Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #810 dnia: 15 Lipca 2018, 01:28:58 »
Zwracam uwagę, że hybrydowe 4x4 działa w zasadzie tak samo w Rav4 i Outlanderze PHEV. Można wnioskować, że to kwestia ograniczeń tej technologii, a nie samej Toyoty. Z tego co wiem, ktoś już zwrócił się do Mitsubishi Motors Polska z prośbą o wyjaśnienie (tym bardziej, że PHEV ma opcję LOCK), może i do Toyota Motor Poland warto wysłać zapytanie :)
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #811 dnia: 15 Lipca 2018, 05:11:13 »
Tak to pytanie do producenta czy ograniczenie np ochrona układu przed przeciążeniem czy coś innego. Dziwne, że ten lock w Mitsubishi nie zadziałał.

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #812 dnia: 15 Lipca 2018, 11:30:11 »
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że system ogranicza moment podawany przez silnik z tyłu do wartości momentu podawanego przez silnik z przodu, czyli działa jak otwarty dyfer (50/50).
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #813 dnia: 15 Lipca 2018, 16:33:27 »
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że system ogranicza moment podawany przez silnik z tyłu do wartości momentu podawanego przez silnik z przodu, czyli działa jak otwarty dyfer (50/50).

Też tak myślałem (jak to dla napędów typowo drogowych), tyle że potencjał rozwiązania hybrydowego jest większy i trochę dziwne, że  nie wykorzystano tego - może są inne powody. W każdym razie nie ma to jak dobry test :-)

Arst

• Gość
« Odpowiedź #814 dnia: 16 Lipca 2018, 17:08:50 »
Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem tu nowy, bo do tej pory nie miałem żadnej Toyoty, ale obecnie jestem w trakcie oczekiwania na swoją RAVkę 4x4 HSD. Tak więc już teraz postanowiłem dołączyć do zaszczytnego grona użytkowników :grin:

Trochę zmartwiły mnie te testy napędów AWD w hybrydach, ale z drugiej strony na filmach na yt w rzeczywistym terenie/śniegu nie wygląda to najgorzej. Z pewnością lepszy AWD, niż FWD. Choć już teraz widzę, że do Suzuki Jimnego mego ojca RAVka nie będzie miała podjeścia w terenie.

Na jakimś forum amerykańskim przeczytałem, że to celowa ochrona generatora przed usmażeniem. Ciekawe, gdzie leży problem :o. Gdybym miał, zgadywać, to pewnie inżynierowie mają problem z obliczeniem ile prądu należy podać do generatora w chwili, gdy dyfer/kontrola trakcji przerzuca moment z jednego koła na drugie (gdy jedno stoi na ziemi, a drugie kręci się bez oporów).

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #815 dnia: 16 Lipca 2018, 17:30:25 »
przecież napęd ravki został wprost przeniesiony z przednionapędowej camry; so, elektryczny tył dołożono ze względów markentingowych. w efekcie nawet na asfalcie przód piszczy przy średnio ostrym ruszaniu, jednak o tym pisaliśmy ze dwa lata temu..

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #816 dnia: 21 Lipca 2018, 22:52:57 »
dużo pisaliśmy o oponach zimowych a także o całorocznych, teraz przymierzam sie do wymiany opon letnich jakie polecacie i kto jakie używa poza tymi fabrycznymi. Nie jestem z nich zadowolony planuje zakup zupełnie innych znalazłem jakieś testy https://sklep.intercars.com.pl/poradnik/opony-i-felgi/najlepsze-opony-letnie-dla-samochodow-terenowych-suv/?gclid=CjwKCAjws8vaBRBFEiwAQfhs-ExgDgVg9yuR4Dgc0v6_8MsrHLOqcylmb8TTt9Kn62pczRhzu7THdhoC1ukQAvD_BwE ale opinie użytkowników najcenniejsze

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #817 dnia: 31 Lipca 2018, 22:40:12 »
Panowie coś mi dziś przytrafiło co mnie się nie spodobało. Jechałem po mieście wiedząc o jeździe Eco i miałem naładowaną prawie pełny akumulator (brakujące dwie kreski do pełna) zaczęło mnie zdziwić jak daję lekko pedał gazu powiedzmy od startu to załączał od razu spalinowy mimo prawie pełnej dyspozycji baterii to chwilkę wrócił na EV już podczas jazdy, znów zatrzymanie i powtarzało to samo od startu tak jak pod światłami. Miałem tylko raz taki przypadek i potem znów uruchomiłem samochód to wszystko wróciło do normy . Mieliście coś takiego?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #818 dnia: 01 Sierpnia 2018, 08:39:28 »
Wszystko zależy jak mocno ten gaz naciśniesz i  przekroczysz pewien próg na  obrotomierzu.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #819 dnia: 01 Sierpnia 2018, 16:16:14 »
ciekawe, czy wysokie temperatury moga miec wplyw na zalaczanie sie napedow w hybrydach?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #820 dnia: 01 Sierpnia 2018, 16:56:09 »
Wysoka temperatura baterii powoduje spadek limitow ladowania i rozladowania co w skrajnym przypadku oznacza jazde caly czas na spalinie mimo naladowanej baterii oraz hamowanie klockami bo bateria nie moze przyjac generowanego podczas hamowania pradu. Przy obecnych temperaturach otoczenia szedlbym tym tropem. Hybrid Assistant obsluguje przeciez RAV4 wiec sprawa prosta do zbadania.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #821 dnia: 01 Sierpnia 2018, 21:06:11 »
Ok to rozumiem wpływ temperatury otoczenia. Chcę jeszcze wiedzieć czy u was pokazuje czasami do pełna akumulator? bo u mnie zawsze te dwie kreski brakujące, nigdy nie widziałem do pełna w terenie górzystym gdzie jeździłem w dół  i częstym hamowaniem. Byłem na przeglądzie niedawno gdzie mi wydali certyfikat, że akumulator jest ok.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #822 dnia: 01 Sierpnia 2018, 21:28:00 »
W terenie górzystym, przy długich zjazdach i doładowywał mi te dwie kreski. Ale było to sporadycznie, tylko wtedy gdy bateria przed zjazdem była naładowana do pełna bez tych dwóch kresek i zjazd był długi, ok. 20 km (z małymi podjazdami).
Normalnie to bez dwóch kresek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #823 dnia: 02 Sierpnia 2018, 08:50:33 »
Ok to rozumiem wpływ temperatury otoczenia. Chcę jeszcze wiedzieć czy u was pokazuje czasami do pełna akumulator? bo u mnie zawsze te dwie kreski brakujące, nigdy nie widziałem do pełna w terenie górzystym gdzie jeździłem w dół  i częstym hamowaniem. Byłem na przeglądzie niedawno gdzie mi wydali certyfikat, że akumulator jest ok.

Sporadycznie doładowuje do pełna (na wyświetlaczu) u mnie jest to bardzo stromy zjazd gdzie trzeba sobie pomagać hamulcem.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #824 dnia: 02 Sierpnia 2018, 09:42:29 »
Dba o to system zabezpieczeń, czyli doładowuje i przerywa odbiór w przedziale od 20-80%, żeby bateria na długo starczyła.
To że pracuje silnik, nie oznacza też, że nie oddaje energii z baterii do napędu, klimatyzacji, itd..

« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2018, 10:06:14 wysłana przez animuss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl