Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437641 razy)

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #435 dnia: 03 Kwietnia 2017, 20:56:31 »
Cześć,

Podczas wymiany kół na letni zestaw, delikatnie rozejrzałem się w nadkolu. Chciałbym Was zapytać, czy taki widok w przednim nadkolu od strony kierowcy to rzecz normalna? Chodzi o przewody elektryczne. Generalnie dużo złączek / wtyczek w aucie nie ma jakiegoś większego zabezpieczenia, czy ktoś wie czym to jest spowodowane?

Poniżej załączam foto.

zlacze" border="0

Pozdrawiam,

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #436 dnia: 05 Kwietnia 2017, 11:26:55 »
A co to jest i w którym miejscu takie kable bez żadnego zabezpieczenia.
Czy jest to bezpieczne? Moze ktoś na to odpowiedzieć.
Co oni nam wcisnęli?

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #437 dnia: 05 Kwietnia 2017, 16:33:31 »
To nie są kable tylko oplot.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #438 dnia: 05 Kwietnia 2017, 17:40:18 »
na tle innych marek, jakość wiązek i złączy elektrycznych jest w toyotach dobra - tzn. nie taka jak kiedyś, gdy nie żałowano miedzi i wszystko było przewymiarowane, jednak naprawdę nie jest źle. lokalizacja sterowników jest bardzo dobra - żaden z nich w ravce nie jest narażony na zalanie; nawet przy intensywnym myciu. to co widać na obrazku, to ekran wiązki lub przewodu, prawdopodobnie o napięciu akumulatora trakcyjnego 244V. peszel jest otwarty na końcu, by wilgoć nie spływała do pinów złącza. ekran ma potencjał 0V i wyjątkowo solidne połączenie mechaniczne do korpusu, żeby przypadkiem kogoś prąd nie poraził..

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #439 dnia: 05 Kwietnia 2017, 19:59:55 »
już przestałem się bać jakiegoś porażenia prądem. Dzięki za wyjaśnienie.

Offline lesz1234

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #440 dnia: 07 Kwietnia 2017, 12:45:05 »
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem tu nowy i jednocześnie jestem świeżym użytkownikiem RAV4 hybrid.
Mam małe pytanko (przejechałem tylko 1300km). Czy udaje się Wam naładować akumulator trakcyjny do 100%, czy też macie niedoładowane ostatnie 2 cegiełki???
Pozdrawiam

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #441 dnia: 07 Kwietnia 2017, 14:00:30 »
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem tu nowy i jednocześnie jestem świeżym użytkownikiem RAV4 hybrid.
Mam małe pytanko (przejechałem tylko 1300km). Czy udaje się Wam naładować akumulator trakcyjny do 100%, czy też macie niedoładowane ostatnie 2 cegiełki???
Pozdrawiam

U mnie tak jest tak samo. Tak naprawdę komputer dba, aby bateria trakcyjna była naładowana  w zakresie 20-80% (chodzi o jej trwałość i możliwość pracy napędu w różnych warunkach). Pytanie co ten wskaźnik pokazuje (czy pełny zakres, czy użyteczny), trzeba by sprawdzić w instrukcji. 

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 07 Kwietnia 2017, 15:06:17 »
Raczej użytkowy - mi (co prawda w Aurisie) jeżdżąc po górzystym terenie kilka razy udało się naładować akumulator pod sam korek.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #443 dnia: 08 Kwietnia 2017, 01:40:49 »
W ciągu 16 000 km które przejechałem także miałem jeden raz cały graf na zielono

Offline lesz1234

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #444 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:27:16 »
Witam
Jak zawsze dziwi mnie podejście producenta. Jeśli nie można naładować więcej niż 80% i rozładować mniej niż 20% to po co to pokazywać? Nie prościej by było pokazać tylko te części grafu które są użytkowe? (mniej stresu;))
Widziałbym od 0% do 100% i nie miałbym podejrzenia, że mam walnięty system ładowania akumulatora trakcyjnego...
Niemniej bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #445 dnia: 10 Kwietnia 2017, 10:12:08 »
może jest 0-100% w instrukcji nie jest to opisane a niekiedy jednak daje się naładować do 100%. Co do problemów z układem to pewnie wyskoczy odpowiedni komunikat. Ten wskaźnik to tak orientacyjnie tylko.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #446 dnia: 10 Kwietnia 2017, 14:28:34 »
Takie realia. Ceny usług w Warszawie są dość wysokie.
Skad Wy te ceny bierzecie: W ASO w Markach zapłaciłem -zmiana opon 17" z depozytem opon zimowych w ich magazynie - 152,77 -przeglad po 15.000  - 636,53 -olej - 220,08 -drobiazgi przeglądowe - 50,86 Jestem ich klientem od 10lat, ale z 1 samochodem a nie flotą. Nic specjalnie nie negocjuje.

Dziś byłem na wymianie kół (mam osoby komplet na lato i zimę 18") ASO w Wawie 97PLN łącznie z depozytem. Przegląd po świętach, zobaczymy jak będzie.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 14:30:17 wysłana przez Dobi »

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #447 dnia: 10 Kwietnia 2017, 17:06:32 »
Czy ma ktoś z Was zamontowany hak zdejmowany ? Zastanawia mnie jak działa system wspomagania ciągnięcia przyczep. Ja mam taki hak i wykorzystuje go do mocowania platformy na rowery. Denerwujące jest to ze przy wstecznym ciągle mi piszcza czujniki cofania. Czy ten system wspomagania nie powinien być inteligentny i rozróżnić ze ma przyczepę lub rowery? Miał ktoś doświadczenie z takim problemem ?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #448 dnia: 11 Kwietnia 2017, 08:30:45 »
Czy ma ktoś z Was zamontowany hak zdejmowany ? Zastanawia mnie jak działa system wspomagania ciągnięcia przyczep. Ja mam taki hak i wykorzystuje go do mocowania platformy na rowery. Denerwujące jest to ze przy wstecznym ciągle mi piszcza czujniki cofania. Czy ten system wspomagania nie powinien być inteligentny i rozróżnić ze ma przyczepę lub rowery? Miał ktoś doświadczenie z takim problemem ?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Mam hak, ale jeszcze nic na nim nie wieszałem. Czujniki parkowania można wyłączyć z poziomu menu komputera przynajmniej te seryjne. Co rozumiesz przez układ wspomagania jazdy z przyczepą: bo może chodzi o funkcję systemu stabilizacji jazdy VSC która wykrywa kołysanie przyczepy i pomaga opanować pojazd.

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #449 dnia: 11 Kwietnia 2017, 10:08:43 »
Tak chodzi op system TSC monitorowania ruchu holowanego ładunku. Jak to działa ? czy ktoś miał sposobność przetestować ?
co do czujników to faktycznie podostaje jedynie pamiętać aby wyłączać przy montowaniu haka a po zdjęciu ponownie załączać  z poziomu komputera. Myślałem że ów system sam sie dostosowuje do warunków (ponoć jest taki inteligentny)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl