiągają bardzo dobre rezultaty w slalomie bądź przy hamowaniu, lecz nijak przystają do charakteru auta. Powtarzam, ecopie w ravce naprawdę nie są głupio dobrane, szczególnie mając na uwadze jakość zim, których ostatnio doświadczamy. Jak na gumy all season są w dodatku wyjątkowo ciche.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Września 2016, 20:52:37 »
W sumie się z tym zgadzam, każda opona to zbiór kompromisów i ten uzyskany w ecopiach nie jest zły biorąc pod uwagę charakter auta. Faktycznie są wyjątkowo ciche.

Jakie opony zimowe planujecie? Powoli się będę przymierzał, zastanawiam się też czy kupić komplet felg i opon 17" czy zimowe 18" i przekładać na fabrycznych felgach.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Września 2016, 21:09:00 »
Gdyby było to moje jedyne auto i mieszkałbym gdzieś, gdzie zimą pada śnieg lub jest pod górę, kupiłbym siedemnastocalowe felgi i te zimowe goodyeary w jodełkę. Ale ponieważ tak nie jest, zostawiam ecopie:)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 16 Września 2016, 21:21:18 »
Swoją drogą w poprzednim aucie miałem dunlopy sp sport na lato i właśnie te goodyeary na zimę. Też zastanawiałem się teraz nad zostawieniem ecopii ale nie ma to sensu. To nie są prawdziwe opony całoroczne jak goodyear vector 4seasons czy bridgestone weather control tylko popularne w suvach opony M+S, czyli mud & snow. Właściwości zimowych nie mają żadnych. Poza tym używane non stop szybko się zedrą, więc jak ktoś chce jeździć nowym autem kilka lat lepiej od razu kupić zimówki.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Września 2016, 21:48:57 »
Te, które wspomniałeś to zimówki z możliwością użytkowania latem. Na śniegu trzymają lepiej niż niektóre stricte zimowe. Niemniej przerobiłem wiele marek zimowych i całorocznych, i moim zdaniem często jesteśmy w tej sprawie robieni w trąbę. Moim zdaniem te ecopie wytrzymają minimum 60 tysi. Dla mnie to conajmniej cztery lata i może dane będzie mi sprawdzić je na śniegu.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Września 2016, 18:50:17 »
Po upgrade telefonu do IOS10 chyba poprawiła się jego współpraca z naszym autem. Istnieje co prawda możliwość, że czegoś wcześniej nie włączyłem, jednak:
1. nie ma zakłóceń fonii w sytuacji gdy odbieram połączenie tuż po włączeniu auta, przed całkowitym uruchomieniem radia
2. na ekranie widzę zarówno zwykłe smsy jak i wiadomości imessage
3. navi z telefonu podaje komunikaty przez głośniki auta, przy czym elegancko scisza wówczas to czego słuchamy

Niestety wciąż nie widzę załączników jpg w wiadomościach:(

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Września 2016, 10:52:18 »
Czy znacie jakiś sposób na wyłączenie silnika na postoju bez wyłączania radia? Oczywiście chodzi o wersje bezkluczykową :)

Konieczność wyłączenia radia razem z silnikiem i za chwilę ponownego włączenia jest dość denerwująca.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 24 Września 2016, 16:57:24 »
W hybrydzie gaśnie najpóźniej po wciśnięciu hamulca, wiec co najwyżej przestawiam jeszcze na parking. W benzyniaku nie przychodzi mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie. Ten napęd nie ma start/stop?

Jeśli jeszcze nie kupiłeś zimówek, w nowym auto świat 4x4 jest test opon całorocznych. Warto zajrzeć, trochę się gracze pozmieniali..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Września 2016, 17:26:06 »
Dzięki, zajrzę w takim razie.

Co do wyłączania silnika to jasne, że ma start/stop ale mi chodzi o sytuację kiedy np. stajesz na parkingu i czekasz na kogoś z wyłączonym silnikiem. Start/stop jest wtedy bezużyteczny nawet po wrzuceniu na P bo i tak silnik włącza się co parę minut, żeby obsłużyć klimę. W takiej sytuacji żeby słuchać radia trzeba po zatrzymaniu samochodu wrzucić na P, wyłączyć silnik przyciskiem, zdjąć nogę z hamulca i nacisnąć jeszcze raz przycisk włączania silnika - wtedy włączy się samo radio bez silnika. Przynajmniej ja nie znam innego sposobu. No chyba że faktycznie wyłączę najpierw klimę, przełączę na P i hamulcem włączę start/stop. Spróbuję następnym razem.

Wygląda na to, że punkt dla hybrydy bo tam po prostu się zatrzymujesz i wrzucasz na P a silnik spalinowy sam gaśnie i nie uruchamia się dopóki nie ruszysz. A Ty możesz w tym czasie bez przerwy słuchać radia.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2016, 17:28:55 wysłana przez Milos »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Września 2016, 17:42:18 »
W hybrydzie zwykle kilkaset metrów przed parkingiem silnik spalinowy już nie pracuje. Natomiast możliwość słuchania muzy jest i tak ograniczona do bodaj 15 minut. Potem musisz ponownie wcisnąć start by włączyć terminal 15. Taka ochrona przed rozładowaniem 12V, pewnie zwykły też tak ma.
Skoro masz dostęp bezkluczykowy, mam nadzieję że doczytałeś jak go deaktywować z poziomu pilota? Licho nie śpi, szczególnie w przypadku modeli produkowanych od dłuższego czasu..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Września 2016, 19:28:36 »
Wiem jak odpalić w przypadku kończącej się baterii w pilocie używając kluczyka ukrytego w pilocie do otwarcia drzwi i przytykając pilota z kończącą się baterią do przycisku odpalania silnika - było to częścią szkolenia przy zakupie. Czy jest coś jeszcze?

Co do start/stop to źle wcześniej napisałem - właśnie wypróbowałem wszystkie opcje i najwyraźniej w zwykłej Ravce ten system jest pomyślany tylko do oszczędzania paliwa na światłach bo działa wyłącznie w trybie D skrzyni biegów. Jeśli zatrzymując się mocno wciśniesz hamulec aktywując system start/stop to i tak silnik z powrotem się włączy natychmiast po przełączeniu na P. Trochę to absurdalne ale tak jest. Także jeśli słuchać radia na postoju z użyciem systemu start/stop to tylko w trybie D z nogą na hamulcu :) Bez dwóch zdań punkt dla hybrydy. W zwykłym zatrzymując się trzeba wyłączyć i znów włączyć radio aby słuchać muzy na postoju. Nie widzę innej opcji. A tych 15 minut nie zauważyłem, może jeszcze nie słuchałem tak długo z wyłączonym silnikiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl