Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437666 razy)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #705 dnia: 24 Kwietnia 2018, 07:51:07 »
Tak się zastanawiam - czy da się zrobić test na rolkach dla auta o napędzie na 2 koła?

Da się, tylko uproszczony tzn. jedna rolka na osi gdzie idzie napęd - będzie wtedy wiadomo czy kontrola trakcji daje radę przenieść napęd na koło które ma przyczepność, ewentualnie sprawdzić działanie aktywnego dyferencjału jeśli ktoś ma.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2018, 07:54:27 wysłana przez Dobi »

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #706 dnia: 24 Kwietnia 2018, 08:49:58 »
Mysle, ze warto by porownac te 2 wersje. Niestety, mam za daleko w okolice Warszawy aby przyjechac benzyna 2.0 na taki test :-(
@Hiker, skąd jesteś? Testów w Warszawie już nie będzie, na co w dzień grę wchodzi Rzeszów, czasami Kraków.

Tak się zastanawiam - czy da się zrobić test na rolkach dla auta o napędzie na 2 koła?
Da się, tak jak napisał @Dobi, np. https://youtu.be/PM0HLqHVb2g
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #707 dnia: 24 Kwietnia 2018, 12:40:58 »
@Vavoom: z okolic Wroclawia

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #708 dnia: 24 Kwietnia 2018, 20:07:21 »
@Hiker, szkoda, że wcześniej się nie zgadaliśmy, były testy we Wrocławiu...
Koledzy, nie jestem biegły w forum Toyoty, znacie się lepiej, może ktoś zna kogoś kto zna jeszcze kogoś z klasyczną RAV4?
Testy można zorganizować w dowolnej chwili w okolicach Rzeszowa (Kraków-Tarnów-Rzeszów-Przemyśl).
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #709 dnia: 28 Kwietnia 2018, 17:18:23 »
Byłem dziś na testach "rolkowych" filmy z tego co mówił kolega vavoom pojawią się za jakieś  2 tygodnie. Ogólnie w przypadku Hybrydy napęd wypada słabo - tylni napęd/silnik jest za słaby, aby wypchać samochód po utracie przyczepności przedniej osi (rolki), kontrola trakcji też nie za bardzo widzi utratę przyczepności kół (bok, test diagonalny) Wiadomo, że rolki to ekstremum i w realnych sytuacjach drogowych, aż tak źle nie jest - ale trzeba mieć świadomość ograniczeń.

No to faktycznie trochę słabo to wyszło, zastanawiam się czy w takim razie jest sens dopłacać 10kPLN do napędu 4x4.. czy nie lepiej HSD 4x2

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #710 dnia: 28 Kwietnia 2018, 18:50:22 »
No to faktycznie trochę słabo to wyszło, zastanawiam się czy w takim razie jest sens dopłacać 10kPLN do napędu 4x4.. czy nie lepiej HSD 4x2

Pomyśl sobie że ktoś projektując to auto projektował RAV 4(!!!) więc jest duża szansa że napęd 4x4 był myślany jako standard.

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #711 dnia: 28 Kwietnia 2018, 19:57:43 »
być może tak było, nie zmienia to faktu, że 4x4 w tym aucie to bardziej na papierze niż na drodze ;) - dlatego się zastanawiam, czy jest sens dopłacać 10k do tego "papieru"  :o czy może bardziej opłacalnym zakupem jest jednak napęd HSD4x2

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #712 dnia: 28 Kwietnia 2018, 21:59:55 »
jesli zdarzaja sie zimowe wyjazdy w gory (np. na narty) to warto (safety first), w przeciwnym razie mozna  sie obyc bez awd

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #713 dnia: 28 Kwietnia 2018, 22:58:36 »
być może tak było, nie zmienia to faktu, że 4x4 w tym aucie to bardziej na papierze niż na drodze ;) - dlatego się zastanawiam, czy jest sens dopłacać 10k do tego "papieru"  :o czy może bardziej opłacalnym zakupem jest jednak napęd HSD4x2
Też się zastanawiałem i ostatecznie kupiłem 4x2. Nigdy nie miałem napędu 4x4 i nigdy mi go nie brakowało. Jeśli planujesz zakup tego auta to pomyśl, do czego będziesz go używał. Czy jeździłeś już z napędem 4x4 i był on rzeczywiście potrzebny? Jeśli tak, to pomyśl, czy nie lepiej będzie jednak kupić auto z lepszym napędem terenowym (choćby RAV4 nie hybrydową, ale może być też inna marka). A jeśli nie był ci potrzebny to jest kwestia do rozważenia: Czy warto dopłacać te 10k do czegoś, co jest w zasadzie nam nie potrzebne, w dodatku minimalnie podnosi spalanie, ale z drugiej strony w jakiś sposób "fajnie, że jest"? Plusem napędu 4x4 jeszcze może być to, że jeśli za ileś lat będziesz auto sprzedawał to na 4x4 może byc łatwiej znaleźć kupca, niż na 4x2.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #714 dnia: 29 Kwietnia 2018, 09:03:51 »
Ja osobiście chciałem mieć napęd 4x4 i świadomie wybierałem wersję tradycyjna nie hybrydę, wcześniej poczytałem o wadach i zaletach tego rozwiązania.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #715 dnia: 29 Kwietnia 2018, 12:12:41 »
Ciekawe jest to że przy napędzie 4x2 + 1 silnik elektryczny, podają  197KM, przy 4x4 i 2 silnikach elektrycznych mamy 197 KM, czyli są dwa słabsze silniczki elektryczne przy napędzie 4x4?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #716 dnia: 29 Kwietnia 2018, 12:16:40 »
Są te same akumulatory - prąd rozkłada się na dwa silniki elektryczne. Stąd ta sama moc napędu.

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #717 dnia: 29 Kwietnia 2018, 14:06:38 »
Szczególnie ciekawi mnie Rav4 H 4x4

Byłem dziś na testach "rolkowych" filmy z tego co mówił kolega vavoom pojawią się za jakieś  2 tygodnie. Ogólnie w przypadku Hybrydy napęd wypada słabo - tylni napęd/silnik jest za słaby, aby wypchać samochód po utracie przyczepności przedniej osi (rolki), kontrola trakcji też nie za bardzo widzi utratę przyczepności kół (bok, test diagonalny) Wiadomo, że rolki to ekstremum i w realnych sytuacjach drogowych, aż tak źle nie jest - ale trzeba mieć świadomość ograniczeń. Podziękowania dla kolegi vavoom za zorganizowanie testu i ciekawe motoryzacyjne "pogaduchy" po nich.

Film już jest, zapraszam:
https://youtu.be/so8JLIYc1yU
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2018, 14:10:26 wysłana przez vavoom »

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #718 dnia: 29 Kwietnia 2018, 14:14:17 »
To nie wypada słabo - to jest beznadzieja! Auto z przednim napędem i elektronicznie przyhamowanym kołem lepiej sobie poradzi.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #719 dnia: 29 Kwietnia 2018, 14:50:03 »
Faktycznie tragedia, mały poślizg kół przednich i samochód stoi w miejscu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl