Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437662 razy)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #360 dnia: 26 Lutego 2017, 14:55:40 »
Miałem kiedyś taki nożny ręczny w amerykańskiej Camry. Bardzo wygodne rozwiązanie wbrew pozorom, zwłaszcza przy automatycznej skrzyni. Awaryjnie nigdy nie hamowałem w ten sposób, do kręcenia bączków też się nie nadaje ale na codzień sprawdza się bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2017, 14:59:20 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #361 dnia: 26 Lutego 2017, 15:23:07 »
sam jestem zwolennikiem mechanicznego rozwiązania i między innymi z uwagi na to kupiłem ravkę. jednak w takiej sytuacji chyba tylko chęć rozgraniczenia funkcjonalności nx300h i ravki, przyświecała toyocie przy takim ograniczeniu funkcjonalności tempomatu. no chyba że znów się mylę i lexus również nie hamuje do zera..
jeździłem takim, lecz nie skorzystałem z tej funkcji.

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #362 dnia: 26 Lutego 2017, 16:39:55 »
NX jest słabiej wyposażony od RAV'ki, przede wszystkim jeżeli chodzi o Safety Sense - a w każdym bądź razie był w MY2016 jak rozważałem zakup.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: 26 Lutego 2017, 23:52:41 »
Czy możecie mi podrzucić gdzie montowana jest RAV4 4x4 Hybrid?
Pytam, bo chcę zmienić Auris i nie chcę wpakować się w kolejne "kwiatki" a i stracony czas na szukanie czegoś co jest zdyskwalifikowane na wstępnej selekcji jest pozbawione sensu.

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #364 dnia: 27 Lutego 2017, 00:03:44 »
Zarówno Rav'ka jak i Prius przypłynęły z fabryki Sutj (kompleks przemysłowy w Japonii, w którego skład wchodzą fabryki w miastach: Tahara, Tsutsumi, Takaoka, Shokki, Fujimatsu, Yoshiwara).
Nie ukrywam, że dla mnie też to był decydujący argument za wyborem konkretnego modelu(-i).
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2017, 00:13:15 wysłana przez jankad »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: 27 Lutego 2017, 00:42:56 »
O i o taką konkretną mi odpowiedź chodziło. Dziękuje.
Więc trzeba teraz wybrać Prius + czy RAV4 ( naturalnie napęd wiadomy ), a Auris posłać na dno.  :czerwona:

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #366 dnia: 27 Lutego 2017, 01:14:08 »
Jak nie potrzebujesz SUVa, to ja zdecydowanie poleciłbym Priusa.
Ja jeżdżę pseduo terenówkami od lat bo mam chatę w górach, do której nie da się dojechać osobówką.
Hybrydowa RAVka nadaje się idealnie bo można jechać powoli i nie niszczyć zawieszenia a przy okazji na drodze zachowuje się znacznie lepiej niż traktor czy ciężarówka.
Jeździłem Nivą, Fronterą a ostatnio Outlanderem - żadnym nie jeździło się choćby porównywalnie do osobówki, RAVka jest znacznie lepsza ale to dalej nie ideał.

Odradzałbym SUVa (jakiegokolwiek) komuś, kto nie potrzebuje tego typu samochodu. Są droższe w eksploatacji a jeżdżą gorzej.
W Priusie podróżuje mi się znacznie przyjemniej... niestety rzadko mam okazję bo to samochód żony.

Zaletą RAVki jest też możliwość holowania naprawdę ciężkiej przyczepy. Prius IV jako pierwszy potencjalnie ma taką możliwość ale masa przyczepy jest wręcz śmieszna.

Jeździłem też Aurisem hybrydowym ale w porównaniu do nowego Priusa to jest przepaść.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: 27 Lutego 2017, 01:21:10 »
Nie no masz rację.
RAV4 to raczej kaprys żony, ale odwiodę ją od tego. Jej się wnętrze nie podoba (PRIUS III czy IV, a Plusa widziała na folderach, za to podoba jej, że jest 7 osobowa) i dlatego Auris był kompromisem (wnętrze podobne do samochodu  :-) ), ale niestety błędnym  :cry:

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #368 dnia: 27 Lutego 2017, 09:07:10 »
O i o taką konkretną mi odpowiedź chodziło. Dziękuje.
Więc trzeba teraz wybrać Prius + czy RAV4 ( naturalnie napęd wiadomy ), a Auris posłać na dno.  :czerwona:

Czy wybrać SUV to w zasadzie jankad napisał sedno czyli dobrać samochód do potrzeb. Na plus hybrydowej RAV4 przemawiają osiągi, oczywiście kosztem spalania (tu prius będzie lepszy). Do przemyślenia jest także wyposażenie  w RAV4 dostępny jest pakiet zimowy z ogrzewaną przednia szybą i tylnymi siedzeniami, spryskiwaczami reflektorów i jeszcze jakieś drobiazgi. Ja mieszkam poza miastem  i podwyższony prześwit się przydaje podobnie jak 4x4.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: 27 Lutego 2017, 12:08:04 »
Ale ten nowy Prius i jego stylistyka... :shock: Wiem, że to tylko gusta i o nich się nie dyskutuje ale w tym wypadku ołówek komuś mocno poleciał...  :-P
Co do RAV4, suvów i kobiet... No właśnie co one mają z tymi suvami ???? Ja też kupiłem ravkę bo.... żona chciała suva  :wallbash:
Ale... teraz już nie żałuję hehe Ilość zalet wynagradza jej mułowatość  :good:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #370 dnia: 28 Lutego 2017, 09:30:12 »
Naprawdę uważasz, ze RAV4 to muł? Kurcze...nie odczułem tego wczoraj, te 200 kucyków jakoś fajnie grało, na dodatek żona poprowadziła sobie z 50 km i mam problem... ona chce to auto...rany przecież to kosztuje majątek  :wallbash: 45 tyś Euro, wolę jej kupić torebkę markowaną przez Teslę za 300 $$  :cheesy:
Kurcze przód ładny, środek...jak troszku Lexus...tyłek już nie (ale o gustach się nie mówi ), bagażnik się podoba i zwinność.
Muszę poszukać na jazdę próbną PLUSA w wersji TECH (może parkowanie prostopadłe się jej spodoba i będzie taniej  :cheesy:)

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: 28 Lutego 2017, 09:47:35 »
rany przecież to kosztuje majątek  :wallbash: 45 tyś Euro, wolę jej kupić torebkę markowaną przez Teslę za 300 $$  :cheesy:
Ile? Chyba wszystkomajaca wersja jest tańsza. Skąd te ceny?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 28 Lutego 2017, 10:03:34 »
A widzisz masz racje, spadły ceny, ale widzę inne już przeszycia tapicerki skórzanej...w grudniu stała za 42 (wersja EXE) bez dodatkowych pierdół. Teraz z tym wyposażeniem stoi za 38800 czyli 6 patyków więcej niż Prius PLUS  :o
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, stare nieaktualne dane posiadałem.

Szok: zwykła benzyna ze skrzynią bezstopniową ( 2,0-l VVT-i ) kosztuje w katalogu  42500 Euro  :shock:
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2017, 10:14:32 wysłana przez F_20.0 »

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #373 dnia: 28 Lutego 2017, 12:03:10 »
Naprawdę uważasz, ze RAV4 to muł? Kurcze...nie odczułem tego wczoraj, te 200 kucyków jakoś fajnie grało,

Ogólnie to auto zbiera się nieźle, ja akurat śmigam dieslem 150KM... Ale chodziło mi o to, iż ile koni by nie było gabaryty i masa auta zawsze będzie odczuwalna porównując do jakiegoś kompakta czy auta klasy średniej... Wybierając auto "suv" jak np. Rav4 płacimy więcej, dostajemy gorszą jakość, pali więcej i jest wolniejsze niż np. Avensis...
Nie mniej jednak będąc już użytkownikiem ravki nie żałuję wyboru i uważam iż "uniwersalność" suva wynagradza powyższe wady ;)

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #374 dnia: 28 Lutego 2017, 12:30:09 »
A widzisz masz racje, spadły ceny, ale widzę inne już przeszycia tapicerki skórzanej...w grudniu stała za 42 (wersja EXE) bez dodatkowych pierdół. Teraz z tym wyposażeniem stoi za 38800 czyli 6 patyków więcej niż Prius PLUS  :o Przepraszam za wprowadzenie w błąd, stare nieaktualne dane posiadałem. Szok: zwykła benzyna ze skrzynią bezstopniową ( 2,0-l VVT-i ) kosztuje w katalogu  42500 Euro  :shock:
Ja w lipcu 2016 za swoja (4x4) + lakier wersja Premium, dałem 33 tys ojro (po kursie 4.3).
5tsięcy ojro więcej za dodatki w wyposażeniu to IMHO bezsens. Przydałby się pakiet bezpieczeństwa, ale nie mieli na stanie takiego auta, musiałbym czekać do 2017, a nie mogłem czekać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl