Autor Wątek: check silnika-przerwa elektryczna na 4 cylindrze  (Przeczytany 2459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
check silnika-przerwa elektryczna na 4 cylindrze
« dnia: 30 Sierpnia 2016, 19:29:26 »
Witam w mojej Camry 2,4l na desce rozdzielczej wyswietla się check przerwa elektryczna na 4 cylindrze,wymienilem swiece ,podmienilem cewki zaplonowe dalej jest to samo,bląd ten wysietla sie czasem  sporadycznie,w inne dni znowu często,podczas gdy check mruga auto traci na mocy,zwalnia,gdy kontrolka sie juz zapali na stale auto odzyskuje pełną moc,bywa czasami tak ze po wykasowaniu checka kontrolka tylko pomruga i zgasnie. W aucie zamontowany jest gaz i z instalacji na 4 cylindrze pobierany jest sygnal do instalacji gazowej,wydaje mi się ze tu moze lezec problem.Byłem u gazownika ktory montował tą instalacje do Camry wgrał nowe oprogramowanie do sterownika gazu Zenit Pro OBD ,pojezdzilem troche a problem wrocił.
co sądzicie ?
wsród Was są tez gazownicy ktorzy moze wiedzą jak ten problem  usunąc.
czekam na podpowiedzi.

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: check silnika-przerwa elektryczna na 4 cylindrze
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:33:44 »
Założę się ze w miejscu wpięcia instalacji pod cewkę jest zimny lut ewentualnie, skręcone na "skrętkę" sprawdź najpierw tutaj! Złap za 2 kable i pociągnij dość mocno.... Istnieje też ryzyko "mocno ubogo wystrojonej mieszanki " a co z tym się wiąże wypalenia gniazd zaworowych (skontrolować luz zaworowy i sprawdzić sprężanie) na pewno nie zaszkodzi ,a może wiele wyjaśnić. I na przyszłość podaj numer błędu a nie jego opis...
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 20:37:00 wysłana przez iko01 »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:39:23 »
lut jest ,
ale gdyby byl zimny lub nie staly  to usterka pokazywala by sie na okrągło ,czego nie ma .

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:41:27 »
co do ustawienia mieszanki to komputer camry sam ustawia mieszanke gazu.
 sterownik  z camry sam ustawia sterownik gazu,w kazdej chwili,wskazania sterownika benzyny i gazu sa praktycznie te same.to o co pytasz jest sprawdzone dane w normie.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 20:51:39 wysłana przez toyotcam »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:42:44 »
Podaj numer błędu.

Jaki sygnał ECU ma pobierać z 4 cylindra ?

Tak, jak pisze iko, prawdopodobnie zimny lut albo źle zaizolowane i zaśniedziało (dlatego umieszczanie sterowników LPG w kabinie, co dla niektórych jest fanaberią i robieniem kasy ma uzasadnienie w postaci minimalizacji ilości połączeń pod maską).

co do ustawienia mieszanki to komputer camry sam ustawia mieszanke gazu.

A Ziemia jest płaska.
3VZ.pl

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:43:54 »
sygnal na obroty jest pobierany z 4 cylindra,problem pojawil sie po 2 latach uzytkowania gazu.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 20:53:33 wysłana przez toyotcam »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:46:07 »
Podaj kod błędu.
3VZ.pl

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:48:31 »
jutro podjade i  sprawdze.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2016, 17:17:07 »
kod błędu P0304
znalazlem taki temat http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=411&t=158725.
zamienie  wtryski gazu miejscami  i zobacze co sie stanie.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2016, 17:24:16 wysłana przez toyotcam »

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2016, 21:13:01 »
Przyjacielu mój - przyczyn wypadania zapłonu jest dużo... Skoro sprawdzono luzy zaworowe i sprężanie, zmieniałeś cewki miejscami i wymieniłeś świece - to zostają do sprawdzenia wtryski gazu i benzyny. Sprawdź jeszcze czy to nie UPG poprzez sprawdzenie obecności spalin w płynie chłodniczym. I dla mojego i twojego świętego spokoju zobacz te połączenie elektryczne gdzie się gazownik wpinał. Tam lubi zaśniedzieć,

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2016, 00:17:11 »
Witam w mojej Camry 2,4l na desce rozdzielczej wyswietla się check przerwa elektryczna na 4 cylindrze,wymienilem swiece ,podmienilem cewki zaplonowe dalej jest to samo,bląd ten wysietla sie czasem  sporadycznie,w inne dni znowu często,podczas gdy check mruga auto traci na mocy,zwalnia,gdy kontrolka sie juz zapali na stale auto odzyskuje pełną moc,bywa czasami tak ze po wykasowaniu checka kontrolka tylko pomruga i zgasnie. W aucie zamontowany jest gaz i z instalacji na 4 cylindrze pobierany jest sygnal do instalacji gazowej,wydaje mi się ze tu moze lezec problem.Byłem u gazownika ktory montował tą instalacje do Camry wgrał nowe oprogramowanie do sterownika gazu Zenit Pro OBD ,pojezdzilem troche a problem wrocił.co sądzicie ?wsród Was są tez gazownicy ktorzy moze wiedzą jak ten problem  usunąc.czekam na podpowiedzi.

naprawiona camry,zainteresowanych zapraszam na pw.
mam super speca od toyot ,zna sie  na temacie,
dorze ze są tacy ludzie.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2016, 00:27:35 wysłana przez toyotcam »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl