Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #750 dnia: 30 Maja 2018, 11:24:43 »
Hybryda, aby sprawnie działać musi być rozgrzana przy zimnym starcie zajmuje to trochę czasu szczególnie zimą i spalanie takie sobie. Latem lub po rozgrzaniu silnika jest już znacznie lepiej, ale wszystko zależy od trasy - dlatego nasze uwagi odnośnie testów przed kupnem, aby się nie rozczarować. Ja zwykle jeżdżę w trybie mieszanym tak 50/50 miasto/trasa z umiarkowanymi prędkościami (zwykle odcinki po 40km lub więcej, rocznie ok. 35kkm ). Spalanie w cyklu rocznym 6.0l/100km (latem 5.4-5.6, zimą 6.0-6.5 średnio liczone na jednym baku). Na forum były dyskusje na ten temat.

Offline zelazo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #751 dnia: 30 Maja 2018, 11:36:21 »
Hybryda, aby sprawnie działać musi być rozgrzana przy zimnym starcie zajmuje to trochę czasu szczególnie zimą i spalanie takie sobie. Latem lub po rozgrzaniu silnika jest już znacznie lepiej, ale wszystko zależy od trasy - dlatego nasze uwagi odnośnie testów przed kupnem, aby się nie rozczarować. Ja zwykle jeżdżę w trybie mieszanym tak 50/50 miasto/trasa z umiarkowanymi prędkościami (zwykle odcinki po 40km lub więcej, rocznie ok. 35kkm ). Spalanie w cyklu rocznym 6.0l/100km (latem 5.4-5.6, zimą 6.0-6.5 średnio liczone na jednym baku). Na forum były dyskusje na ten temat.

Czy to "rozgrzanie" masz na myśli odpalony silnik, czy zapewnione ciepło np. w garażu podziemnym. Autem głównie jeżdżę z garażu do garażu podziemnego. Zimą przy dużych mrozach w garażu jest ok 8 st. a latem naście. Zresztą auto szybciej się rozgrzeje po postoju w garażu podczas mrozów niż na otwartym terenie... :)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #752 dnia: 30 Maja 2018, 12:59:27 »
Chodzi o odpalenie silnika spalinowego po postoju, oczywiście pełna sprawność układu hybrydowego jest osiągana tym szybciej im wyższa jest temperatura otoczenia. Taki ogrzewany garaż dużo powinien dać na plus.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #753 dnia: 01 Czerwca 2018, 18:35:17 »
macie sporo racji; jednak moja ravka, dość ekstremalnie użytkowana: tzn. 8 x 1 km na codzień plus kilkadziesiąt kilometrów przez weekend, notuje po ponad dwóch latach 7,5L /100; to spalanie od zakupu. w pierwszym roku było o litr mniej, jednak wtedy się starałem. potem mi się znudziło i spalanie wzrosło do tych 7.5. przy czym latem trochę spada, zimą trochę wzrasta. niemniej, czasami lubię rywalizację spod świateł, i to pierwszy z moich wielu wozów, w którym wykorzystanie pełnej mocy silnika da się "odrobić" przez chwilę spokojnej jazdy:) tzn. w sensie średniego spalania.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #754 dnia: 10 Czerwca 2018, 10:59:53 »
Witam was serdecznie ;-)
Już jestem szczęśliwym posiadaczem Rav4 Hybrid i mam pytanie od was jakie macie doświadczenia z ASO. Chcę wiedzieć przed pierwszą wizytą w ASO jaki jest pierwszy? po 15000km lub rok? czy jest jakaś tolerancja przebiegu lub czasu żebym nie przegapić czy też z utratą gwarancji? Jaki jest koszt pierwszego przeglądu? Co wymieniają? Z tego co widzę w książce to tylko olej i filtry zgadza się? Pozdrawiam

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #755 dnia: 10 Czerwca 2018, 12:57:41 »
Witam was serdecznie ;-)
Już jestem szczęśliwym posiadaczem Rav4 Hybrid i mam pytanie od was jakie macie doświadczenia z ASO. Chcę wiedzieć przed pierwszą wizytą w ASO jaki jest pierwszy? po 15000km lub rok? czy jest jakaś tolerancja przebiegu lub czasu żebym nie przegapić czy też z utratą gwarancji? Jaki jest koszt pierwszego przeglądu? Co wymieniają? Z tego co widzę w książce to tylko olej i filtry zgadza się? Pozdrawiam

Pierwszy przegląd po 15kkm lub 1 rok w zależności co pierwsze nastąpi. Z tolerancją to nie jest to wprost napisane słyszałem o wersji +/- 500km lub +/- 1000km i +/- 14 dni jak kryterium jest czas, najlepiej zadzwoń do ASO.  Ja staram się trzymać tej pierwszej tolerancji. Pierwszy przegląd to z wymian olej i filtry + diagnostyka, cena zależnie od ASO i zniżek coś koło 700-800PLN (z olejem kupionym w ASO). Większe/droższe przeglądy są co 30kkm.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2018, 12:59:52 wysłana przez Dobi »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #756 dnia: 10 Czerwca 2018, 13:02:25 »
Co do doświadczeń z ASO to jak dla mnie wszystko OK, napisz gdzie się wybierasz to może ktoś coś podpowie.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #757 dnia: 10 Czerwca 2018, 16:44:34 »
Witam was serdecznie ;-)
Już jestem szczęśliwym posiadaczem Rav4 Hybrid i mam pytanie od was jakie macie doświadczenia z ASO. Chcę wiedzieć przed pierwszą wizytą w ASO jaki jest pierwszy? po 15000km lub rok? czy jest jakaś tolerancja przebiegu lub czasu żebym nie przegapić czy też z utratą gwarancji?
Po przejechaniu 5 tys km zgłosić się do serwisu na wymianę oleju. Kolejna (druga) wizyta już zgodnie z tym co kolega pisze.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #758 dnia: 10 Czerwca 2018, 16:44:54 »
Dzięki bardzo za radę . Dziś niestety zaczęła mnie przykra przygoda . Złodzieje chcieli moje ukraść auto :-( im się nie wypaliło bo miałem drugi alarm zabezpieczony innego producenta (niektórzy wiedzą)  im się nie udało, ale to za mało dowodów, zrobiłem foto samochodu Citroen C5 Kombi z urwaną tylną wycieraczką i to byli 3 osoby więc kumam co chcieli robić.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #759 dnia: 10 Czerwca 2018, 16:48:07 »
Po przejechaniu 5 tys km zgłosić się do serwisu na wymianę oleju. Kolejna (druga) wizyta już zgodnie z tym co kolega pisze.

to co kupiłem prywatnie i nie zgłosił po 5 tys.km to już utrata gwarancji? mam już w tej chwili od zakupu przejechane 14 tys.km to jak?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #760 dnia: 10 Czerwca 2018, 17:03:47 »
Po przejechaniu 5 tys km zgłosić się do serwisu na wymianę oleju.
Niby w jakim celu?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #761 dnia: 10 Czerwca 2018, 17:17:10 »
Nowe auto, albo sam nowy silnik, po dotarciu  wymiana filtra i oleju.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2018, 17:23:52 wysłana przez animuss »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #762 dnia: 10 Czerwca 2018, 18:07:19 »
Nowe auto, albo sam nowy silnik, po dotarciu  wymiana filtra i oleju.
Dotarcie silnika? Chyba dekady Ci się pomyliły. Jeszcze może napiszesz, że producent tak zaleca, czy może jednak to Twoja autorska koncepcja?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #763 dnia: 10 Czerwca 2018, 19:30:55 »
Niestety tak zaleca, byłem w tamtym roku na takiej wymianie, mam wpis, fakturę itd..

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #764 dnia: 10 Czerwca 2018, 19:34:45 »
Dzięki bardzo za radę . Dziś niestety zaczęła mnie przykra przygoda . Złodzieje chcieli moje ukraść auto  im się nie wypaliło bo miałem drugi alarm zabezpieczony innego producenta (niektórzy wiedzą)  im się nie udało, ale to za mało dowodów, zrobiłem foto samochodu Citroen C5 Kombi z urwaną tylną wycieraczką i to byli 3 osoby więc kumam co chcieli robić.

Dzisiaj się zarejestrowałeś i na forum i dzisiaj miałeś to zdarzenie? A złodzieje byli już w samochodzie? Jesteś z Warszawy lub okolic? Tutaj toyota to popularne auto wśród amatorów cudzej własności.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl