Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #630 dnia: 02 Marca 2018, 08:41:03 »
@pireus: wystarczyloby napisac, ze Ci sie nie podoba zamiast sugerowac uzytkownikowi ?wyrzucenie tego okropieństwa?. Nie oceniajmy czyjegos gustu az tak pejoratywnie, bo nie pomaga to w wymianie uzytecznych informacji:-). pozdrawiam

Offline Maxim81

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #631 dnia: 02 Marca 2018, 10:47:14 »
Troszkę odbiegnę od tematu, moi drodzy czy ktoś sprawdzał jaki największy pen drive zadziała w systemie? Czy to będzie 32Gb czy może ktoś próbował większy?

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #632 dnia: 02 Marca 2018, 11:29:25 »
No i padło. Zamówiłem RAV-ke selection 4WD. Ale dalej zastanawiam się, czy nie zrezygnować z NAVI (po rabacie 3000)...
Da się na tym sprawnie poruszać po Polsce?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #633 dnia: 02 Marca 2018, 12:24:26 »
, czy nie zrezygnować z NAVI
Raz się zyje kolego, jak Cię stać to bież/

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #634 dnia: 02 Marca 2018, 13:11:46 »
No i padło. Zamówiłem RAV-ke selection 4WD. Ale dalej zastanawiam się, czy nie zrezygnować z NAVI (po rabacie 3000)...
Da się na tym sprawnie poruszać po Polsce?

Jak to z nawigacją fabryczną bywają pewne problemy (niedokładność mapy + dziwne algorytmy wyznaczania trasy), ale nie znaczy to że jest do niczego - w każdym razie dojechałem gdzie trzeba - do tego mamy integrację z portalem Toyoty i tam można planować trasę i "wysłać" do samochodu. Moim zdaniem warto kupić, aby np. mieć podgląd natężenia ruchu drogowego (bez wytyczania trasy) Aktualizacje wychodzą 2x do roku i przez 3 lata za free (chyba, że coś się zmieniło) - może będzie coraz lepiej z mapą. Brak kabelków i przyssawek na desce rozdzielczej też może mieć znaczenie. 

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #635 dnia: 02 Marca 2018, 13:55:32 »
Ja tylko dodam do tego co napisał Dobi, że o ile w Polsce szału nie ma jeśli chodzi o aktualność dróg, to za granicą jest całkiem nieźle. U nas sporo się teraz buduje i te nowe kawałki nawet rok po oddaniu nie są naniesione na mapę. Lipne są też dane dotyczące fotoradarów. Co ciekawe w poprzedniej wersji mapy radar, który dawno nie istnieje nie był zaznaczony, a najnowszej już jest.
Nieźle (szczególnie za granicą) działa TMC. No i najważniejsza sprawa, która zdecydowała w moim przypadku o dopłaceniu do nawigacji to komendy głosowe. Nie wiem jak jest w Ravce, ale w Aurisie tylko wersja z nawigacją ma tą opcję.

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #636 dnia: 02 Marca 2018, 14:22:43 »
W aktualnej RAV4 nie ma opcji komend głosowych...
A dopłacał ktoś z Was za dodatkowe oświetlenie? - jak na filmiku-  https://www.youtube.com/watch?v=Rm2Uu-kB2nI
Koszt to 1700zł z robocizną, wydaje się lepszym wydatkiem niż na navi.
PS. Jeszcze chciałem zapytać, czy ktoś może ma rozwiązany problem z mirroringiem?  Widziałem, że są do kupienia zestawy, które podczepia się pod źródło AV i można fajnie zrzucać ekran telefonu (działa tylko w 1 stronie - jak na telewizorze)...

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #637 dnia: 02 Marca 2018, 14:23:55 »
U mnie (2017) już nie było wersji z komandami głosowymi. TMC zdaje się działa i Polsce, co prawda ja preferuję dane przez internet z telefonu. Do fotoradarów preferuje jednak Yanosika (GT), aplikacja z telefonu działa też poprawnie z audio Rav4.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #638 dnia: 02 Marca 2018, 14:36:08 »
W aktualnej RAV4 nie ma opcji komend głosowych...
A dopłacał ktoś z Was za dodatkowe oświetlenie? - jak na filmiku-  https://www.youtube.com/watch?v=Rm2Uu-kB2nI
Koszt to 1700zł z robocizną, wydaje się lepszym wydatkiem niż na navi.
PS. Jeszcze chciałem zapytać, czy ktoś może ma rozwiązany problem z mirroringiem?  Widziałem, że są do kupienia zestawy, które podczepia się pod źródło AV i można fajnie zrzucać ekran telefonu (działa tylko w 1 stronie - jak na telewizorze)...

Przymierzałem się do tego oświetlania tyle, że kiedyś chcieli za to ponad 3000 więc dałem spokój. Ogólnie warte dokupienia, o ile kogoś nie drażni takie światło. Z mirrorlinkiem innym niż seryjny nie próbowałem - prawdę mówić komunikacja w jedną stronę w wersji przez AV to taka sobie, ale lepsze to niż nic.

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #639 dnia: 02 Marca 2018, 15:52:16 »
Co do oświetlenia, można wybrać 2 kolory (błękit i ciepłą biel), 18 punktów - robi wrażenie...
Te mirroring boxy kosztują ok 70 dolców.  Są też drogie po 250 usd. Nie wygląda to źle, bo nie trzeba telefonu na uchwycie  wieszać, tylko odpalamy google maps,  castujemy na ekran główny i w drogę.
Tak kombinuje, czy nie lepiej jakiegoś starego smartfona właśnie do tego przeznaczyć, kupić do tego mapy offline (dla backupu google) , podłączyć pod AV i 12V i tyle...  Wyjdzie połowę taniej, ale mapy będą przynajmniej na najlepszym dostępnym poziomie...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #640 dnia: 03 Marca 2018, 08:03:09 »
Wreszcie pojawi się konkurencja dla hybrydowej RAV4, choć dopiero za rok. Do tej pory Ravka właściwie jest bezkonkurencyjna jeśli ktoś planuje zakup hybrydowego SUV-a.

http://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-genewa-2018/genewa-2018/news-oto-calkowicie-nowa-honda-cr-v,nId,2551729

Przednie światła i linię boczną Honda ściągnęła z RAV4 ale trzeba przyznać, że auto wygląda nieźle, dużo lepiej od dotychczasowych modeli CRV, które raczej nie grzeszyły urodą.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2018, 08:07:06 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #641 dnia: 03 Marca 2018, 10:26:46 »
Prawie jak siostra bliźniaczka, tylko ten silnik nie za slaby?
To coś pomiędzy RAV4 a  C-HR.
Przymierzałem się do C-HR, ale kokpit mnie odstraszył i tylne siedzenia nie dla moich rosłych synów. :o
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2018, 10:36:18 wysłana przez animuss »

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #642 dnia: 03 Marca 2018, 11:41:08 »
Panowie mocno zainteresowaliście mnie tym mirror boxem ale przyznaję że nie jestem w temacie. Wypatrzyłem kilka na aliexpress i zastanawiają mnie te kable typu chinch gdzie to się wszystko podpina czyżby trzeba ingerować w podłączenia wyświetlacza samochodu? Gdyby jednak nie było potrzeby takiej ingerencji to powiem że dwie stówy za sam fakt że pokazywało by mi nawigację z telefonu na głównym ekranie to dobra inwestycja.
Bardzo proszę o uściślenie informacji ewentualnie macie jakiegoś sprawdzonego boxa.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #643 dnia: 03 Marca 2018, 15:07:57 »
Prawie jak siostra bliźniaczka, tylko ten silnik nie za slaby?
To coś pomiędzy RAV4 a  C-HR.
Przymierzałem się do C-HR, ale kokpit mnie odstraszył i tylne siedzenia nie dla moich rosłych synów. :o

Silnik na pewno nie będzie za słaby bo ten 1.5 VTEC turbo Hondy ma 182KM, a trzeba pamiętać, że jest to konkurencja dla RAV4 z wolnossącym silnikiem 2.0 152KM, którego zresztą mam i mocy mi nie brakuje. Do tego Honda wreszcie poszła po rozum do głowy i wzorem Toyoty wprowadziła skrzynię CVT.

Co do hybrydy to ciężko powiedzieć jaką pojemność będzie miał silnik Hondy i jaką mocą będzie dysponował cały układ hybrydowy.

Na pewno nowa CRV nie będzie <czymś pomiędzy CHR a RAV4> tylko pełnoprawną konkurencją dla Ravki. Już obecna generacja CRV taka była a ta jeszcze rośnie wzdłuż, wszerz, pod względem rozstawu osi, pojemności bagażnika i będzie miała nawet wersję 7-miejscową! Także nie ma co tu nawet wspominać o CHR bo to nie ta klasa.
My Toyota is Fantastic :)

Offline jeryf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #644 dnia: 03 Marca 2018, 16:24:30 »
Jeżdżę ostrożnie i przepisowo = ekonomicznie ;)
W Toyocie ten system tez jest do bani. Mnie zdażyło się 3x w ciągu 1/2 roku ze się aktywował podczas wyprzedzania a odległość i prędkość nie była niebezpieczna od samochodu poprzedzającego.

Bywa, że jest on bardziej defensywny niż kierowca. Podobnie jak te automatycznie drogowe światła, tyle że tu też mam wrażenie, że nie do końca jest to dopracowane (albo to ja w tym przypadku jestem bardziej defensywny na oślepianie).
Zgadzam się z tym co napisał Dobi. Te systemy to tylko dodatki. Na szczęście można je konfigurować (zmieniać czułość i notyfikacje) lub wyłączyć jak kogoś drażnią.
Ten tempomat adaptacyjny jest fajny jak jedziesz trasą z małym lub średnim natężeniem ruchu, natomiast na bardziej ruchliwych trasach np. Obwodnica W-wy bardzo agresywnie reaguje na zajeżdżające pojazdy a czasami nawet z sąsiedniego pasa. Mówiąc o żabce, to poza ustawianiem odległości brakuje mi w nim możliwości ustawienia ?agresywności? reakcji. Moim zdaniem jest zbyt agresywna gwałtowne zwalnianie i przyspieszanie (jak z gazem w podłodze?) przy dużym ruchu dla mnie jest niekomfortowe i mało ekonomiczne. Ale co zrobić, jest jak jest a Toyota raczej nie ma zamiaru usprawniania oprogramowania w sprzedanych już samochodach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl