Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #525 dnia: 25 Września 2017, 16:36:48 »
Bywam w różnych regionach kraju, w razie zainteresowania testem proszę o prywatną wiadomość, może uda się zgadać przy okazji jakiegoś wyjazdu.
A jeśli wcześniej uda się przetestować RAV4, to na pewno wrzucę Wam tu linka :-)
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #526 dnia: 25 Września 2017, 19:06:27 »
Fajny test. Daje on pewne pojęcie jak auto może się zachowywać w rzeczywistych warunkach zimowych, np. podjeżdżając pod górę po zaśnieżonej lub oblodzonej drodze. Zastanawiam się, czy najnowsze  wersje AWD Rav-4 zachowywałyby się podobnie podczas takiego testu w zależności od rodzaju napędu: hybryda lub klasyczna benzyna? Czy macie jakieś doświadczenia?

Offline niemalekko85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #527 dnia: 08 Października 2017, 14:32:13 »
Podpowiecie mi jedna rzecz:

Jak komfortowe (w sensie resorowania wybierania nierówności i wyciszenia) jest rav4 hybrid? Nie znalazlem na to jednoznacznej odpowiedzi.

Mam Land Cruisera 150 na pneumatycznym zawieszeniu ale to duży klocek do miasta,

Obawialem sie ze rav4 bedzie duzo gorsza ale.. Landek jest w serwisie na reklamacji a ja dostalem aurisa na jakies 2tyg i jestem mega zaskoczony komfortem jazdy tym autem. Pomimo że duzo mniejsze jest bardzo ciche w srodku i wrecz super znosi np torowiska czy kostke. Jak wypada ravka?

Inne moje obserwacje: yaris twardy mocno,  grand cherokee pomimo pneumatyki wcale nie komfortowy, bmw 5 e61 to w ogóle jedna wielka taczka.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #528 dnia: 08 Października 2017, 20:01:01 »
Pytanie o komfort jest bardzo subiektywne zależy od tego do czego się porównuje i jakie ma się oczekiwania. Najlepiej weź samochód na jazdę próbną. Dla mnie komfort jest poprawny zarówno akustyczny jak i zawieszenie. Oczywiście mogłobyć lepiej np. szum od opon, prowadzenie w zakrętach. Dziś zjechałem z trasy jakieś 500km i  rav4 mnie nie zmęczył.

Offline niemalekko85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #529 dnia: 08 Października 2017, 21:06:06 »
Jak najbardziej, masz racje, przy czym byłem na jeździe testowej ale to nie to samo. 20 km nie da obrazu samochodu. Trzeba auto zabrac na swoje drogi gdzie ma sie porownanie 1 do 1. Wezmę pewnie rav na weekend ale musze miec czas w weekend a to pewnie dopiero w grudniu. Dlatego piszac staralem sie podać tez czym jeżdżę żeby było łatwiej i w sumie liczę na wasze odczucia.

Np land cruiser iest trochę jak statek na ocenie, cały czas delikatnie kołysze na małych falach,  szczególnie na ustawieniu comfort, garbów nie czuć, można prawie nie zwalniać. Jest super wyciszony, do 140 ma sie zaburzenie poczucia prędkości. Brakuje mu trochę obrotów przy prędkości autostradowej.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2017, 21:18:12 wysłana przez niemalekko85 »

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #530 dnia: 08 Października 2017, 21:42:22 »
Po Land Cruiser-ze to każde auto porównywalne z Rav4 może się wydać mniej komfortowe ;-)

Offline niemalekko85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #531 dnia: 08 Października 2017, 22:14:05 »
No właśnie też tak myślałem i takiego zdziwienia jak wsiadłem do aurisa nowego to dawno nie miałem. Jeśli rav jest trochę  bardziej komfortowa od aurisa to wcale nie bedzie źle ;)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #532 dnia: 09 Października 2017, 08:09:08 »
Jak najbardziej, masz racje, przy czym byłem na jeździe testowej ale to nie to samo. 20 km nie da obrazu samochodu. Trzeba auto zabrac na swoje drogi gdzie ma sie porownanie 1 do 1. Wezmę pewnie rav na weekend ale musze miec czas w weekend a to pewnie dopiero w grudniu. Dlatego piszac staralem sie podać tez czym jeżdżę żeby było łatwiej i w sumie liczę na wasze odczucia.

Dokładnie tak, tylko samodzielna jazda próbna coś powie - bo tak jak już tu napisano przy LC to wszystko mniejsze jest mniej komfortowe to inna klasa samochodu a do dobrego się człowiek przyzwyczaja. Jeśli Auris był dla Ciebie dobry to RAV4 też szczególnie hybryda. W wyższych wersjach jest praktycznie wszystko co trzeba w wyposażeniu. Jak dla mnie RAV4 to dobry wybór biorąc pod uwagę co się dostaje za tę cenę. 

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #533 dnia: 09 Października 2017, 08:18:35 »
Porównując z Land Cruiserem kolegi, którym miałem okazję się przejechać za kółkiem i faktycznie tak jak piszesz cały czas lekko buja w czasie jazdy, a przy hamowaniu lekko się kłania, to RAV4 jest dużo sztywniejsze, na pewno tego bujania mieć nie będziesz. Poza wyższą pozycją za kierownicą to RAV4 jeździ się jak autem osobowym a nie dużym SUV-em czy terenówką. Co do komfortu to musisz sam ocenić. Dla mnie jest ok, z Aurisem mam małe porównanie bo tylko raz jechałem ale mam porównanie z aktualnym Avensis i tu jednak Ave ma bardziej komfortowe, miększe zawieszenie niż RAV4. Mogli tak ustawić zawias bo Avensis jest sporo niższy i nie potrzebuje sztywnego zawieszenia, żeby się nie bujać na zakrętach a RAV4 już tak.
My Toyota is Fantastic :)

Offline paweljw

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #534 dnia: 22 Października 2017, 14:03:49 »
Dla mnie największą niedoróbką są obicia foteli. Z przodu jest skóra naturalna a na bokach i z tyłu jest syntetyczna (wybrana tapicerka to Elegance Deep Black). Samochód odebrałem z salonu 4 sierpnia 2017 a po 2 tygodniach zauważyłem, że mam pęknięcie poszycia na oparciach przedniego fotela z tyłu i na boku od strony słupka środkowego. Pierwsza jazda z tyłu i od razu wtopa. Zgłosiłem na reklamację i chodź nie obyło się bez nerwów, bo w salonie powiedzieli mi, że to uszkodzenie mechaniczne i to jest zrobione długopisem to uznali mi reklamację. Samochód miał przejechane 500 km. Wymienili mi jedno poszycie, które już na drugi dzień pękło na przeszyciu. Czekam obecnie po zgłoszeniu tego faktu na ich decyzję. To sztuczne badziewie nie wytrzymuje naprężeń fotela i w miejscu gdzie wbijana jest igła zaczyna się rozłazić, pojawiają się dziury. Czy ktoś z Was spotkał się z taką usterką? Dziś zauważyłem że i drugi fotel ma taką skazę i pojawia się dziura. Też się rozeszło na przeszyciu. Ten feler strasznie mnie wkurza. Nowe auto za nie małe pieniądze a tu ciągle te poszycia się rozłażą. Żeby to jeszcze robiło się pod jakimś obciążeniem a to samo z siebie się rozłazi. Przejechane mam dopiero 2000 km.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #535 dnia: 22 Października 2017, 18:43:16 »
U mnie 36kkm i bez problemów  też wersja elegance tylko deep rose. Zdaje się, że na forum były fotki jakiś problemów z tapicerką wiec chyba nie ma reguły.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #536 dnia: 23 Października 2017, 10:15:18 »
Na liczniku ok 25k. Mam też na fotelu kierowcy z boku przy słupku kilka pęknięć. Wglądają jak cięcia żyletką pod skosem. Przy najbliższym przeglądzie mam zamiar to zgłosić.
Kolegów którzy czekają na update navi, informuję, że w esklepie od kilku dni jest wersja v.6.10.0

Offline paweljw

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #537 dnia: 31 Października 2017, 18:25:45 »
Dzwonili do mnie kilka dni temu z serwisu w sprawie tych pęknięć w poszyciu foteli i powiedzieli, że to samo jest w każdej nowej Toyocie RAV4 z moją wersją tapicerki Elegance Deep Black. Prosili o dodatkowe zdjęcia poglądowe, bo będą zgłaszać to producentowi.
Przypomnę, że w wersji Elegance Deep Black pojawiają się pęknięcia skóry syntetycznej w miejscach wbicia igły na szwach z tyłu i na bokach foteli.

Dziś natomiast zdarzyła się sytuacja dla mnie niedopuszczalna i wręcz nieprawdopodobna.
Jadąc na autostradzie wjechałem w bardzo silny podmuch wiatru i rozpięło mi klapę silnika.
Maska się wybrzuszyła na rantach a później usłyszałem bardzo głośne huknięcie gdy wypięła się z zamka.
Maska zaczęła podnosić się i opadać. Na szczęście nie wyrwało jej do końca, bo zatrzymała się na zabezpieczeniu.
Zatrzymałem się na zatoczce i ją zamknąłem. Na razie nie zauważyłem żadnych dodatkowych uszkodzeń ale jestem przerażony całą sytuacją.
Nie zakładam, że maska była źle zamknięta, bo jeżdżę autem od ostatniej wizyty w serwisie już jakieś półtora miesiąca temu, więc chyba od tego czasu bym zauważył że coś jest nie tak. Autostradą jeździłem w tym czasie kilka razy i było wszystko ok.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #538 dnia: 31 Października 2017, 19:56:59 »
Dobrze, ze ta niebezpieczna przygoda skończyła się dobrze. Warto zgłosić to w serwisie, pewnie trzeba coś z tym zatrzaskiem maski zrobic. Mój kolega miał wiele lat temu podobna historie, ale jechał wówczas Polonezem. Na szczęście wówczas tez nikt nie ucierpiał.

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #539 dnia: 10 Listopada 2017, 08:27:16 »
Jaka może być różnica w spalaniu przy normalnej jeździe między 4x4 a 4x2? Czy te 0,3l z parametrów jest realne czy to bliżej 1 litra?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl