Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437672 razy)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #465 dnia: 23 Kwietnia 2017, 00:08:13 »
A tymczasem... zgłosiłem kolejną reklamację... drze mi się skóra z węża strażackiego tudzież plastikowej krowy na boczku fotela kierowcy. Porobili zdjęcia, nie byli zaskoczeni: nie jest pan pierwszy... będą obszywać na nowo cały fotel... na szczęście robią takie rzeczy na miejscu w ASO... pewnie mają praktykę skoro nie pierwszy raz... przebieg 20.000 km gdyby ktoś pytał... jeździ głównie żona... nie jest ciężka.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #466 dnia: 23 Kwietnia 2017, 19:27:22 »
Koledzy ! Czy mieliście problemy z kunami.  Pogryzionymi kablami czy matami wygłuszającymi. W jednej RaV ce miałem wszystko pogryzione a teraz widzę odciski łapek na osłonie silnika w nowej RAV hybrydzie. Co robić ? Jakie stosować środki czy urządzenia.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #467 dnia: 24 Kwietnia 2017, 02:54:42 »
A tymczasem... zgłosiłem kolejną reklamację... drze mi się skóra z węża strażackiego tudzież plastikowej krowy na boczku fotela kierowcy. Porobili zdjęcia, nie byli zaskoczeni: nie jest pan pierwszy... będą obszywać na nowo cały fotel... na szczęście robią takie rzeczy na miejscu w ASO... pewnie mają praktykę skoro nie pierwszy raz... przebieg 20.000 km gdyby ktoś pytał... jeździ głównie żona... nie jest ciężka.

Bo to nie skóra... Teraz skórę ogranicza się do minimum, jest ona na siedzisku i plecach, boki, tył to skaj...
Dziwi mnie fakt, że chcą to"naprawiać" bo czy to plecy czy siedzisko jest to część wymienialna, ma swój nr katalogowy i jest do kupienia... Nie mało bo sam pokrowiec pod dupsko kosztuje ok 2,5 tys...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #468 dnia: 24 Kwietnia 2017, 07:14:24 »
Ale ja to wszystko wiem. Nie chcą tego "naprawiać" tylko cały fotel dostanie nowe obszycie, nie tylko drący się boczek. To nie jest ten fotel z katalogu, tylko wersja Style z dołożoną skórą (Club nie Elegance). Z tego co wiem to w tej wersji fotele obszywane są w Polsce, nie w fabryce. Jeśli tego w międzyczasie nie poprawili to pewnie będą obszywać co 20 tys. Ich problem.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 07:26:32 wysłana przez Milos »

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #469 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:06:10 »
Ale to jest żałosne, Twój problem to nie tylko w Toyocie. Coraz częściej się słyszy, że tapicerki/skóry "prują" się po przejechaniu kilkudziesięciu tys. km...  Jak wymienią na gwarancji to jeszcze miło, ale niektórzy producenci potrafią Ci wmówić, że jesteś za gruby, że źle wsiadasz do auta itp. no i jest to Twoja wina...
A z ciekawości, popękał Ci materiał czy puszcza na szwach ?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #470 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:30:49 »
Niestety tzw. optymalizacja kosztów robi swoje. U mnie w wersji Elegance jak na razie bez problemów (trochę wygniótł się boczek na siedlisku - ale ja duży jestem i to samo miałem w innych samochodach). W poprzednim samochodzie pewnien problem stanowił pas bezpieczeństwa który wycierał boczek na oparciu - pomogło założenie na niego nakładki filcowej na pas (takiej ze sklepu z wieś-tuningiem) to samo zrobiłem w RAV4 - jak na razie brak śladów zużycia.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 13:35:47 wysłana przez Dobi »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #471 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:54:22 »
A z ciekawości, popękał Ci materiał czy puszcza na szwach ?

Drze się w kilku miejscach jednocześnie na boku ten element oznaczony na Twoim schemacie jako 71072S. Nie na szwach. Przy okazji zrobię zdjęcie jak to wyglada. Ponieważ jest to miejsce, z którym ciało kierowcy nie ma bezpośredniego kontaktu w czasie jazdy, najwyraźniej drze się z powodu samego obciążenia i uginania się w czasie jazdy, do czego widocznie ta derma nie jest przystosowana. Na szczęście nie próbowali mi tłumaczyć, że to od wsiadania albo wagi bo chyba bym uszkodził gościa ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 14:14:04 wysłana przez Milos »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #472 dnia: 27 Kwietnia 2017, 01:36:05 »
Na stronie TMP pojawiły się nowe wydania map dla naszych nawigacji. Wersja wiosna 2017 v6.9.0 L i H i inne są do pobrania. Dla kolegów, którzy chcą zrobić to samodzielnie polecam spokojne przeczytanie polskiego opisu instalacji, do którego link zamieszczam poniżej:

http://toyotanowakowski.pl/wp-content/uploads/2016/06/aktualizacja_nawigacji.pdf

decydując się na ściąganie pliku pamiętajcie, że ma on ok 6.7GB. Instrukcja zaczyna się od strony '10'...
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2017, 02:06:11 wysłana przez janulek »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #473 dnia: 27 Kwietnia 2017, 09:23:48 »
Dzięki za informację, już pobrałem.

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 27 Kwietnia 2017, 09:54:04 »
Cześć,

Czy wie ktoś może, czy można dokonać jakiejkolwiek aktualizacji systemu multimedialnego (nie mam nawigacji), bo dziwi mnie, że w samochodzie z 2016 roku nie mogę na ekranie obejrzeć filmów. W Ravce z 2014 czy z 2015 roku, chodziło to bez problemu. Czasem z tego korzystałem stojąc w korkach, dodatkowo pobierało okładki albumów przez bluetooth. BTW istnieje jakaś opcja żeby podłączyć odtwarzacz CD?

Pozdrawiam

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #475 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:54:44 »
Cześć, Czy wie ktoś może, czy można dokonać jakiejkolwiek aktualizacji systemu multimedialnego (nie mam nawigacji), bo dziwi mnie, że w samochodzie z 2016 roku nie mogę na ekranie obejrzeć filmów. W Ravce z 2014 czy z 2015 roku, chodziło to bez problemu. Czasem z tego korzystałem stojąc w korkach, dodatkowo pobierało okładki albumów przez bluetooth. BTW istnieje jakaś opcja żeby podłączyć odtwarzacz CD? Pozdrawiam
Nie liczyłbym na to. Nie potrafią/nie chcą piosenek po katalogach z USB pokazac a Ty chcesz odważania filmów? Nawet jakby tam siedział dostatecznie mocny komputer żeby rozkodować współczesne formaty video, to na 100% bez dopłaty takiej funkcjonalności nie dostaniesz.

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #476 dnia: 28 Kwietnia 2017, 20:32:28 »

Cześć, Czy wie ktoś może, czy można dokonać jakiejkolwiek aktualizacji systemu multimedialnego (nie mam nawigacji), bo dziwi mnie, że w samochodzie z 2016 roku nie mogę na ekranie obejrzeć filmów. W Ravce z 2014 czy z 2015 roku, chodziło to bez problemu. Czasem z tego korzystałem stojąc w korkach, dodatkowo pobierało okładki albumów przez bluetooth. BTW istnieje jakaś opcja żeby podłączyć odtwarzacz CD? Pozdrawiam
Nie liczyłbym na to. Nie potrafią/nie chcą piosenek po katalogach z USB pokazac a Ty chcesz odważania filmów? Nawet jakby tam siedział dostatecznie mocny komputer żeby rozkodować współczesne formaty video, to na 100% bez dopłaty takiej funkcjonalności nie dostaniesz.
Nie ma w tym nic dziwnego - w modelach zza oceanu 2014 i 2015 roku, z którymi miałem do czynienia nie stanowiło to żadnego problemu, były to standardowe modele wyposażone w ekran dotykowy na konsoli centralnej. Odtwarzały podstawowe formaty video bez problemów.

A tu psikus, model z 2016 roku nie ma takich podstawowych funkcji, można się delikatnie rozczarować. Ciekawi mnie czy ktoś to upgrade'ował w ASO na fabrycznym "komputerze"?? (z dopłatą czy nie - nie ma to znaczenia).

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #477 dnia: 28 Kwietnia 2017, 20:45:22 »
Nie ma w tym nic dziwnego - w modelach zza oceanu 2014 i 2015 roku, z którymi miałem do czynienia nie stanowiło to żadnego problemu, były to standardowe modele wyposażone w ekran dotykowy na konsoli centralnej. Odtwarzały podstawowe formaty video bez problemów.
Bo widac nie stanowi problemu technicznego. A czy wgranie kawalka mapy stanowi jakis problem??Nie stanowi a trzeba za to pare tys. wybulic. Skoro w europie nie ma odtwarzania video to za darmo tego nie dostaniesz. Marketing.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #478 dnia: 30 Kwietnia 2017, 14:55:57 »
No i bezpieczeństwo... w wielu autach z dvd i tunerem tv nie ma możliwości oglądania podczas jazdy. Ty masz patrzeć przez szybę a nie w ekran i oglądać filmy, nawet w korku... ;) A stany to inny świat, tam w niektórych stanach możesz przejeżdżać na czerwonym jak nic nie jedzie :D

Krystian,
Nie płacisz parę tysięcy za wgranie kawałka mapy tylko za cały system nawigacji czyli moduł, odbiornik gps, antena... Nie masz tego w aucie bez nawigacji. Ceny owszem są z kosmosu ale nie tylko w toyocie, wszędzie ten gadżet kosztuje kilka a nawet kilkanaście tys...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #479 dnia: 30 Kwietnia 2017, 19:53:14 »
Obiecane zdjęcie jak wygląda skórzany fotel kierowcy w Toyocie RAV4 A.D. 2016 po przebiegu 20.000 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl