Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437732 razy)

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #720 dnia: 29 Kwietnia 2018, 18:08:31 »
aż takiego dramatu się nie spodziewałem, jeżeli miałbym kupować to auto no to faktycznie wolę zostawić w kieszeni 10kPLN i wybrać wersję 4x2 ;)

dzięki za test i film!

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #721 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:33:02 »
Bo napęd w hybrydzie to nie prawdziwe 4x4 co raczej taki "wspomagacz" coś tam pomoże (lepsza trakcja, poprawa stabilności jazdy, ale nie ma co liczyć na cuda -jak w samochodach terenowych z blokadami mostów - priorytetem jest tu (hybryda) zużycie paliwa. W realnych sytuacjach drogowych bardzo rzadko zdarza się, aby całkowicie stracić przyczepność jak to się  dzieje na rolkach. Rolki rozkładają napędy z otwartymi dyferencjałami - szczególnie takie które nie mają lub mają słabą kontrolę trakcji (np. starsze modele Subaru też mogą mieć z tym problem -a napęd uznawany jest za jeden z lepszych - oczywiście tych drogowych) Z tego co zauważyłem podczas tego testu (ten gość w rav4 to ja :-)) układ jakby symuluje taki rodzaj napędu - co prawda liczyłem, że tył będzie "silniejszy" tzn. elektronika zasymiluje "spięcie" napędu co się nie stało - dziwne jest w tym samochodzie działanie kontroli trakcji tzn. jak w zwykłym samochodzie a nie w SUVie. Czy kupować taki napęd? To zależy od przeznaczenia - jak ktoś liczy na jaką dzielność w lekkim terenie to szkoda kasy,jak na poprawę bezpieczeństwa to jak najbardziej (w realnych warunkach drogowych taka ułomność napędu nie jest dokuczliwa). Jak z tym żyć? Ano trzeba mieć świadomość jak to działa i jakie są ograniczenia po to są te testy :-).

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #722 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:41:55 »
Faktycznie wygląda to nieciekawie. Szczególnie mnie zaskakuje sytuacja, gdy obydwa przednie koła były na rolkach. Na logikę przecież tylne koła powinny bez problemu napędzić auto nawet mimo niewielkiej mocy tylnego silnika. Mam wrażenie, że projektant sterownika tego silnika się bardzo nie popisał i uznał, że skoro obydwa przednie koła mają tę samą prędkość obrotową to nie ma poślizgu. Warto by zrobić jeszcze test na tylko jednej rolce pod jednym z przednich kół - czy to auto w tej sytuacji sobie poradzi. I dla porównania zrobić test wersji przednionapędowej - czy hybrydowe 4WD okaże się w tej próbie lepsze, niż przedni napęd... Teoretycznie jeśli by doszło do jakiejś aktualizacji firmware'u w aucie to sytuacja sytuacja chyba by się poprawiła, bo nie chce mi się wierzyć, że z tak skonstruowanego układu napędowego nie da się mechanicznie wycisnąć czegoś więcej.
Jeszcze jedno - czy były może robione rolkowe testy napędu hybrydowego w Lexusach?

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #723 dnia: 29 Kwietnia 2018, 23:01:36 »
tomac, nie było testów hybrydowego Lexusa. Był klasyczny i wypadł niewiele lepiej niż hybrydowa Rav4.
Poszukuję standardowej wersji Rav4 w moich okolicach, jak znajdę, to wrzucę porównanie z hybrydą. Możliwe, że będzie też hybrydowy Outlander.
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #724 dnia: 29 Kwietnia 2018, 23:17:02 »
Moze zrobcie testy w "normalnych" warunkach typu bloto a nie na rolkach. Wtedy bedzie wiadomomczy ten naped w czyms pomaga. Na codzien na rolkach jezdzicie?

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #725 dnia: 29 Kwietnia 2018, 23:56:23 »
Moze zrobcie testy w "normalnych" warunkach typu bloto a nie na rolkach. Wtedy bedzie wiadomomczy ten naped w czyms pomaga. Na codzien na rolkach jezdzicie?

Moim zdaniem test na rolkach rzetelnie pokazuje do czego jest zdolny dany napęd 4x4 a do czego nie, wolisz test po "kałużach", które byle Auris przejedzie ;)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #726 dnia: 30 Kwietnia 2018, 04:56:37 »
Oczywiście,  że rzetelnie pokazuje zachowanie napędu w określonych warunkach podobnie jak testem "łosia" testuje się zawieszenie i esp (niektóre samochody się przewracają lub prawie przewracają). Tak samo testy na torze sprawdzają zachowanie napędu i zawieszania. Trzeba uważać tylko z interpretacją wyników. To napędy "drogowe" i to takich celów były projektowane. Jak ktoś chce 4x4 do lekkiego terenu to musi kupić coś innego np. Jeep'a Renegate czy coś podobnego.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #727 dnia: 30 Kwietnia 2018, 05:00:58 »

Rolki mają tę zaletę, że testy są powtarzalne - może jakaś wersja z lekką ich blokadą coś więcej by powiedziała o napędach drogowych. Bo testy typy podjazd pod ośnieżoną górkę mógłby być kłopotliwy do przeprowadzania.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #728 dnia: 30 Kwietnia 2018, 05:06:13 »
Teoretycznie jeśli by doszło do jakiejś aktualizacji firmware'u w aucie to sytuacja sytuacja chyba by się poprawiła, bo nie chce mi się wierzyć, że z tak skonstruowanego układu napędowego nie da się mechanicznie wycisnąć czegoś więcej.

To jest zagadka dlaczego tak tego nie oprogramowali czy silnik elektryczny nie da rady, czy zaoszczędzili na badaniach. Nowa generacja hybrydy rav4 podobno ma zwiększony o 30% moment na tylnej osi, ciekawe czy wtedy wyjedzie  ...

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #729 dnia: 30 Kwietnia 2018, 09:05:10 »
i czy w takim wypadku warto jest dokładać 10 tys za napęd 4x4 ?
chyba nie

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #730 dnia: 30 Kwietnia 2018, 10:56:17 »
chyba nie

A to zależy czy te 10tys PLN to dużo czy mało ...

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #731 dnia: 02 Maja 2018, 22:41:44 »
chyba nie

A to zależy czy te 10tys PLN to dużo czy mało ...

Jak się zastanawiałem nad tym czy 4x4 czy 4x2 to doszedłem do punktu że jeśli przez jeżdżenie tym autem przez kilka lat tylko raz się wydarzy że 4x4 mnie wyciągnie ze stłuczki/wypadku to 10tyś ma sens wydać bo koszty wtedy będą o wiele wiele większe.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #732 dnia: 15 Maja 2018, 18:09:00 »
ciekawy i miarodajny test zza wschodniej granicy:
https://m.youtube.com/watch?v=QDEKrkgfs8Y

dotyczy aut z konwencjonalnymi silnikami benzynowymi. przyjemnego ogladania :-)

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #733 dnia: 20 Maja 2018, 15:54:47 »
 W sklepie Toyoty jest nowa wersja mapy dla naszych nawigacji: 6.11.  Wiadomość oczywiście dla fanów posiadania najnowszej wersji mapy

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #734 dnia: 20 Maja 2018, 20:31:25 »
W sklepie Toyoty jest nowa wersja mapy dla naszych nawigacji: 6.11.  Wiadomość oczywiście dla fanów posiadania najnowszej wersji mapy

Pisałem już o tym 20.04.2018 http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43315.0.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl