Autor Wątek: Czy ktoś użytkuje w 5cio osobowej rodzinie?  (Przeczytany 6902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline saram

• Toyot Leżący
  • *
Czy ktoś użytkuje w 5cio osobowej rodzinie?
« dnia: 18 Sierpnia 2016, 00:48:38 »
Cześć

Jest to mój pierwszy post, ale zaznaczam, że szukałem czy temat nie był poruszany.
Jestem szczęśliwym ojcem 5cio osobowej rodziny. Dwójka dzieci w fotelikach (3 lata, ostatni rozmiar fotelika przed poddupnikiem) + 12 latka 165cm. Żona i ja z drobną nadwagą, ale bez przegięcia - BMI < 28, kierowca 176cm żona 167cm.

Obecnie jeździmy Xarą Picasso z trzema fotelami z tyłu. Chodzi za mną jednak przesiadka na SUV i w zasadzie w tej klasie nie ma nic z trzema fotelami z tyłu. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś użytkuje (być może sporadycznie) Rav4 w podobnej obsadzie i czy da się wygodnie pojechać nad polskie morze (300km) lub za granicę (<1000km).

Obecna nasza konfiguracja jest taka, że jeden fotelik mamy na przodzie a jeden z tyłu pod drzwiami. Starsza córka z żoną siedzą obok fotelika. Próbowaliśmy przerabiać fotelik na środku (wiem nie ma ISOFIX, ale mój fotelik zapewnia też bezpieczeństwo bez isofix) w KIA Sportage, ale było nam masakrycznie ciasno (tzn. im bo kierowca nie narzekał). Nieśmiało chodzą nam po głowie kombinacje, aby dzieciaki siedziały razem a drugim rzędzie, ale czy między nimi zmieści się jeszcze osoba? Siedziałem w Rav4 i ma dużo miejsca z tyłu, nie pamiętam czy ma regulowane oparcie, ale już nie raz początkowy zachwyt przechodził mi po dłuższym użytkowaniu.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, wskazówki lub opinie.

Pozdrawiam,
Marek

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czy ktoś użytkuje w 5cio osobowej rodzinie?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2016, 07:15:13 »
Cześć

Jest to mój pierwszy post, ale zaznaczam, że szukałem czy temat nie był poruszany.
Jestem szczęśliwym ojcem 5cio osobowej rodziny. Dwójka dzieci w fotelikach (3 lata, ostatni rozmiar fotelika przed poddupnikiem) + 12 latka 165cm. Żona i ja z drobną nadwagą, ale bez przegięcia - BMI < 28, kierowca 176cm żona 167cm.

Obecnie jeździmy Xarą Picasso z trzema fotelami z tyłu. Chodzi za mną jednak przesiadka na SUV i w zasadzie w tej klasie nie ma nic z trzema fotelami z tyłu. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś użytkuje (być może sporadycznie) Rav4 w podobnej obsadzie i czy da się wygodnie pojechać nad polskie morze (300km) lub za granicę (<1000km).

Obecna nasza konfiguracja jest taka, że jeden fotelik mamy na przodzie a jeden z tyłu pod drzwiami. Starsza córka z żoną siedzą obok fotelika. Próbowaliśmy przerabiać fotelik na środku (wiem nie ma ISOFIX, ale mój fotelik zapewnia też bezpieczeństwo bez isofix) w KIA Sportage, ale było nam masakrycznie ciasno (tzn. im bo kierowca nie narzekał). Nieśmiało chodzą nam po głowie kombinacje, aby dzieciaki siedziały razem a drugim rzędzie, ale czy między nimi zmieści się jeszcze osoba? Siedziałem w Rav4 i ma dużo miejsca z tyłu, nie pamiętam czy ma regulowane oparcie, ale już nie raz początkowy zachwyt przechodził mi po dłuższym użytkowaniu.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, wskazówki lub opinie.

Pozdrawiam,
Marek

Cześć.
W mojej rodzinie też był przerabiany ten temat i powiem Ci że dwa foteliki z tyłu na kanapie zawsze zrobią ciasnotę. Z poddupnikiem już by było lepiej. Dobrym wyjściem który przerabiał nasz kolega był Jeep  :cheesy: i jest z tego rozwiązania zadowolony.
Obi

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2016, 07:18:52 »
Napisz o której generacji RAV4 myślisz ,bo wydaje mi się ,że bez tego ani rusz.

Wg mnie generalnie RAV4 to mały samochód , dobry po mieście ,a nie na wakacje. Myślę o I i II generacji.

Może IV to już zupełnie inna kategoria,ale się nie wypowiadam ,bo nie mam :)

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2016, 08:50:26 »
RAV4 z USA może mieć 3 rzędy siedzeń i rozwiązuje temat. Ma chyba największy bagażnik w klasie. Mam i jestem super zadowolony. Na trasy tempomat i automat. Czego chcieć więcej?
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline saram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:21:38 »
Napisz o której generacji RAV4 myślisz ,bo wydaje mi się ,że bez tego ani rusz.[/size][/font]
No właśnie jestem rozbity między nową wersją a wersją poprzednią. Dalej już nie patrzę. Jeśli będzie warto iść w nową to jestem na to gotów.
RAV4 z USA może mieć 3 rzędy siedzeń i rozwiązuje temat.

A to ciekawe. Jak takie cudo nabyć w sensowny sposób i czy jest jakiś sensowny silnik (tzn. spalający nie więcej niż 10l myślę).

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2016, 12:27:11 »
To może Prius+ :) Siedmioosobowy i w mieście 5-tkę łyknie:) Mi zwykły prusak II na trasie nad może 4,1 spalił a w mieście 5 litrów . 3-4 latki Priusa+ za 70 tysięcy idzie wyrwać. Zastanów się :) Pozdro

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpnia 2016, 15:28:49 »
Można je znaleźć w ogłoszeniach. Występują z silnikiem 2.4 i 2.0 Ja mam 2.0, jak w Europie. Spala średnio 9 l, mierzone prze zemnie, przez rok na zasadzie dolewania do baku. Bardziej wiarygodnie się nie da obliczyć. Na dłuższych trasach, przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 7 l.
Swoją zjeździłem pół Europy. Dwie słabsze strony, to jest trochę głośna i twarda, ale to w końcu auto uterenowione. Na autostradzie w Niemczech uzyskałem max prędkość 180 km/h

Offline saram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sierpnia 2016, 16:14:34 »
To może Prius+

A jak w nim z miejscem. Nigdy w nim nie siedziałem. Więcej niż w Rav4, da wstawić dwa foteliki o jeszcze jedną osobę? Trzeci rząd siedzeń jest fajny, ale w większości przypadków likwiduje pojemność bagażnika, więc wyjazd rodzinny się nie powiedzie.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2016, 18:27:22 »
Nowy rav4 jest większy od poprzedniej generacji, takie odniosłem wrażenie badając auta u dilera.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2016, 18:33:57 wysłana przez Piotr Jacek »

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sierpnia 2016, 19:23:30 »
Nie siedziałem w Priusie+ ale on ma 3 fotele w 2-gim rzędzie więc raczej jest dość komfortowy

Offline saram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sierpnia 2016, 20:45:59 »
Nowy rav4 jest większy od poprzedniej generacji, takie odniosłem wrażenie badając auta u dilera.

Właśnie mam taki sam problem. Będąc w salonie to wszystkie wydają mi się ok, ale wiem, że co innego wizyta w salonie a co innego doświadczenie z dłuższej jazdy.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2016, 21:19:18 wysłana przez saram »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2016, 07:22:11 »

Właśnie mam taki sam problem. Będąc w salonie to wszystkie wydają mi się ok, ale wiem, że co innego wizyta w salonie a co innego doświadczenie z dłuższej jazdy.

Pozdrawiam
Umów się na jazdę próbną i weź dwa swoje foteliki. Umieść to wszystko w Ravce i sam zobaczysz czy jest OK
Obi

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2016, 08:22:55 »
Przesiadłem się właśnie z Verso na nową RAV4 przy 5-osobowej rodzinie i nie narzekam. Oczywiście nie ma tyle miejsca na szerokość w drugim rzędzie co w Verso (na nogi jest nawet więcej) ale mam dość "wąskie" dzieciaki, przy czym żadne już nie jeździ w foteliku więc jest ok. Właśnie wróciliśmy z Chorwacji (1650 km w jedną stronę) i daliśmy radę bez problemu. Tyle że jednak środkowe siedzenie w drugim rzędzie jest dość twarde i dość niewygodne, zwłaszcza ze skórzaną tapicerką, więc tam ląduje najmniejsze dziecko z najwęższym tyłkiem i poduszką pod nim ;) Musisz sam sprawdzić bo z fotelikami to trochę inna bajka, z punktu widzenia naszej 5-osobowej rodzinki bez fotelików to jest trochę gorzej niż w Verso ale i tak super. Za to bagażnik większy i nie musimy już na wakacje brać boxa na dach jak w Verso.
My Toyota is Fantastic :)

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2016, 08:25:16 »
Można je znaleźć w ogłoszeniach. Występują z silnikiem 2.4 i 2.0 Ja mam 2.0, jak w Europie. Spala średnio 9 l, mierzone prze zemnie, przez rok na zasadzie dolewania do baku. Bardziej wiarygodnie się nie da obliczyć. Na dłuższych trasach, przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 7 l.
Swoją zjeździłem pół Europy. Dwie słabsze strony, to jest trochę głośna i twarda, ale to w końcu auto uterenowione. Na autostradzie w Niemczech uzyskałem max prędkość 180 km/h
Rozumiem że to dizel bo u mnie benzyna w automacie średnio łyka 12-13, a 9 to może jedynie w trasie. Aha i moja to 2 generacja

Wysłane z mojego HM 1S przy użyciu Tapatalka

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2016, 08:39:56 »
Można je znaleźć w ogłoszeniach. Występują z silnikiem 2.4 i 2.0 Ja mam 2.0, jak w Europie. Spala średnio 9 l, mierzone przeze mnie, przez rok na zasadzie dolewania do baku. Bardziej wiarygodnie się nie da obliczyć. Na dłuższych trasach, przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 7 l.
Rozumiem że to dizel bo u mnie benzyna w automacie średnio łyka 12-13, a 9 to może jedynie w trasie. Aha i moja to 2 generacja

Wysłane z mojego HM 1S przy użyciu Tapatalka

Nie, to benzyna RAV4 III Long
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2016, 08:45:26 wysłana przez iwostar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl