Autor Wątek: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju  (Przeczytany 195586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
Odp: jaki olej do silnika jakie zużycie oleju
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Sierpnia 2018, 19:20:13 »
Czyli się faktów niepotrzebnie wymieniłem skrzynię.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Sierpnia 2018, 21:39:25 »
Kolego, a na czym opierasz te swoje rewelacje o nietrzymaniu właściwych parametrów przez oleje? "Kiedyś słyszałem..." - i to ma być ta niezmierzone głębia mądrości, że ktoś kiedyś coś powiedział? Każdą tezę - a już szczególnie kontrowersyjną  - trzeba uargumentować i podeprzeć przykładami. Twoja historia ze skrzynią biegów jest mało przekonującym przykładem. Namawiasz nas do stosowania droższych środków smarnych, a podpierasz to pokątnie zasłyszanymi opiniami bez żadnego uzasadnienia...
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2018, 21:41:26 wysłana przez joy »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Sierpnia 2018, 22:55:54 »
Z wlasnego doswiadczenia powiem ,ze najlepiej nie kombinowac . Zmieniac olej tak czesto jak kaze producent na taki jaki zaleca producent . W przekladni ,jezeli mowimy o priusie ,nie zalecaja wymiany plynu . Ja wymieniam co ok 80-100k km . Olej silnikowy zawsze lalem 0W-20 , wymienialem co 10k km , czasem czesciej . Efekt taki ze silnik spalinowy przejechal 800k km a przekladnia smiga do dzis dnia . Dlatego uwazam ,ze nie ma potrzeby kombinowac .

Offline pawelski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Sierpnia 2018, 09:31:15 »
Co powiecie na taką sytuację, że P3 przyjechało z ciepłych Włoch i przynajmniej od 40k kilometrów było zalewane olejem Sint2000 czyli jak sprawdziłem AGIP 10w40? Czy to może mieć wpływ na zużycie silnika? Obawiać się tego?
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2018, 09:34:26 wysłana przez pawelski »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Sierpnia 2018, 17:58:50 »
Kolego pawelski Czytaj doświadczenia kolegi Pawadam , czyli lać taki olej, jak fabryka kazała. P3 śmiga na 0W20. Ja w P2 używam 5W30 różnych marek byle z normą A1/B1 A5/B5. Też zmieniam co 8-10 tys km. Olej kupuję u wiarygodnych dostawców, bo te popularne marki na C i M i na Sh i na Mo to mocno podrabiają.

Offline pawelski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Sierpnia 2018, 21:03:43 »
Kolego pawelski Czytaj doświadczenia kolegi Pawadam , czyli lać taki olej, jak fabryka kazała. P3 śmiga na 0W20. Ja w P2 używam 5W30 różnych marek byle z normą A1/B1 A5/B5. Też zmieniam co 8-10 tys km. Olej kupuję u wiarygodnych dostawców, bo te popularne marki na C i M i na Sh i na Mo to mocno podrabiają.

Ze wszystkim się zgadzam. Zapytam jednak o to czy zrezygnowalibyście z zakupu z tego konkretnego P3, ze względu na stosowany wcześniej w/w olej 10w40?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Sierpnia 2018, 21:39:20 »
A jaki masz teraz przebieg? I jaki olej był lany po tych 40kkm?

Offline pawelski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Sierpnia 2018, 22:27:08 »
Dopiero zastanawiam się nad zakupem, stąd te dylematy. Przebieg według książki 116kkm i olej ostatnie 40kkm zalany właśnie taki.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Sierpnia 2018, 23:07:15 »
A jaki rocznik? W ASO wlewali taki olej? Czy to już było poza ASO?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Sierpnia 2018, 00:13:49 »
Ja osobiscie nie kupowalbym takiego samochodu .Kto i po co wlewa takiego "gluta" do samochodu ktory powinien jezdzic na 0w-20 albo 5w-30 . Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze samochod tak chleje olej ze tylko taki "glut" jest w stanie w jakims stopniu utrzymac kompresje . Z drugiej strony jezeli faktycznie tak jest to kto normalny by sie tym chwalil .

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Sierpnia 2018, 00:32:38 »
A mi przychodzi do głowy że coś jest nie tak. Gdyby auto było serwisowane w ASO to nigdy do takiego przypadku by nie doszło. Zatem albo nie było serwisowane albo po okresie gwarancji właścicielowi nie zależało na dobrej kondycji silnika. Teraz chcąc się pozbyć auta poniesie konsekwencje że auta nie sprzeda w prosty sposób. Osobiście takiego auta bym nie kupił.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Sierpnia 2018, 10:03:30 »
Wlochy to cieply kraj wiec 5W a tymbardziej 0W nie ma sensu. Z kolei 40W moze miec sens we Wloszech. Niby sie mowi, ze obecnie temperatura otoczenia nie ma wplywu na dobor oleju ale kto wie jak to jest naprawde.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Sierpnia 2018, 10:32:52 »
Przmor a czy we Włoszech w innych samochodach też leją olej inny niż zalecany przez producenta?
Wydaje mi się, że w okresie gwarancji jeśli zmienisz typ oleju a dojdzie do uszkodzenia to producent się wypnie. Po gwarancji możesz sobie robić co chcesz, możesz nawet nie wymieniać oleju bo producenta juz to nie interesuje co robisz z autem :)

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Września 2018, 10:52:03 »
Z tego co się orientuje do Priusa Plusa również lejemy 0w20? Ktoś miał styczność z Motulem 0w20 Hybrid?

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Października 2018, 06:42:16 »
Też się nad nim zastanawiam. Chciałem oddać do ASO na promocyjną wymianę, ale oni oferują tylko 5W30. Ktoś wie dlaczego ASO nie trzymają się zaleceń producenta?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl