Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #735 dnia: 20 Maja 2018, 21:14:17 »
ciekawy i miarodajny test zza wschodniej granicy:
https://m.youtube.com/watch?v=QDEKrkgfs8Y

dotyczy aut z konwencjonalnymi silnikami benzynowymi. przyjemnego ogladania :-)

Czy ja wiem czy miarodajny? Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Przede wszystkim każde auto na innych oponach. 6 różnych kierowców z 6 różnymi stylami jazdy; czasem okazywało się, że wystarczyło wziąć większy rozpęd i auto wjeżdżało - o czym to niby ma świadczyć? Wreszcie na takim błocie auto jadące na końcu ma najgorsze warunki bo jedzie po błocie rozjechanym i wyślizganym przez poprzedników.. żaden test nie jest idealny ale ten ma zbyt wiele słabych punktów żeby wyciągać jakiekolwiek wnioski.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #736 dnia: 20 Maja 2018, 21:38:27 »
rzeczywiscie opony moga miec pewien wplyw na pokonywanie przeszkod w blocie. Z drgiej strony Hyundai na zimowych oponach radzil sobie slabo - byc moze jego kierowca jechal bardziej zachowawczo od pozostalych. Mimo wszystko test uwazam za wartosciowy, poniewaz pokazuje zachowanie roznych aut w lekkim terenie i moze byc pomocny w podjeciu decyzji o zakupie auta. pozdrawiam

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #737 dnia: 21 Maja 2018, 07:50:49 »
ciekawy i miarodajny test zza wschodniej granicy:
https://m.youtube.com/watch?v=QDEKrkgfs8Y

dotyczy aut z konwencjonalnymi silnikami benzynowymi. przyjemnego ogladania :-)

Czy ja wiem czy miarodajny? Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Przede wszystkim każde auto na innych oponach. 6 różnych kierowców z 6 różnymi stylami jazdy; czasem okazywało się, że wystarczyło wziąć większy rozpęd i auto wjeżdżało - o czym to niby ma świadczyć?

Tylko tyle, że w terenie (taki jak na filmie) liczy się w kolejności: kierowca, opony, napędy i cała reszta.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #738 dnia: 28 Maja 2018, 11:49:01 »
Jak podnieść do góry dysze spryskiwaczy, na postoju ładnie leją, przy jeździe po mieście już za nisko a na autostradzie tragedia.
Dostałem wreszcie odpowiedź na  temat spryskiwaczy,  przy wymianie kół zagadnąłem.

W serwisie trzeba zgłosić, a tam jak zwykle nic nie mają na miejscu, zamawia się plusy albo minusy  telefonicznie,  normalnie są zerówki założone,  jak dostaną to trzeba podjechać do serwisu, podobno wymiana spryskiwaczy bezpłatna, regulacji nie ma.   

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #739 dnia: 28 Maja 2018, 13:40:15 »
Coś mi się wydaje, że fabryczne ustawienie świateł jest takie że wg. świecą za nisko. Miał ktoś z was podobny problem i regulował, aby było lepiej?

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #740 dnia: 28 Maja 2018, 22:23:25 »
Czy spotkaliście się z opcją wyłaczenia automatycznego podnoszenia klapy bagażnika? Działa to bardzo wolno i już wolałbym samodzielnie zamykać :(

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #741 dnia: 29 Maja 2018, 11:13:44 »
Czy spotkaliście się z opcją wyłaczenia automatycznego podnoszenia klapy bagażnika? Działa to bardzo wolno i już wolałbym samodzielnie zamykać :(
Podejrzewam, że trzeba by zdemontować siłowniki i zastąpić standardowymi spowalniaczami, wiec raczej to nie będzie opcja przełączalna w menu. DOdatkowo jak klapa dojedzie do końca, to słychać dzwięk zamka. Klapą przy ręcznym zamykaniu solidnie trzepniesz, wiec zamek (jak w drzwiach) zaskoczy. Przy powolny dociąganiu do końca, mam wrażenie że i zamek jest inny, bo klapa pomału dojeżdza do końca, a potem zamyka się zamek.

Offline zelazo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #742 dnia: 29 Maja 2018, 14:15:02 »
Witajcie.

Nowy na forum. Zamierzam się przesiąść z Hondy CR-V 2.0 benzyna na Rav4 Hybrid. Głównym powodem to rzecz jasna zużycie paliwa. Głównie jazda po Wawie, więc moja CR-V nie schodzi poniżej 10l/100 km. Ale pytanie mam do Was o wersję 4x2 vs 4x4. Niby z CR-V mam 4X4 z dołączaną tylną osią, ale to chyba i tak kończy się na ok 40km. Tak więc w mieście (oprócz sprawnego ruszania z błota, śniegu itd.) to większego użytku nie widzę. Co Wami kierowało przy wyborze tej droższej wersji RAV?
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 14:33:18 wysłana przez zelazo »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #743 dnia: 29 Maja 2018, 14:31:29 »
Witajcie.

Nowy na forum i zamierzam się przesiąść się z Hondy CR-V 2.0 benzyna na Rav4 Hybrid. Głównym powodem to rzecz jasna zużycie paliwa. Głównie jazda po Wawie, więc moja CR-V nie schodzi poniżej 10l/100 km. Ale pytanie mam do Was o wersję 4x2 vs 4x4. Nicy z CR-V mam 4X4 z dołączaną tylną osią ale toch yba i tak kończy się na ok 40km. Tak więc w mieście (oprócz sprawnego ruszania z błota, śniegu itd.)  to większego użytku nie widzę. Co Wami kierował przy wyborze tej droższej wersji RAV?
Te napedy dołączane 4x4 maja zazwyczaj możliwość sztywnego zablokowania podziału momentu obrotowego 50:50 do tych 40km/h. Potem blokada się rozłącza a o chwilowym dołączeniu tylnej osi decyduje kopmuter.
Wiec to nie jest tak, że tylko przy ruszaniu i na śniegu. W teorii może doooopę uratować przy jakimś poślizgu lub sytuacji co się zdarza raz X lat. W moim odczuciu dopłata do nawet kiepskiego napędu będzie tańśza niż zdrowie, życie czy kasacja nawet.

Jak często Ci się ABS załącza? Jak jezdzisz rozsądnie to prawie nigdy. A masz!

Ten Twój rzecz jasna zuzycie paliwa to nie takie wcale oczywiste. Niech hibrida Ci zuzyje 4l mniej. 20PLN na 100km mniej. Porównaj to z wydatkiem na nowy samochód i sprawdz po ilu latach Ci się "zwróci". Pewnie po sporej ilości lat.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #744 dnia: 29 Maja 2018, 14:54:23 »
Tak więc w mieście (oprócz sprawnego ruszania z błota, śniegu itd.) to większego użytku nie widzę. Co Wami kierowało przy wyborze tej droższej wersji RAV?

Sendo sprawy to właśnie to lepsze wykorzystanie przyczepności, tyle i aż tyle. Nie tylko przy ruszaniu, ale także jako wspomaganie ESP tak jak kolega już opisał. Napęd w hybrydzie jest dość prosty i nie ma się co nastawiać na jakieś szczególne własności terenowe (raczej to taki wspomagacz - było o tym na forum). Co do spalania to koniecznie zrób jakąś typową trasę po mieście i porównaj. O spalaniu też poczytasz na tym forum,  ono silnie zależy od warunków jazdy i można się rozczarować, albo cieszyć :-)

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #745 dnia: 29 Maja 2018, 15:05:08 »
Zdecydowanie. Polecam umówić się na jazde testową, i bez patrzenia w między czasie na komputer, chwilowe spalanie itp, przejechać po swojemu znana trase. Po swojemu, bez testowania przyspieszenia, głośności napędu jak się depnie, itd, itp. Ot jedziesz jak co ranp do roboty. I porównac z CR-V po jezdzie.

Ten samochód potrafi spalić mało, ale jak sięgo depnie, to potrafi wszamać swoje.
A niektórych skrzynia bezstopniowa doprowadza do frustracji.

Offline zelazo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #746 dnia: 29 Maja 2018, 15:47:51 »
Zdecydowanie. Polecam umówić się na jazde testową, i bez patrzenia w między czasie na komputer, chwilowe spalanie itp, przejechać po swojemu znana trase. Po swojemu, bez testowania przyspieszenia, głośności napędu jak się depnie, itd, itp. Ot jedziesz jak co ranp do roboty. I porównac z CR-V po jezdzie.

Ten samochód potrafi spalić mało, ale jak sięgo depnie, to potrafi wszamać swoje.
A niektórych skrzynia bezstopniowa doprowadza do frustracji.

Dzięki serdeczne. Zapewne tak zrobię, bo można obserwować dyskusje, przeglądać filmiki a i tak kluczem będzie samemu przejechać się. Noga każdego jest inna. Moja "ciężka" nie jest, ale i tak nie wiem czy właśnie taki styl będzie odpowiedni do tego, aby realnie robić na jednym baku nie 400 km tylko 700-800 km. Drugim wątkiem to jest fakt, że na ten moment jeszcze za swoją CR-V mogę trochę wziąć w miarę przyzwoite pieniądze. Potem więcej trzeba będzie dołożyć. Jedno w  "domu" jest ustalone, że nowe auto ma być nadal SUV :-) RAVka jest podobna gabarytowo i generalnie w podobnych kręgach cenowych.   

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #747 dnia: 29 Maja 2018, 15:57:36 »

Dzięki serdeczne. Zapewne tak zrobię, bo można obserwować dyskusje, przeglądać filmiki a i tak kluczem będzie samemu przejechać się. Noga każdego jest inna. Moja "ciężka" nie jest, ale i tak nie wiem czy właśnie taki styl będzie odpowiedni do tego, aby realnie robić na jednym baku nie 400 km tylko 700-800 km.

Te 700-800km to realny zasięg dla trybu mieszanego przynajmniej u mnie, ale to zależy od trasy więc bez testów ciężko coś wnioskować (są różne miasta) ...

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #748 dnia: 29 Maja 2018, 21:58:29 »
Żeby realnie działała hybryda, to trzeba minimum 20 km robić na najkrótszym  dystansie.
Inaczej poniżej 9 litrów  nie zejdzie.

Offline zelazo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #749 dnia: 30 Maja 2018, 10:41:09 »
Żeby realnie działała hybryda, to trzeba minimum 20 km robić na najkrótszym  dystansie.
Inaczej poniżej 9 litrów  nie zejdzie.

Ważna uwaga. Ja na przestrzeni paru lat jazdy CR-V głównie po Wawie i robiąc rocznie 15-20 tys. km. koszt 100 km paliwa wychodzi mniej więcej na tym samym poziomie , tj. 48 zł, a jak dodać do tego koszty przeglądów i ubezp. to podskakuje do ok 75 zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl