Autor Wątek: Auris 1.6 D-4D  (Przeczytany 32931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris 1.6 D-4D
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Listopada 2016, 00:42:49 »
ponoć 1.2T ma chłodzenie i nie trzeba odczekiwać aż zwolni obroty

Ponoć dobrze zajrzeć do instrukcji...

dla silnika 8NR-FTS zalecane jest pozostawianie na biegu jałowym przez 1-2 minuty w zależności od prędkości jazdy

Thing

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Listopada 2016, 07:25:39 »
Ponoć facet z salonu Toyoty mi to mówił, gdy jeździłem Aurisem 1.2T na jeździe próbnej. Dlatego że nie do końca wierzę w to co gadają sprzedawcy to ponoć.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Listopada 2016, 09:07:07 »
Tak, sprzedawcy to temat wart osobnego wątku.   Ciekawe jak sobie wyobrażał to chłodzenie.

Mnie z kolei usiłował wmówić że system automatycznego parkowania jest w pełni autonomiczny.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Listopada 2016, 14:37:33 »
Ja montuje do aut wyłączniki Start-Stop bo ludzi to strasznie wnerwia i szkoda turbiny.

Jak by ktoś chciał to zapraszam - co wazne nie narusza to gwarancji.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Listopada 2016, 21:45:36 »
a to tego dziadostwa nie idzie na stałe wyłączyć przez komputer?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #65 dnia: 04 Stycznia 2017, 00:47:57 »
Wyslalem do Toyoty zapytanie o Start/Stop vs Turbo w dieselu ... zobaczymy co odpisza  :o 

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:47:32 »
Dla Wszystkich zainteresowanych tych z TURBO silnikami sprawa zaczyna byc interesujaca gdyz Toyota zaczyna umywac rence w kwestii odpowiedzi i brania odpowiedzialnosci za potencjalne uszkodzenia turbin w naszych samochodach po uzytkowaniu Start/Stop ... ponizej odpowiedz Toyoty na moje zapytanie ...

"Dear &*%$£,

[/size]Thank you for your email regarding your Auris. Unfortunately this is a difficult matter for us at customer support to address and therefore I have forwarded a copy of your email to the Centre Principal at S&%$* E&%$^ Toyota I have asked him to contact you to discuss your concerns and we will follow this up to ensure that the issues you have raised have been addressed most effectively. The Centre will best be able to advise you regarding safety, technical and functional areas of your vehicle. Our Centres aim to contact our customers within 2 working days.In the meantime, thank you for your patience and for taking the trouble to contact us.Kind regards,"

Niestety z jakiegos powodu Toyota Customer Support, uwaza ze dealer bedzie mial wieksza wiedze w tym temacie niz oni sami ?! Ciekawe

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Stycznia 2017, 22:19:56 »
Z tego maila to raczej wynika że eskalowali zapytanie do centrali... A jak ono było sformułowane?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Stycznia 2017, 23:23:09 »
wlasnie ja zadalem pytanie do "centrali" a oni odeslali do dealera od ktorego kupilem samochod  <zalamka>

co do pytania to w skrocie zapytalem jak sie ma system S/S do Turbo  - gdyz w instrukcji jest wyraznie napisane ze nalezy odczekac okolo 2min. po jezdzie z predkoscio powyzej 100km/h ! przed wylaczeniem silnika  - jak to sie ma do systemu i ewentualnych uszkodzen silnika/turbo kiedy to system odcina silnik przy kazdym zatrzymaniu ... itd. (np. na bramkach lub swiatlach)

Czekam teraz na kontakt ze strony Toyoty ...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Stycznia 2017, 23:39:27 »
wlasnie ja zadalem pytanie do "centrali" a oni odeslali do dealera od ktorego kupilem samochod

Krajowe biuro Toyoty w UK lub każdym innym kraju najprawdopodobniej nie posiada własnych ekspertów technicznych.  Przekazali temat do centrali sieci dealerskiej która bezpośrednio kontaktuje się ze światową centralą serwisową producenta.  Tak przypuszczam na podstawie znajomości różnych struktur korporacyjnych, więc to niekoniecznie jest dowód na spychologię.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Stycznia 2017, 06:46:27 »
hmm zobaczymy, jak narazie to czekamy i nic się nie dzieje ...

Thing

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Stycznia 2017, 09:36:32 »
A w jaki sposób musisz za każdym razem wyłączyć SS ? Ja już wyrobiłem sobie nawyk że jak przekręcam kluczyk włączając zapłon, za każdym razem wyłączam to dziadostwo. Dla mnie to żaden problem i nie potrzebuje tego wyłączać ingerując w soft. Ja przycisk mam przy lewarku zmiany biegów. Nawet muszę przyznać że czasem tego używam kiedy czekam aż żona przyjdzie do samochodu i zamiast wyłączać silnik to uruchamiam sobie to dziadostwo. Wtedy nawet cieszę się że to mam. Z drugiej strony moim zdaniem, każdy producent co to montuje powinien turbinie zapewnić odpowiednie smarowanie i chłodzenie w momencie wyłączenia silnika. A może jednak tak jest ?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Stycznia 2017, 20:06:52 »
Thing odpowiedz mi czemu mam za kazdym razem wylaczac system ktory jest montowany w wiekszosci samochodow dzisiaj ?!
ten system powinien byc dopracowany lub Toyota powinna poniesc odpowiedzialnosc za uszkodzenia powodowane uzytkowaniem czegos co samo zamontowali !!!

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Stycznia 2017, 20:20:52 »
lub Toyota powinna poniesc odpowiedzialnosc za uszkodzenia powodowane uzytkowaniem czegos co samo zamontowali !!!

A o jakich uszkodzeniach piszesz ?
Powstały już jakieś u ciebie ?
Czy tylko tak "płaczesz" na zapas ?

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 09 Stycznia 2017, 20:57:15 »
Wiadomo że od razu nic nie uszkodzi, ale skraca żywotność turbo. Nie pal głupa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl