Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437716 razy)

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #600 dnia: 20 Lutego 2018, 17:40:50 »
A może silnik inaczej brzmi bo to Atkinson...

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #601 dnia: 20 Lutego 2018, 18:07:28 »
volvo póki co ma problem min. z oprogramowaniem w nowych modelach, sporo osób na to narzeka. trzeba jednak pamiętać że te auta zostały stworzone od zera i potrzeba kilku lat by wyeliminować wszystkie błędy. toyota wciąż modyfikuje stare modele, stąd niewiele powodów do narzekań - to co jest działa jak należy i ma dużą trwałość; no wyjątkiem jest może chr, choć i ten nie wydaje się taki zły..
w sensie technicznym rzecz jasna, bo stylistycznie to moim zdaniem strzał w 10.

Offline pytdev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #602 dnia: 20 Lutego 2018, 18:07:43 »
Patrząc na ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=pXqSNDFChfc to nie taki najgorszy ten dźwięk.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #603 dnia: 20 Lutego 2018, 23:22:55 »
A może silnik inaczej brzmi bo to Atkinson...
Właściwie nie, bo to krzyżówka jest, silnik o zmiennym cyklu pracy, z elektronicznie sterowanym mechanizmem zmiennych faz rozrządu.
Gdy zapotrzebowanie na moc jest niewielkie, przykładowo podczas spokojnej jazdy, przy łagodnym ruszaniu ze świateł silnik  pracuje w cyklu Atkinsona, wspomagany dodatkowo silnikami elektrycznymi, zużywając niewiele paliwa. Gdy zaś potrzebne są lepsze osiągi przy wyprzedzaniu przechodzi do cyklu Otto, wykorzystując całą dostępną dynamikę i elektryczne silniki.
Dlatego  może mieć przełączniki w tryb sportowy eco i ele.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #604 dnia: 21 Lutego 2018, 09:18:49 »
Z tego co wiem to 2ar-fxe jest Atkinsonem i tyle. Ale jesli masz jakies konkretne informacje o zmianie cyklu na Otto to bym to chcial zobaczyc.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Toyota_AR_engine#2AR-FXE
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #605 dnia: 21 Lutego 2018, 13:42:26 »
Może masz rację, ale gdzieś czytałem, że  to silnik z Lexusa, tamten podobno był  za słaby do takiej budy.

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #606 dnia: 21 Lutego 2018, 14:34:16 »
Wyczuwa się też, bardzo delikatne przejście, przy automatycznej zmianie napędu z prądu na benzynę, ten dźwięk silnika jest dziwny, raczej nie przypomina dźwięku silnika w tradycyjnym samochodzie, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, dlatego niektórych irytuje, pewno to wina wydechu, może jest odchudzony przez ciężkie aku. trakcyjne.

Czy masz może na myśli moment gdy włączy się silnik spalinowy i jeśli dodajesz gazu delikatnie to najpierw jest słyszalne takie jakby buczenie czy coś podobnego a później jak dodasz więcej gazu to dopiero brzmi to tak jak powinien brzmieć silnik.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #607 dnia: 21 Lutego 2018, 21:57:55 »
Cześć,

Zamierzam w tym roku zakupić rav-4 w hybrydzie (chyba, że jazda próbna okaże się katastrofą) Przeczytałem większość postów z tego tematu i nasuneło mi się jedno pytanie. Znajomy jest posiadaczem volvo który ma system bezpieczeństwa coś jak w toyocie: Układ wczesnego reagowania
w razie ryzyka zderzenia (PCS). Strasznie go ten system irytuje bo podobno jak zamierza kogoś wyprzedzić w trasie to często zdarza się, że samochód przy próbie wyprzedzania hamuje właśnie ze względu na ten system. Czy w rav-4 macie podobne odczucia? Czy działa to naprawdę sprawnie?
W Toyocie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ten system sam mi aktywował hamulce. Można wybrać różne stopnie czułości tego systemu. Ja wybrałem najczulszy (to znaczy reagujący najszybciej). Zdarzyło się parę razy, że zapiszczało i pojawił się napis "BRAKE" na czerwonym tle, ale hamulce się automatycznie nigdy nie uruchomiły. Zdarzyło mi się jedynie kiedyś, gdy się zagapiłem i nie zauważyłem w porę osoby przechodzącej przez jezdnię, że gdy po ostrzeżeniu "BRAKE" i po ostrzegawczym sygnale dźwiękowym nacisnąłem dość gwałtownie hamulec, to samochód zwiększył siłę hamowania w stosunku do zamierzonej przeze mnie i stanąłem niemal w miejscu. Jednak to była sytuacja, gdy system rzeczywiście miał powody działać. Jeżdżę tym autem rok, zrobiłem 15000km, wyprzedzałem nieraz i nigdy nie spotkałem się z sytuacją taką, jak w tym Volvo. Jedynie przy jeździe na autostradzie na tempomacie aktywnym chcąc kogoś wyprzedzić należy lekko dodawać gazu, bo zbliżając się do poprzedzającego auta tempomat bez dodawania gazu będzie redukować prędkość do prędkości poprzednika. Może takie zjawisko miał na myśli ten znajomy z Volvo? To mnie początkowo irytowało, ale nauczyłem się, żeby przed wyprzedzaniem na tempomacie przyciskać gaz aż do momentu zjechania na lewy pas - jak auto już będzie na lewym pasie to można zdjąć nogę z gazu i kontynuować jazdę na tempomacie.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #608 dnia: 22 Lutego 2018, 09:23:00 »
Czy masz może na myśli moment gdy włączy się silnik spalinowy i jeśli dodajesz gazu delikatnie to najpierw jest słyszalne takie jakby buczenie czy coś podobnego a później jak dodasz więcej gazu to dopiero brzmi to tak jak powinien brzmieć silnik.
Coś w ten deseń.

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #609 dnia: 26 Lutego 2018, 08:00:08 »
Witam serdecznie !
Właśnie zamówiłem pierwszą w życiu hybrydę. Czas pokażę, czy zrobiłem dobrze.
Mam pytanie odnośnie navi. Standardowo jej nie mam, mogę dołożyć, jak wiecie z 3200zł. Ale irytuje mnie fakt, iż nie ma ona ani mirror linku, a jak czytam opinie, to i jej jakość też pozostawia wiele do życzenia.
Czy ktoś za was montował może jakieś urządzenie niefabryczne? Myślę albo o dedykowanym na androidzie (ale tutaj same chińczyki), albo ewenetualnie stacja nav/dvd w rozmiarze 2DIN+zaślepka. 
Np takie radyjko wygląda całkiem dobrze (dla mnie lepiej niż aktualna navi) :http://allegro.pl/radio-nawigacja-toyota-rav4-od-2013-android-pl-10-i6941150778.html
Wiem, że to dużo taniej nie jest  (jeszcze instalacja pewnie ok 200zł), ale nie tyle zależy mi na oszczędnościach, co na dobrej fabrycznej navi...

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #610 dnia: 26 Lutego 2018, 08:52:59 »
Ja też miałem ten dylemat, zwłaszcza że mam dodatkową navi z poprzedniego samochodu, ale wziąłem tą bo te dokładane wyglądają nieestetycznie i się już przyzwyczaiłem, że czasami pokazuje głupoty i ma braki mapowe.
Tą doczepianą czasami wrzucę do schowka ale jeszcze nie odpalałem w aucie.
Płaciłem 3tyś  trzeba się targować. :o

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #611 dnia: 26 Lutego 2018, 09:39:32 »
ja z nawigacji świadomie zrezygnowałem, miałem fabryczną w aurisie, beznadziejna, za 100 zł mam komórce na rok np naviexperta, działa super.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2018, 09:41:05 wysłana przez mart66 »

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #612 dnia: 26 Lutego 2018, 12:23:30 »
NO tak, ale w aucie za 155 tyś mam znowu doczepiać komórkę do szyby :)?

Ta z linku - 10 cali wcale nie wygląda źle. WG mnie lepiej niż fabryczna :)  Ale mam świadomość, że np bluetooth , jakość mikrofonu mogą być już słabsze niż fabryka...
A jak Wam działa ten coyote? Trzeba mu udostępniać net z telefonu, czy wystarczy mu radiowo?

Offline Maxim81

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #613 dnia: 26 Lutego 2018, 14:26:47 »
Witam Was wszystkich gorąco :)

Jestem tu nowy i lada moment odbieram swoją ravkę. Mam podobny dylemat z nawigacją jak wy. Też nie wykupiłem fabrycznej z tytułu kiepskich opinii i ceny.
Osobiście jestem na etapie poszukiwania ciekawego uchwytu nie na szybę. (bardzo nie lubię mieć nic na szybie) W poprzednim aucie miałem prosty magnetyczny uchwyt na kratce nawiewu i działało to wręcz genialnie. (koszt 25zł) Testowałem to w ravce (ponieważ dostałem ją na testy na cały dzień) i średnio to wyszło. Planuje teraz też coś w wariancie magnetycznym ale z możliwością naklejenia na deskę. Ravka ma prosty gładki plastik tuż nad nawiewem i powinno to dobrze działać. Jest jeszcze uchwyt brodit do tego modelu, czy może ktoś to miał bądź testował?
http://www.brodit24.pl/product-pol-773-ProClip-do-Toyota-RAV-4-13-17.html
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2018, 14:47:41 wysłana przez Maxim81 »

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #614 dnia: 26 Lutego 2018, 15:57:02 »
NO tak, ale w aucie za 155 tyś mam znowu doczepiać komórkę do szyby ?

kupiłem uchwyt na kratkę wentylacyją , także nie widać , też nie lubię badziajstwa wiszącego na szybie, akurat mam idealnie pod ręką, strumieniowanie muzyki ze spotify działa bez zarzutu, prosty ten system, ale działa stabilnie i w miarę szybko, jak to w Toyocie, szału nie ma wizualnego ale wszystko działa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl