Autor Wątek: Alarm fabryczny - Auris II - Czy warto?  (Przeczytany 5739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kiniek78

• Początkujący
Alarm fabryczny - Auris II - Czy warto?
« dnia: 07 Września 2016, 23:39:38 »
Witam serdecznie,
Pytanie natury techniczno-psychologicznej: Czy warto inwestować w fabryczny alarm do Aurisa II?
Jestem na etapie konfiguracji co niektórych elementów auta (sam pojazd już zakupiony) i ASO zaproponowało taki oto cud techniki, cytuję:

" Alarm - wykonany w technologii cyfrowej CAN - współpracuje z fabrycznym pilotem samochodu a w przypadku jego braku z dodatkowym pilotem programowanym do pamięci alarmu. W komplecie dostarczana jest centrala z okablowaniem, blokada złącza OBD, jeden pilot, czujnik ultradźwiękowy, syrena z własnym zasilaniem oraz cyfrowa krańcówka."

Brzmi to wszystko ładnie i dumnie (również cenowo ;) ), ale pytanie czy to ma sens? Podobno nie ma auta którego złodziej by nie ukradł, ale czy taka zabawka jak wyżej może zatrzymać profesjonalistę? Generalnie mam przekonanie, iż to co fabryczne złodziej będzie miał najlepiej "obcykane" i co najwyżej opóźni wyjazd w siną dal o minutę lub dwie. Może zamiast pakować 2 tysie w standardowe zabezpieczenia lepiej zamontować pstryczek-elektryczek odcinający zapłon bądź inny element skutecznie uniemożliwiający rozruch auta?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Alarm fabryczny - Auris II - Czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2016, 12:18:33 »
za 2 tys. to sie rozejrzyj w ofertach firm oferujacych solidną lokalizacje pojazdu (nieopartą na gsm/gps)- gannet (gantrack) czy lojack. Przy okazji zniżki bedziesz miał większe. Gannet oferują też stacje dealerskie Toyoty (wg listy dealerow na stronie gannetu).

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2016, 13:15:34 »
Za 2 tys. nie warto  :embarassed:
Mi salon założył alarm jako dodatek gratisowy (funkcje ma takie same) ale jako cenę obowiązującą podał kwotę 660 zł.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Kamillo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2016, 09:55:44 »
za 2 tys. to sie rozejrzyj w ofertach firm oferujacych solidną lokalizacje pojazdu (nieopartą na gsm/gps)- gannet (gantrack) czy lojack. Przy okazji zniżki bedziesz miał większe. Gannet oferują też stacje dealerskie Toyoty (wg listy dealerow na stronie gannetu).

Kolega ma rację, alarm się nie zawsze sprawdza,a system radiowy owszem. Moja siostra ma LoJacka i to nawet taniej wychodzi niż 2 tys. Założyła sobie, bo lubi dmuchać na zimne, martwi się o te swoje autko bardziej niż o męża  :-P

Offline Lukas King

• Początkujący
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2016, 21:46:01 »
Nie warto bo ja juz od kilku m-c ma z nim problem. Załącza się kiedy chce. Najczęściej w nocy...

Offline Wiktor_Pel

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2017, 10:38:47 »
za 2 tys. to sie rozejrzyj w ofertach firm oferujacych solidną lokalizacje pojazdu (nieopartą na gsm/gps)- gannet (gantrack) Gannet oferują też stacje dealerskie Toyoty (wg listy dealerow na stronie gannetu).

Gannet wcale nie jest radiówką, tylko takową udaje, polecam ten artykuł - http://motofilm.pl/2017/03/zabezpieczyles-samochod-lepiej-zajrzyj-do-regulaminu/
Są zwykłym GPSem, do czego przyznają się w swoim regulaminie. Czyli zamówisz sobie zwykły lokalizator GPS, a zabulisz jak za super radiówkę. A pozycję wysyłają raz dziennie, więc bardziej się opłaci kupić zwykłego GPSa.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwietnia 2017, 19:00:30 »
@kiniek78 - ja to mam ale nawet nie wiem czy działa... coś tam niby mruga czasami ale jeszcze mi nie wył. A boję się grzebać bo instrukcja do niego tak napisana że chyba polskiego muszę się poduczyć...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwietnia 2017, 21:26:13 »
Mi też nie wył nigdy. Ale chyba działa, bo panowie w ASO do jednej roboty chcieli jego PIN, a ja nie znałem, to sami doszli jaki jest, ew. wklepali mu nowy...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl