Cześć
Jest to mój pierwszy post, ale zaznaczam, że szukałem czy temat nie był poruszany.
Jestem szczęśliwym ojcem 5cio osobowej rodziny. Dwójka dzieci w fotelikach (3 lata, ostatni rozmiar fotelika przed poddupnikiem) + 12 latka 165cm. Żona i ja z drobną nadwagą, ale bez przegięcia - BMI < 28, kierowca 176cm żona 167cm.
Obecnie jeździmy Xarą Picasso z trzema fotelami z tyłu. Chodzi za mną jednak przesiadka na SUV i w zasadzie w tej klasie nie ma nic z trzema fotelami z tyłu. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś użytkuje (być może sporadycznie) Rav4 w podobnej obsadzie i czy da się wygodnie pojechać nad polskie morze (300km) lub za granicę (<1000km).
Obecna nasza konfiguracja jest taka, że jeden fotelik mamy na przodzie a jeden z tyłu pod drzwiami. Starsza córka z żoną siedzą obok fotelika. Próbowaliśmy przerabiać fotelik na środku (wiem nie ma ISOFIX, ale mój fotelik zapewnia też bezpieczeństwo bez isofix) w KIA Sportage, ale było nam masakrycznie ciasno (tzn. im bo kierowca nie narzekał). Nieśmiało chodzą nam po głowie kombinacje, aby dzieciaki siedziały razem a drugim rzędzie, ale czy między nimi zmieści się jeszcze osoba? Siedziałem w Rav4 i ma dużo miejsca z tyłu, nie pamiętam czy ma regulowane oparcie, ale już nie raz początkowy zachwyt przechodził mi po dłuższym użytkowaniu.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, wskazówki lub opinie.
Pozdrawiam,
Marek